• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MEJLA77: a tetřevi honzlovci též neexistují
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: To Sandonoriko mi dodneška vrtá hlavou. Kdo moh takhle přeložit? A proč? Jižní věštírna pasuje na Southern Oracle počtem slabik, to by se do dabingu dalo podle mě bez problému nacpat.
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    MEJLA77: ja si hodne dlouho myslela, ze je to Jozin Zbazin. Priste jmeno a prijmeni.
    EKG
    EKG --- ---
    MEJLA77: Z toho si nic nedelej. Mam bliz k padesatce nez ke ctyricitce, a az nedavno jsem zjistil, ze Moja Naivna ma diry na riflach a ne na rukach.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Jeden známý mi prozradil, že až v dospělosti zjistil, že kamkoníčky neexistují (kamkoníčky pojedeme) a manželka si taky v dětství myslela, že v té trampské písničce se zpívá "tam, kde čpí podkoní", co je to "žirafičí krabice" jsem se dozvěděl taky až v dospělosti...

    Jo a to Sandonoriko z Nekonečného příběhu je Southern Oracle, nemáte zač :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    to já zase v Coldplay - Adventure Of A Lifetime slyším místo "see yeah" docela jasně "sieg heil" - cca 4:22-4:24

    Coldplay - Adventure Of A Lifetime (Official Video)
    https://youtu.be/QtXby3twMmI?t=263
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Radši mi řekněte, jestli je to cranberry sauce nebo I buried Paul nebo I'm very bored nebo něco ještě jiného. Chytrolíni.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NJAL: tak ono se to nabízí :-)

    jinak teda ještě přidám, že jako první si s Bobem potáhl Ringo Starr, protože "drummers always go first" (to je prosím pěkně jeho citace z jednoho rozhovoru, kde se ho na to ptali :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    TRISSIE: Zamenu "I can't hide" za "I get high" jsem cetl prozatim v kazde knize o Beatles, ale je fakt, ze jsem cetl jednu ceskou, jednu slovenskou a jednu anglickou.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Mám podezření, že Bob Dylan by přinesl zásobu toho nejkvalitnějšího hulení, i kdyby se nepřeslechl. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kde se vzalo slovo mondegreen, to asi víte (já jsem to nevěděla, ale je to i v příslušném klubu na nyxu, tak to ostatní vědí).

    ovšem věděli jste, že psychedelické období Beatles odstartoval právě - mondegreen?
    V jejich písni "I wanna hold your hand" z října 1963 se totiž zpívá "I can't hide" - což ovšem, vzhledem k době vzniku, velmi mnoho posluchačů slyšelo jako "I get high". Ne že by Beatles v té době marihuanu neznali, na scéně v Hamburgu se s ní už potkali, ale nepřišla jim jako nic extra zajímavého.
    Až do 28. srpna 1964, kdy do jejich manhattanského hotelu dorazil oslavit vyprodaný koncert v Queensu Bob Dylan. Bob Dylan, který taky slyšel "I get high", a byl tedy přesvědčen, že nejlepším příspěvkem na afterparty bude řádná zásoba toho nejkvalitnějšího hulení.

    And the rest is history :-)
    RSZ
    RSZ --- ---
    LORD_DE_SEIS: prý tato fabrika, parádní
    Yellow Bellies | Claude Dozorme
    https://www.dozorme-claude.fr/en/yellow-bellies-9889

    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Člověk a tank vyvíjí na zem srovnatelný tlak.

    ERRTU
    ERRTU --- ---
    HAR4NT: on je stale nazivu a je mu 81 o.0
    po par dnech mu otekla tvar k nepoznani, a zacala mu slezat kuze v miste zasahu, ukazalo ze se ma spalene kosti, kus mozku kde lezi dlouhodoba a kratkodoba pamet a stredni ucho. byl poslan do moskvy do nemocnice ciste proto aby mohli v realnem case sledovat jak se rozpada...
    prezil, dokoncil si phd, a pokracoval v praci jako casticovy fyzik. jeho intelekt neutrpel zadnou ujmu, nicmene dusevni cinnost ho rychleji vycerpavala. v postizenem uchu ztratil sluch ktery nahradil tinnitus (chronicke zvoneni v usich, je to peklo, dokaze to cloveka dohnat i k sebevrazde), levou tvar mel chromou nasledkem destrukce nervu (zdravime stalloneho) a obcas mel zachvaty kreci.
    ale i pres to se vratil do sve puvodni prace.
    zaverecne wtf: v 1996 pozadal o klasifikaci trvaleho zdravotniho postizeni aby mel narok na pojistovnou placenou uhradu leku na epilepsii.
    neuspesne.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    This photo from 1902 shows French knife grinders. They would work on their stomachs in order to save their backs from being hunched all day.

    They were also encouraged to bring their dogs to work to keep them company and also act as mini heaters by having them rest on their owners' legs.

    They were also called ventres jaunes ("yellow bellies" in English) because of the yellow dust that would be released from the grinding wheel.

    GUMBA
    GUMBA --- ---
    HAR4NT: Ano, dá se říct, že Sv je hodně velkej. Ale jak na co. Ony jsou to vlastně jakoby dvě disciplíny: jedna je radiační ochrana, kdy prostě chceš minimalizovat vystavení lidí ionizujícímu záření. Tam se právě nejvíce používají sieverty (a jde typicky o nějaké mili nebo mikrosieverty za rok). Jde tam hodně o statistiku (šanci na zhoubné bujení vlivem ionizujícího záření), a prostě každý mikrosievert navíc se počítá (proto laborant odchází do vedlejší místností i u "hloupého" rentgenu). Lidi se hádají jestli existuje nebo neexistuje prahová dávka atd atd. A ten druhý svět je tohle masivní ozařování "najednou", např. při radioterapii nebo těchle nehodách, kdy jde relativně o obří dávky v krátkém období. Jenomže to je fakt jiná liga, vlastně i jiný sport. Už nejde o statistiku (nebo jen minimálně - je vystavena jen omezená oblast těla a ty zasažené buňky to stejně mají spočítané). Samozřejmě nějaká dlouhodobá rizika (statistická) to s sebou taky nese, ale prostě nejde to přímo úměrně převádět - jakože když někdo dostane během měsíce 40 Gy protonů do prostaty, přepočítá to na pár set Sv a srovná s povolenou roční dávkou 50 mikroSv pro běžného civila, tak se zděsí a myslí si, že má najednou milionkrát větší pravděpodobnost nějakého bujení, tak to není. Taky pro ozařování se používají spíše ty graye než sieverty (on taky jde v takové situaci dost blbě spočítat ten biologický ekvivalent, a tak se to v Sv nevyjadřuje).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jste mi připomněli tenhle error, tam ale bohužel nešlo o náhodnej květák v paprsku protonů, naopak to trvalo celkem dlouho a vyžádalo si dost obětí, než se našla chyba

    History's Worst Software Error
    https://www.youtube.com/watch?v=Ap0orGCiou8
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    GUMBA: ja jen vim, ze Sievert je prej hodne spatne zvolena jednotka a realne se s "celym Sievertem" bezne nepracuje:)

    A ohledne toho pruchodu hlavou bez vypareni - me prijde, ze se to "na casticovy urovni" tak jako kauterizovalo:))

    "The left half of Bugorski's face swelled up beyond recognition and, over the next several days, the skin started to peel, revealing the path that the proton beam had burned through parts of his face, his bone, and the brain tissue underneath."
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    HAR4NT: Jen bych pro představu, kolik ten nebohý doktorand dostal, přidal pár srovnávacích poznámek:
    1) při radioterapii se typicky používají dávky několika desítek grayů (Gy), a tato celková dávka je rozložená do spousty denních "fragmentů" (např. 50 Gy ve 25 dnech během 5 týdnů, tj. po 2 Gy denně). Jeden Gy odpovídá jednomu J/kg (joule na kilogram). To se může zdát málo, protože např. na ohřátí 1 kg člověka (= vlastně vody) o jeden °C potřebujete o více než tři řády více tepla/energie. Je ale potřeba si uvědomit, že při použitých energiích (v radioterapii je to u protonů někde 1-100 MeV, tou energií se zaměřuje hloubka vniku do pacienta, ideálně aby se to deponovalo tam, kde má - v nádoru - a co nejméně ve zdravých tkáních) to záření prakticky neohřívá (resp. zanedbatelně), hlavně to je čistá destrukce na atomární úrovni. Proton je hmotný a nabitý, může tak interagovat se vším, z čeho je člověk vyroben (elektrony i jádra, v těch MeV jsou to hlavně elektrony, tj. atomy jako celek). Zasáhne atom, rozstřelí elektrony a vyrazí i ten zbylý iont z molekuly pryč, iont je natolik urychlen, že zasáhne další molekuly a rozmlatí se takhle lavinovitě široké okolí.

    2) celková dávka v tisících sievertů (Sv) je opravdu masivní. V sievertech měří ekvivalentní dávka, jeden Sv je roven jednomu Gy pro fotony (gamma záření a rtg), ale pro hmotné částice je biologický účinek násobně vyšší, takže 1 Gy u vysokoenergetických protonů vyvolá ekvivalent třeba 5 nebo 10 Sv. Dostal tedy v krátkém okamžiku něco jako stovky Gy, tj. asi cca stonásobek toho, co se používá v protonové radioterapii jako denní fragment (~ 2 Gy).

    3) je to trochu neintuitivní, ale mnohem vyšší energie protonů vlastně neudělají (úměrně) větší paseku. Těch 76 GeVů už je prostě tolik kinetické energie a tak vysoká rychlost, že vlastně proton "nemá dost času" s atomy (elektrony) zainteragovat a už je venku z těla. (Fyzikálně: účinný průřez pro jeho interakci s elektrony/atomy je mnohem nižší. Ale zas např. je brutálně vyšší průřez pro interakci s jádry, takže to místo atomů rozmlacuje jádra - proto se to v tom urychlovači taky používá, zajímají je interakce s atomovými jádry. Pro ještě vyšší energie - např. LHC v CERNu - už to interaguje s nukleony a kvarky v nich atd.) Ty srážky s elektrony/atomy jsou při energiích nad GeV mnohem více elastické (tj. méně energie se při nich deponuje do atomů - ale zas to už může trefovat jádra). Nicméně i tak to pořád samozřejmě udělá nesmírnou paseku, protože těch protonů v tom běamu je hodně (vysoká briliance). Ale tipuju, že kdyby ten svazek měl místo 76 GeVů "jen" 76 MeVů a stejnou brilianci, tak se mu ta hlava nejspíš na místě vypařila (přeháním), takhle většina energie vlastně prošla skrz.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    https://x.com/Rainmaker1973/status/1719756918019826174?s=20

    Did you know?

    Germany has a techno party on a train

    "Techno Train Nürnberg" is a 7-hour rave on a non-stop train ride through scenic Bavaria, from Nuremberg to Munich. The party doesn’t end there, though, as there’s an afterparty in the Bavarian capital

    Techno Train 2023 Nürnberg
    https://www.youtube.com/watch?v=TB7ZTtxuCNs
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MARASAN: pripomnelo jednoho trochu vetsiho klikare
    Anatoli Petrovich Bugorski (Russian: Анатолий Петрович Бугорский; born 25 June 1942) is a Russian retired particle physicist. He is known for surviving a radiation accident in 1978, when a high-energy proton beam from a particle accelerator passed through his brain.

    On 13 July 1978, Bugorski was checking a malfunctioning piece of equipment when the safety mechanisms failed. Bugorski was leaning over the equipment when he stuck his head in the path of the 76 GeV proton beam. Reportedly, he saw a flash "brighter than a thousand suns" but did not feel any pain.[1] The beam passed through the back of his head, the occipital and temporal lobes of his brain, the left middle ear, and out through the left hand side of his nose. The exposed parts of his head received a local dose of 200,000 to 300,000 roentgens (2,000 to 3,000 Sieverts).[3] Bugorski understood the severity of what had happened, but continued working on the malfunctioning equipment, and initially opted not to tell anyone what had happened.
    Anatoli Bugorski - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anatoli_Bugorski
    ZPATKYNAZEM
    ZPATKYNAZEM --- ---
    Vosa Aha ha. Americký entomolog a milovník vos, Howard Ensign Evans, cestoval koncem 70. let po Austrálii a shromáždil řadu vos. Dvě z těchto vos poslal kolegovi entomologovi Arnoldu S. Menkemu. Když se Menke podíval na vosy, zvolal: „Aha! Nový druh!" na což jeho kolega Eric Grissell pochybovačně odpověděl: "ha!"
    První druh pojmenoval Aha evansi po muži, který ho našel, a druhý pojmenoval Aha ha. Menke dokonce změnil poznávací značku na svém autě na „AHA HA“. Tyto vosy jsou známé tím, že jsou osamělými lovci a vstřikují svá vajíčka do nic netušících hmyzích hostitelů, než je ochromí, čímž zpečetí jejich osud jako živých inkubátorů.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    STENNY: k pomalym jedum mi v pameti zustal rusky vedec, ktery umiral roky po jedne expozici pri nehode v labu:

    “Circles appeared before my eyes: red and orange. A ringing in my ears, I caught my breath. And a sense of fear: like something was about to happen,” Andrei Zheleznyakov told the now-defunct newspaper Novoye Vremya, describing the 1987 weapons lab incident that exposed him to a nerve agent that would eventually kill him. “I sat down on a chair and told the guys: ‘It’s got me.’”

    By 1992, when the interview was published, the nerve agent had gutted Zheleznyakov’s central nervous system. Less than a year later he was dead, after battling cirrhosis, toxic hepatitis, nerve damage and epilepsy.


    ‘It’s got me’: the lonely death of the Soviet scientist poisoned by novichok | Chemical weapons | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2018/mar/22/andrei-zheleznyakov-soviet-scientist-poisoned-novichok
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam