• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    RSZ
    RSZ --- ---
    Manfred Kokot – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Manfred_Kokot

    Do českého povědomí se Manfred Kokot zapsal díky provokativní poznámce komentátora Karola Poláka: „Podľa očakávania zvíťazil Manfred Kokot z NDR. A naši, bohužiaľ, dobehli predposledný a posledný. Aká škoda, že aj u nás doma nemáme takýchto Kokotov!“
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    NVT: Tady ale nejsme vůbec ve sporu. Však jsem psal, že to "ve spoustě případů způsobí silnou reakci", neplatí to vždy. Kromě toho ty dva případy, které uvádíš, jsou už tou reakcí, nikoli prvním útokem. Jak blokáda, tak i bombardování Německa, byly reakcí na předchozí válečné aktivity Německa.

    A ohledně bombardování Německa - i tam mnohem více fungovaly útoky na výrobu a infrastrukturu, než na čistě civilní cíle. Např. bombardování Drážďan, které bylo děsivě účinné ve své ničivé síle, nemělo tak podstatný vliv na zásobování. Nádraží v Drážďanech bylo poškozené jen málo a provoz byl částečně obnoven už několik hodin po konci bombardování. Vyvolalo to také spoustu zbytečných sporů mezi spojenci a klika byla, že průběh války už byl prakticky rozhodnut.

    Jinak teda případy, kdy to vyšlo agresorovi a zlomil tak odpor, by byly třeba útoky na Čečnu nebo Gruzii. Ale stejně mi přijde, že to Rusko stálo mnohem víc životů a techniky, než předpokládali (o životech na straně napadaných ani nemluvě).






    Kenny has died 126 times in the South Park franchise (98 in the series, 12 in the shorts, 14 in the video games, and twice in the movie). He also dies in the intro during season 7-11.
    NVT
    NVT --- ---
    ERRTU: To je to, co tvrdím: že totiž útok na civilní infrastrukturu nevede nutně k porážce útočníka. Že to naopak zhusta funguje ;-)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    NVT: nechci rozjet flame a jeste odpovim na otazku kterou dostal nekdo jiny but achkually...
    blokada nemecka a rakouska treba zpusobila velke logisticke problemy ciste proto ze v moderni valce proste potrebujes moderni materialy. diky blokade treba nemecko zvladlo za celou valku vyrobit pouze 20 kusu tanku A7V (https://en.wikipedia.org/wiki/A7V, defakto cihla na pasech) zatimco britove u Marku V (https://cs.wikipedia.org/wiki/Mark_V_(tank), kosodelnik na pasech) dokazali diky importu vyrobit 400 kusu. auta vubec, nekde jsem tu tusim zminoval ze ke konci valky bylo oficialni doktrinou ze o vojaka prijit klidne muzes, zbytecne se strachujete, kefalin, ale kun, kun je nenahraditelny.

    dal bych zminil ze nemecko a rakousko-uhersko melo velke problemy s vyrobou lekarskeho materialu, nemelo pristup k opiu z ktereho se delalo morfium, nemelo pristup k bavlne takze obvazy muselo delat tvz ersatz bangade z tkaneho papiru atd. (https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/30025948). rusko na tom bylo podobne protoze nemelo vyrobni ani technologickou kapacitu, ale rus se proste potopil do vodky a uraaa.

    za ww2 se pak vytlaceni nemcu z afriky, blizkeho vychodu a zejmena porazka v bitve o kavkazska ropna pole zpusobila nedostatek paliva ktere se imho drasticky zasadilo o jejich vyhnani z sssr jako takoveho. benzin byl proste v nemecku vzdycky problem. patent na vyrobu syntetickeho benzinu z uhli, ktereho jsou v nemecku narozdil od ropy doslova hory, z roku 1913 nedrzi nemecky vedec profesor Friedrich Bergius nahodou :) vsimnete si, rok pred ww1, to je nahodicka co? :) (https://www.enviweb.cz/90902)
    NVT
    NVT --- ---
    STARE_CASY: Ne nutně. Například blokáda Německa za 1. světové války k porážce Dohody nevedla. Ani bombardování Německa k porážce Spojenců za 2. světové války. Koneckonců ani bombardování Srbska v 90. letech.

    ERRTU: A kolikrát parchanti zabili Kennyho?
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    JESTEDMAN: v tomhle by asi vedl Frank Grillo za film Boss level. Takový akční Groung hog day s blbější zápletkou. Prožívá jeden den znovu a znovu, neustále ho někdo vraždí, sem tam řekne, že to je kdovíkolatisící pokus atd. Cruise to aspoň nepočítal :)
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    HAR4NT: říkal jsem si, že Danny umírá v těch filmech daleko opravdověji, než Tom, to máš asi pravdu
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    JESTEDMAN: ale jenom jako
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ERRTU: a co Tom Cruise ve filmu Na hraně zítřka? tam umře asi stox?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    mi připomnělo včerejší twít od nevím koho, jaxe v dobách pagerů posílali textovky, to muselo být dobrý nedorozumění

    tady náhodný článek
    Remembering Pagers
    https://www.onpage.com/remembering-pagers-say-love-three-3s/
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    FRK_R23: omlouvame se, jen machrujeme lingvistickou v6rannosti. Chapu, ze vetsina ctenaru uz se d8ala, ale dokud nekdo neprijde s novym mirne zajimavym faktem, navrat z5 k normalu bych necekal.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Bolí mě z vás hlava.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Vinný s3k
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Staro(100,100) mě(100,100) Mo(100,100) ti šou(100,100) (100,100)rou. čau (100,100)nda
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    NAMATHUR: tento nešvar je nutno po3t
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    NAMATHUR: Vyber si něco, co úplně vyřadí po2sek mozkový. A neše3.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ERRTU: začíná to bolet, hledám 1 krysy
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    v navaznosti: slavny upir mel jedineho syna, Belu George Lugosi. dnes je mu 85 a profesi byl pravnik.
    hrabe Drakula ma tedy ctyri vnoucata :) zminim ze B.G. byl se svoji zenou 64 let do jejiho skonu v roce 2tisice2II.
    (doufam ze ocenujete ze drzim nastaveny trend :D)
    Bela G. Lugosi - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bela_G._Lugosi
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    ERRTU: Jednou ho zabila chobotnice...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam