• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MEJLA77: Oni jsou z Moravy, tam ještě nedorazila nota, že císařpán už to má za sebou a není třeba, aby dvůr - a zbytek císařství - byl vzhůru stejně jako on :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: No až moc dobře. A někdy ani tak brzo ne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: a tak znas to, at vstavam v kolik chci, probouzim se v deset 😀
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SCHWAB: se neposer :) jen prostě kolem sebe pořád slyším, jak lidi, co pracují z domu nebo vstávají později než v 5 ráno jsou lemplové, tak mě to trochu triggeruje - makám z domu, někdy do 4 ráno, někdy chodím spát až kolem 9. ráno, abych stihl všechno, co je potřeba a zpravidla pak vstávám po cca 5-7 hodinách, jestli jsem urazil nějaký jemnocit, tak se vomejvám
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A odvážím si tipnout, že SCHWAB by to moh mít podobně.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    MEJLA77: prosimtě... omej si přirození vlažnó vódó, otevři si okno, běž louskat ořechy nebo cokoliv, co tě uklidňuje a nevsírej do konverzace mezi mnou a Amantem, když neznáš kontext.
    miluju, když někdo jde kolem a slyší jednu větu a roztočí se jako lidovec, když zaslechne něco o jiném přístupu k tichým vínům
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: já se SCHWABem souzním a bez mučení se přiznám, že u mě je to prachsprostá a nehezká závist. Protože já sám bych strašně moc rád moh vstávat tak, abych byl v 8.40 rozespalej. A klidně i pozdějc! Ale nemůžu, protože mám jen malej vliv na to, že náš dvouletej minivlkodlak vstává kolem 7.00 +/- půl hodiny, víkend nevíkend.
    HAR4NT: Takže didovoleprdelesráči!
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SCHWAB: Proč by někdo nemohl být rozespalý v 8:40 v neděli, ausgerechnet, když píše, že nemohl spát v noci...?! To jako musí pořád všichni ráno vstávat a kdo ráno nevstane, tak je lenivec? Třeba lidi, kteří pracují v noci? Fakt nechápu, proč pořád ještě musí všichni ráno vyšilovat a vstávat ve fyziologicky nevhodnou dobu? Proč se chodí do školy i na 7. ráno - to fakt nemá moc smysl, většina z nich stejěn v tuto dobu není schopna moc vnímat a fungovat.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    HAR4NT: rozespalej v 8:40?
    didovoleprdelesráči
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    HAR4NT: ja tam ctu spanelsky "el culo del saco" (prdel/zadek pytle) a taky to dava smysl :))
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: me to napadlo vecer, kdyz sem nemoh spat..a pak sem dal nemoh spat, tak sem premejslel, esli to dam do Centraly nebo do Zjisteni a pak sem se rozhod, ze na Zjisteni dlabu;)

    A pak sem to sem rano rozespalej psal a napsal sem Pitlik s mekkym i tvl:D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: omg ajo!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    Bilbo Pitlik bydlel ve Slepe ulici. Bag End, dno pytle, je doslovny preklad cul-de-sac, coz je vyraz pro slepou ulici.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HRAFNAIN: /s/je nepodobná/není nepodobná/ já se v tý chytrosti vždycky ztratím....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HRAFNAIN: a ty víš o někom na NYXu, kdo není? :-)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    XCHAOS: seš ňákej chytrej
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HRAFNAIN: to s tou ISS jako nejbližším osídleným místem je trochu mimoběžná story. Vzhledem k zeměpisné šířce nad tím bodem ISS skutečně občas (ne moc často) přelétá, máme tedy fakticky nejodlehlejší místo hledat někde ve stejné oblasti, ale na půl cesty mezi sklonem ISS a nejbližšími základnami v Antarktidě? Ok, možná, ale pak to nepatří do definice bodu Nemo :)

    Ta zeměpisná šířka 48° je vůbec zajímavá, kdyby tam byla pevnina, bude to uprostřed jižního mírného pásma a počasí tam bude nikoliv nepodobné ČR. Jižní kontinentální mírné pásmo ale téměř neexistuje (kromě pár vyjímek a přímo "naše" klimatické pásmo jsou fakt jen dva úzké proužky Jižní Ameriky a Nového Zélandu). Reálné počasí, které nad oceánem v bodě Nemo panuje, se kromě výšky Slunce nad obzorem tomu našemu nijak moc podobat nebude, bude podobné spíš plavbě přes Atlantik.

    Je to definované tady:
    Pole of inaccessibility - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pole_of_inaccessibility#Oceanic_pole_of_inaccessibility
    zajímavá je zeměpisná šířka, která je nepodobná Praze. Verne do oblasti situoval minimálně dva fiktivní ostrovy, kromě Tajuplného ostrova, kde skutečně měl základnu kapitán Nemo, do podobné oblasti umístil ještě ostrov, na kterém se odehrávaly Dva roky prázdnin. Jižní Tichomoří bylo v 19.století prakticky neprobádatelné tehdejšími technologiemi a protože některé odlehlé ostrovy už tehdy objeveny byly, tak literárním spekulace na existenci nějakých dalších byla téměř "hard sci-fi".
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    HRAFNAIN: ok... *bývává ISS :D
    ale pokud jsem nekde nenarazil na informacni uchylku, tak tohle misto je oblibeny hrbitov nasa. od roku 1971 se tam 'pochovalo' 263 kusu vyslouzile techniky a jineho vesmirneho odpadu.
    je to odlehle, prakticky bez ostrovu, presne jak pise XBAHNO celkem jistota ze to nic ani nikoho netrefi... a

    v neposledni rade... nechci nosit sovy do aten nicmene...:
    ty trosky maji sestupnou obeznou drahu, samozrejme nepadaji po kolmici k zemi jako sutr, takze castene shori v atmosfere, ktera je zaroven trochu pomele a ty fragmenty pak dopadaji na plochu desitek, mozna stovky kilometru ctverecnich. rozhodne tam pod vodou neni zadna hromada versmirnych mrtvol na jednom konkretnim miste :) a to spolu s faktem, ze je tam 4km hloubka je dostatecna pojistka proti tomu, ze se v tom nepriplave povrtat nejaka nenechava zahranicni mrcha, aby pak lacino tyla z potu, slzi a krve tveho nakladneho vyzkumu :)

    https://edition.cnn.com/2022/02/06/world/point-nemo-international-space-station-scn/index.html
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    XBAHNO: a tak jasný

    ale není to fér

    to Skylab aspoň mohli sešrotovat aboriginci
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    HAR4NT: občas
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam