• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SALVATOR: anglictina ma zdrobneliny? kde vsude se da pouzit pripona -ling? "carling" je auticko?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A právě mě překvapilo, že měna jako taková není Libra, ale Šterlink. Libra a Penny jsou pak jednotky, ve kterejch se dá Šterlink počítat. Proto člověk může občas narazit i na obrat "Libra Šterlinků" - "Pound of Sterling".
    Podobně je to s čínskou měnou. Ta není Yuán, ale Rénmínbì (人民币, kód RMB; když byla moje žena pracovně v Číně, řikali tomu s kolegama "Rumbáče"), doslova "lidová měna". Yuán ("kulatá věc" nebo "kulatá mince") je pak jednotkou, ve který se Rumbáče počítají, vyjadřujou.

    Je víc než jedna teorie o původu slova Šterlink, ale jako nejpravděpodobnější se jeví ta, že název vychází ze staoranglickýho steorra - hvězda - se zdrobňující příponou -ling, takže "hvězdička". To odkazuje ke stříbrný minci v hodnotě jedný penny, kterou se platilo za Normanů a na který byla vyražená malá hvězda.

    Pound sterling - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pound_sterling#Names

    Achjo, zas sem skončil u etymologie.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jinak k tý Libře před decimalizací sem našel šikovnej diagram:



    Co se týče tý nejmenší mince - Farthing - to je ze staroanglickýho fēorðing a to z fēorða, čtvrtina a Farthing i fēorðing znamená tím pádem doslova čtvrťák. Proto sou dva v půlpenny, protože v penny sou čtyři, duh.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ha, tak přece sem udělal chybu. Porovnával sem hodnotu libry z roku 1800 s platama kolem roku 1860. V roce 1860 měla Libra hodnotu 155,56 dnešních Liber (https://www.in2013dollars.com/uk/inflation/1860?amount=1%29. Takže:

    5 Liber bylo 21952,10 Kč
    Tehdejší měsíční plat tedy odpovídá 21403,30 Kč
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Mimochodem sem dohledal, že tehdejší Libra odpovídá dnešním zhruba 107 Librám. To je asi 3021,- Kč dneska. Před decimalizací bylo v Libře 240 Pencí. To znamená, že ta nespací lavice na noc stála dnešních 12,60 (3021/240), na lano se člověk moh pověsit za 25,20 a schrupnutí v soukromí apartní rakvičky bylo za 50,40 Kč.

    Ve filmu Enola Holmes ve dvou scénách hlavní hrdinka nabídne výměnu oblečení (aby byla inkognito), jednou zahradníkovu pomocníkovi a jednou kamelotovi, za 5 liber, takže za dnešních 15105,- Kč.
    Plat obyčejnejch pracovníků se pohyboval kolem 3 šilinků a 9 pencí denně (https://victorianweb.org/economics/wages2.html). Roční plat (deset pracovních h. denně, 6 pracovních dnů týdně) takovýho zaměstnance mi tak vychází na 58,5 tehdejší Libry libry. Děleno 12 měsíci mi to dává 4,875 libry na měsíc. Nabídka od Enoly tím pádem představuje o něco málo víc, než jeden měsíční plat, kterej mi vychází na 14727,- dnešních Korun.
    Snad sem někde neudělal chybu ve výpočtech.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: mírně zajímavý fakt je, že to 3.svetova převzala z virovyho auditka, kde to prakticky oddělovalo názory, pocity a povzdechy od informačně podložených příspěvků..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ERRTU: já to používám všude, protože mi to přijde užitečný, na označení něčeho, co se mi tak táhne hlavou aniž by to bylo něco, co mám nějak extra dobře podložený a ověřený a nechci aby se se mnou o tom někdo hádal..

    #kecy


    od
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ERRTU: oni to ani v té 3.sv. někteří moc nedodržují... těm pak ani za zajímavý / vtipný komentář nedám palec nahoru, protože nedodržují pravidla diskuze... tady to používám spíš na oddělení toho, co je fakt a co jsou moje osobní názory, které nemám fakticky podložené

    ERRTU: hraní Nedvědů za účelem nezávazného sexu je chucpe :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    STARF: tak sorry, mazat to nebudu, ať do stejné pasti již nikdo nespadne
    každopádně to okolí ATOMIKS: je velmi zajímavé
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    MEJLA77: btw tady nejsi v 3sv, tag #kecy je tu zbytecny :D
    (taky to delam furt i v jinejch auditkach, nesoudim nic:))
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    STARF: JESTEDMAN: at tak nebo tak, skutecnost, ze existovala zavesna nocleharna driv nez ji napsal ve stronciu kulhanek je pro me rozhodne mirne zajimavy fakt :)

    na to konto: v 19. stoleti bylo v londyne cca 30000 bezdomovu vcetne deti a armada spasy (zalozeno 1865) v ramci jednoho z prvnich pokusu nasadila... rakvicky :) teda ne rakve, tak se jim pro tvar prezdivalo ale proste takoveto spaci krabice:

    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    tady to trochu víc rozebírají. one penny bench, two penny hangover, four penny coffin.
    The Bizarre Story Of The First Homeless Shelter - The Fact Site
    https://www.thefactsite.com/first-homeless-shelter/
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    původ "hangover" má ve viktoriánské anglii, kde fungovalo jako forma nejlevnjšího ubytování to, že za jednu penny jste se mohli přes noc houpat na laně

    ERRTU
    ERRTU --- ---
    hele na Nedvedy muzu mit sto nazoru ale faktem je ze na tabore u ohne v patnacti s kytarou mi zadnej wabi danek takovejch uvzdychanejch zamilovanejch pohledu nikdy nevygeneroval!
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    NELLAS: jo, je to kýč jak bič, to se líbí :) Kryštoff se asi taky dobře poslouchá - jen ty jeho texty nedávají smysl a Nedvědi jsou pro mě něco jako prekryštofité :D

    #kecy
    EKG
    EKG --- ---
    NELLAS: Kdysi to byli lide...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MEJLA77: Dědci to byli slizcí, ale ty písničky se docela hezky poslouchají :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ERRTU: Nedvědy prosím nepřipomínat, už jsem na ně málem úspěšně zapomněl :)

    #kecy
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Je to tak, dokonce podporoval odboj. Možná i proto dostal "jenom" dva roky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam