• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    NIKDAS: Spíše jak Moravskoslezská část Slezska. "České Slezsko" je několik málo pozemků v Královehradeckém kraji, které historicky patří do Slezska, jejich rozloha je pár tisíc metrů čtverečných a počet obyvatel 0.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    E2E4: bydlíš na předměstí Velké Moravy? ;))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    NIKDAS: SULTHAN: ja bych spis potreboval srovnani s uzemimi ktere znam.. Brno, Morava a Slezko jsou mimo muj obzor.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    NIKDAS: Měl jsem uzavřenou sázku sám se sebou, jestli se někdo ozve. Teď si kvůli tobě nedám viržínko.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SULTHAN: Předpokládám, že jsi chtěl říct "velká zhruba jako České Slezsko", protože celé Slezsko je větší, než Morava.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Celý Izrael je velký zhruba jako Morava.

    Západní břeh, tj. oblast na východ od Izraele (západní břeh Mrtvého moře) obývaná Palestinskými Araby, je velká zhruba jako Slezsko a čtvrt.

    Pásmo Gazy, tj. území na jihozápadě u hranic s Egyptem pod nadvládou Hamasu, je velké zhruba jako jeden a půl Brna.

    Izrael má cca 9 miliónu obyvatel, z toho 2 milióny jsou Arabové.
    Západní břeh má 3 milióny obyvatel.
    Pásmo Gazy má 2 miliony obyvatel (cca 4x větší hustota než Brno).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    [XCHAOS @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Fog of War]
    Během prvního izraelsko-arabského střetu se odehrál poměrně málo známý nálet na egyptské pozice v Káhiře a Gaze. Trojice těžkých bombardérů B-17 vzlétla ze Žatce.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Fincherův film The Game měl v USA kampaň, kdy ses mohl zaregistrovat na jeho stránkách a následně ti na tvůj email přišel email z adresy hezbollah.con (.con, nikoliv .com!), že bohužel už mají plný stav a nové teroristy neberou.

    Byl z toho tehdy trochu poprask, protože to některým lidem přišlo na jejich pracovní emaily.

    (byl to rok 1997, internet byl ještě mladý a tohle testovalo hranice co se dá delat, když je to "jen na internetu"..)

    zdroj: vlastní vzpomínky a potvrdil mi to teď i František Fuka, který to kdysi psal recenzí. je to ovšem k nedohledani..
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    snad jen, ze my vlastne ani presne nevime jak kolumbovy lode vypadaly, jejich udaje se odvozuji podle lodi te doby, ale presna cisla nejsou.
    JON
    JON --- ---
    BROUKOID: ta cinska lod je tam moc velka - navic zvetsena tim ze ma moc sirokou prid i zad - k tem 70m by mela byt siroka cca 13 metru, kdezto tady vypada sirsi, nez je santa maria dlouha - tj vic nez 2x tak siroka, jak by asi mela byt.

    Taky 70m je sice 3x vic, nez je delka trupu SM, ale z ni jeste couha celen dopredu, tj cinska by mela byt max 2.25x delsi. Taky je imho prilis vysoka (coz by vyniklo, kdyby byla spravne siroka).
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    JON: pokud to ctu dobre, tak rozumnej odhad, na kterym se vetsina lidi shodne je pres 70 metru (coz je 3x vic nez santa maria) a ten nejmensi a nejstrizlivejsi je 50m ... coz je porad 2x vic... takze ty modylky sou samozrejme nepresny (protoze se nezachovaly), ale nejsou nijak extremne mimo....
    JON
    JON --- ---
    HNILOB: akorat ze fakt nejspis ne: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chinese_treasure_ship
    oddil Dimensions and size.

    150 let po si ty rozmery zidealizovali, atd atp. (ne ze by Columbovy lode nebyly maly, to jo).
    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    Fleas jsou blechy, kdyby to někoho zajímalo. Teď už mi to dává smysl.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    MARASAN: neumim rict na sto procent. Zkousel jsem googlit ve vicero jazycich CZ UK ES a vsude stejny vysledek. Bud si bere do tlamy mech, nebo klacek, nebo ovci vlnu. Ja bych tomu veril.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HNILOB: jako fakt? liska je mazana, ale az tak moc?
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PSYSBEE: snad někdy loni jsem si toho všimnul.. dá se dojet autem až k tomu, u brány zahnout doleva a po polnacce to skoro celý objet..

    vypadají ty antény teda dost zchátrale.

    i tak je to silný dojem..

    tady nejlepší článek

    MEK - České středisko družicových spojů Sedlec
    https://mek.kosmo.cz/cz/sedlec/index.htm
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    (Filtr mlčí)

    :: Opravdu je velmi mírně zajímavé, ale objevil sem v utery pri pohledu z terasy hotelu Monínec - nejdřív "wtf, česká Oblast 51", fskutečnosti ::

    Středisko družicových spojů Měšetice
    Areál Střediska družicových spojů se nachází 1 km severovýchodně od obce Měšetice, nedaleko města Sedlec-Prčice, v okrese Příbram ve Středočeském kraji. Byl vybudován Správou Radiokomunikací Praha (dnešní České radiokomunikace) v rámci mezinárodního telekomunikačního systému Intersputnik. Středisko zahájilo provoz 30. dubna 1974, jako první svého druhu v Československu.[1] Středisko zajišťovalo mezinárodní televizní přenosy a telefonní spoje, ke kterým později ještě přibyl přenos dat. Probíhala zde výměna televizních příspěvků v rámci Intervize.

    Současně s výstavbou střediska bylo vystavěno v Sedlci dvacet bytů pro zaměstnance, vodovod s vodojemem a koupaliště.[1] Přestože všechnu výstavbu prováděly Vojenské stavby a přestože objekt střediska strážil pro jeho strategický význam zvláštní vojenský útvar, středisko sloužilo výhradně pro civilní účely.
    ...
    Nejnápadnější dominantou střediska je kruhová budova s pohyblivou parabolickou anténou o průměru 12 m, která byla v počátečních letech jedinou ve středisku. Vysílací a přijímací zařízení byly umístěny přímo pod anténou, aby mohly být vlnovody co možná nejkratší.

    Prvních 19 let mělo středisko technické vybavení pouze pro práci v systému Intersputnik, které bylo dodáno ze Sovětského svazu. V roce 1988 byla postavena druhá anténa o průměru 12 m pro spojení se stanicemi v Asii.

    V průběhu provozu docházelo k různým modernizacím, největší však nastala počátkem 90. let 20. století, kdy americká firma Comsat vyhrála soutěž na zařízení stanic Standard a Intelsat. Proto byly na konci roku 1992 nainstalovány dvě antény o průměru 18,3 m. Od léta 1993 funguje toto zařízení nepřetržitě bez jediné odstávky.


    Zdroj: Wiki.cz

    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Připomíná mi to strategické počítačové hry, které jsem v mládí hrával. Když byl soupeř zkušenější, tak se objevil s tanky, zatímco já měl teprve středověk :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam