• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    E2E4
    E2E4 --- ---
    HOWKING: no napsal jsi "super zajímavost" a pak "je to v prvních 7 minutách, zbytek je známej".

to není žádný shrnutí obsahu toho videa a aspoň za mě je úplně zbytečný sem takový odkazy posílat.

jinak mírně zajímavý fakt je, že i pro lidi kteří čtou průměrné rychle je konzumace videa asi 2-3x pomalejší než textu, když vezmeme v úvahu pomalejší rychlost mluvení proti čtení, irelevantní výplně ve videích a možnost přeskakovat nezajímavý části v textu.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    E2E4: Ano, vím že existují a je mi to jedno. Existují jiné dva druhy lidí, jedni nemají čas se vzdělávat a druzi mají. První druh mě nezajímá - pro ty je čtení titulků na Novinkách. To co padlo ve videu zabere stejný čas, jako si stejné množství informací přečíst. A já nebudu přepisovat video už z toho důvodu, že ti co se nemají čas podívat, nemají čas si to ani přečíst. Co je obsahem videa jsem popsal a je na každém, jak s tím naloží.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    HOWKING: existují 2 druhy lidí, ti kteří se dívají na videa a ti co to považuji za ztrátu času, vzhledem k nízké informační hustotě.

pokud někdo to video viděl, asi by měl být schopný ho shrnout do 2 vět. a každopádně těm z nas, co se na ně nedívají by to dost pomohlo.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    NIKDAS: Hint, o té krádeži je jen první půlka. Pak to můžeš vypnout. Pak už je to o Turingovi a to už je docela známé.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    HOWKING: Tyvole 15 minut. Nejde to shrnout do dvou vět? :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Super zajímavost o pozůstalosti Alana Turinga:
    Someone STOLE Alan Turing's grades...why?
    https://www.youtube.com/watch?v=K6oPuaBQ4jI
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    Princezna Marie Bonapartová (praneteř Napoleona) byla průkopnicí psychoanalýzy ve Francii a spolupracovala s Freudem. Taky překládala jeho spisy do francouzštiny. Pomohla mu i při utěku před náckama.
    Sama vydala publikace o pudech nebo ženský sexualitě a provozovala psychoterapeutickou praxi.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Fakt díky za Odpadlíka, ten mi opravdu chyběl, takže jsem si vzpomněl ještě na toho druhého, s kterým se mi pletl - už jsem v té době moc nesledoval tv, ale moje máti ano a občas jsem se tomu nevyhnul... tak si to užijte :)

Jak dnes vypadá mužný detektiv Nick Slaughter z Vražedného pobřeží? Bude vám připomínat dědu! – eXtra.cz
    https://www.extra.cz/jak-dnes-vypada-muzny-detektiv-nick-slaughter-z-vrazedneho-pobrezi-bude-vam-pripominat-dedu

Nejsympatičtější mi na odpadlíkovi byla vedlejší postava Bobby Sixkiller - trochu přípomínal Bebopa z Ninja Turtles :)

Mírně zajímavý fakt je, že postavy z tohoto seriálu - Bebop a Rocksteady - jsou vlastně názvy pro hudební styly. Hlavní hrdinové mají jména po malířích, jen nevím, proč je tam Tříska, jestli je to podle toho herce... :D
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NELLAS: Nejsem na to moc pyšný, ale obávám se, že na Rena Rainse si vzpomínám moc dobře :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GUMBA: Samozřejmě, ale komu se to nepřehrálo v hlavě tím správným hlasem, ten je moc mladý.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NVT: A jestli neví, jak se prchá, tak je to Mazánek.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Budu za kapitána Nabíledniho, když řeknu, že překlad bude prostě záviset do velké míry na kontextu?
    - zprávy na Nově o tom, že lidi nemají vycházet z domu a pouštět dovnitř podezřelé chlápky v pruhovaných--> uprchlý trestanec
    - filmový plakát --> psanec
    - filmový plakát a básnická licence --> štvanec
    - kniha o apokalypse a jak před ní lidi prchají --> běženec, uprchlík

(To poslední není z mé hlavy, to mám z Trequ: https://treq.korpus.cz/index.php )
    NVT
    NVT --- ---
    GUMBA: Prchat by asi měl, pokud nechce viset taky.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NELLAS: To je zas odpadlík, ne? :)

NVT: Ale prchat před zákonem prchá, ne? Když jeho podobizna visí na každém rohu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    EKG: Býval dobrým policistou...
    NVT
    NVT --- ---
    EKG: Já to vždycky bral, že psanec je člověk, na kterého je vypsaná odměna. Takové do "dead or alive".
    EKG
    EKG --- ---
    Psanci.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    HNILOB: taky to není podstatné jméno a jedno slovo :)
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    MEJLA77: na útěku?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    HNILOB: fugitives jsou sice uprchlíci, ale nejsou to migranti, to máme u nás trochu jinak a asi bychom pro fugitives nepoužili v novinovém článku výraz uprchlíci, ale spíš "prchající před zákonem" nebo neco podobného - to mě tak nějak napadlo, že asi nemáme jedno slovo vyjadřující, že daná osoba prchá před zákonem... uprchlíci v našem významu slova by měli být přeloženi asi spíše jako "refugees", ještě existuje výraz "migrant" - což by měl být ten, který se rozhodl přesídlit, zatímco "refugee" je někdo, kdo musel opustit svůj domov
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam