• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    ERRTU: Po odeznění účinku drogy nastávají stavy společné pro všechny typy opiátů a to zácpa, ...

    Opiáty | NZIP
    https://www.nzip.cz/clanek/245-opiaty
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    SALVATOR: "pane doktore, tak prujem mam furt ale po tech prascich uz je mi to tak nejak jedno." ? :)
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    KLIP
    KLIP --- ---
    V Reykjavíku byl zákaz psů po 60 let (od 1924). Už tam psi být můžou, ale je jich tam stále dost málo. Způsobilo to, že je z Reykjavíku kočičí město.

    Dogs banned in Reykjavík for 60 years | Íslenski fjárhundurinn
    https://www.fjarhundur.is/en/blog/hundabann-i-reykjavik-i-60-ar

    Milovníci koček tam pak nejspíš ocení i kočičí tour :)
    Why Reykjavik, Iceland Banned Dogs & Now Cats Rule the City
    https://allthingsiceland.com/reykjavik-banned-dogs-cats-rule/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    I v Evropě je teoreticky eště pořád možný dostat na předpis Laudanum, čili opiovou tinkturu (cca 1 díl opia na 9 dílů lihu), který bylo až do začátku 20. století volně prodejný a léčilo se jím kde co, nejčastějc se ovšem užívalo jako analgetikum a lék proti kašli. Obchodní název Laudana je Dropizol a jeho podávání se téměř výlučně omezuje na léčbu přetrvávajícího průjmu tam, kde jakákoliv jiná medikace selhala.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    XCIDER: Máš pravdu, mea culpa.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GUMBA: s BASF nemel Bayer nikdy nic spolecnyho. teda krome toho IG Farben za II.Sv., ale to byl statem rizeny konglomerat za ucelem valecne vyroby...
    NJAL
    NJAL --- ---
    NEI: Stalin take zacinal jako bankovni lupic :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    Že se fotbalový klub z Mnichova jmenuje Bayern celkem dává u hlavního města Bavorska smysl. Ale vždy mi tak nějak nesedělo, proč se tak jmenuje i Leverkusen, u kterého jsem tak nějak tušil, že v Bavorsku neleží (spíše skoro naproti, v Severním Porýní-Vestfálsku, jak zjišťuji z mapy). A ejhle, on se ten klub totiž nejmenuje Bayern ale jen Bayer (... 04 Leverkusen), podle výrobce barviv Friedr. Bayer & Comp, který jej r. 1904 založil. Bayer je známý jako výrobce kyseliny acetylsalicylové (aspirin) a samozřejmě léku proti závislosti na morfiu - diacetylmorfinu (obch. název heroin). A také se se později spojil s dalšími výrobci barev do společnosti Badische Anilin- und Sodafabrik (BASF), tedy firmy později v 70. letech vyrábějící mé oblíbené chromoxidové kazety, která si však mezitím švihla epizodu jako součást IG Farben vyrábějící za druhé sv. války poněkud méně oblíbený Cyklon B a podílející se na nelidských experimentech na vězních. Mimochodem dnes se Bayer opět jmenuje Bayer, nadále sídlí v Leverkusenu a podporuje svůj sportovní klub (dohromady jsou akciovka Bayer AG), a jde o jednu z největších chemických a farmaceutických firem na světě.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    STENNY:
    zajimava historie o vyvoji ponorek zde:
    The History of Submarines: From Science to Stealth
    https://www.thecollector.com/history-of-submarines/

    ochutnavka:
    vyrobit prvni ponorku vylucne pro bojove ucely zadal v 1720 Petra Velikeho nejakemu Yefim Nikonov. projekt byl zrusen smrti cara roku 1725 ale zaujal me ten koncept: v teto dobe samozrejme o nejakych torpedech nebylo resi, do taranovaciho torpeda zmineneho nize jeste nejake to stoleti zbyvalo... takze ponorka se mela priblizit pod vodou k nepratelskemu plavidlu, ze specialni nadrze vypustit na hladinu kolem lodi horlavinu, tu zapalit a tise opet odplout :D
    STENNY
    STENNY --- ---
    První bojové potopení lodi ponorkou se událo roku 1864, kdy konfederační ponorka H.L.Hunley potopila v charlestonském přístavu loď USS Housatonic. Zároveň jde o asi nejslavnější případ použití žerďového torpéda - v podstatě výbušné harpuny, kterou útočící plavidlo lehkým taranováním zarazilo do cíle, pak kousek poodjelo a odpálilo nálož zatažením za špagát (první žerďová torpéda jednoduše vybuchovala při nárazu tyče na cíl, což bylo samozřejmě u uživatelů dosti nepopulární).
    Mimochodem, H.L.Hunley se po útoku potopila a celá posádka zemřela; pravděpodobně ji výbuch nálože pošramotil také. Vynálezce ponorky se ale této smutné události nedožil - utopil se asi čtvrt roku předtím během jiného potopení té samé ponorky...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEI: ano, jestliže některé vlivové aktivity USA v Latinské Americe byly možná trochu WTF, tak vliv SSSR/Ruska byl vždycky ve stylu "Hold my beer..."
    NEI
    NEI --- ---
    XCHAOS: Jojo, on byl ještě prezidentem 85-90
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEI: já si Daniela Ortegu pamatuju už z časů SSM před rokem 1989, tehdy byl objektem nějaké mládežnické solidarity. Ona ta Putinizace byl takový protiproud proti perestrojce, který nejspíš začal už někdy tehdy...
    NEI
    NEI --- ---
    STARE_CASY: Nikaragua je vůbec země netušených možností.
    Prezident Ortega nejen že znásilňoval nevlastní dceru, ale dokonce byl i bankovním lupičem.
    Od roku 2007 se pevně drží v křesle prezidenta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Byl jednou jeden zubař, který řekl, že na mangu není nic zvláštního a vypadá trochu jako sladká brambora. Za takovou urážku na cti byl vláčen ulicemi a nakonec zastřelen.

    Pravda nebo fikce?


    tak v tomto klubu je jasné, že pravda, jinak bych to sem nedávala.

    Původně jsem chtěla celý příběh nějak zkrátit a vysvětlit, ale je tak zamotaný do dějin Čínské kulturní revoluce, že se o to radši nebudu pokoušet, a přenechám radši slovo povolanějším, jen přidám dobovou fotografii Maa a manga.

    The Mao Mango Cult of 1968 and the Rise of China’s Working Class | Collectors Weekly
    https://www.collectorsweekly.com/articles/the-mao-mango-cult-of-1968/
    Mango cult - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mango_cult

    NJAL
    NJAL --- ---
    SALVATOR: Btw kdyz Soveti anektovali Besarabii a Bukovinu, tak provedli opacny postup - vymysleli "moldavstinu", coz byla rumunstina psana moderni azbukou.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Když cítíte, že se blíží kýchnutí, je lepší se ho nesnažit potlačit, upozornili skotští lékaři. Vychází při tom z případu popsaného v odborném časopise BMJ Case Reports, kdy si muž při pokusu potlačit kýchnutí při řízení spontánně protrhl průdušnici, napsal list The Guardian.
    Zmíněný muž, třicátník ze Skotska, si při kýchnutí stiskl nos a zavřel ústa, načež pocítil ostrou bolest v krku. Zamířil proto na pohotovost, kde ho znepokojení doktoři poslali na vyšetření na počítačovém tomografu (CT). Výsledky ukázaly roztrženou průdušnici, potenciálně smrtelný nález.
    „Pacient, který přišel do nemocnice s náhle oteklým krkem po kýchnutí nás poměrně překvapil. Nikdo z nás se s ničím takovým nikdy nesetkal, pokud nepočítáme díry v průduškách po úrazu nebo komplikacích při operaci,“ uvedl lékař z nemocnice v Dundee Rasads Misirovs, hlavní autor studie. Zároveň upozornil, že se jednalo o jedinečný případ.
    „Šance, že se setkáme s podobnými komplikacemi, je velmi mizivá, téměř nulová. Je to jako výhra v milionové loterii, vzácné, ale potenciálně osudová změna,“ uvedl Misirovs. Jeho pacient se zotavil po dvoudenním pobytu v nemocnici a pětitýdennímu klidu v domácí péči.
    Misirovs spolu s kolegy nicméně upozornil, že podobné pokusy o potlačení kýchnutí mohou dopadnout i hůř - například prasknutím průdušnice a udušením nebo dokonce krvácením do mozku. „Doporučil bych nechat kýchnutí odeznít, protože jde o přirozenou obranu těla, jak vypudit dráždivá tělíska z nosních cest,“ uvedl Misirovs.

    Kýchnutí se nesnažte potlačit, uvádí lékaři po případu Skota, který si tak protrhl průdušnici | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/kychnuti-protrzeni-prudusnice_2312190653_cen
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Experiment NASA Deep Space Optical Communications odvysílal 11. prosince streamované video v ultra vysokém rozlišení ze vzdálenosti rekordních 31 milionů kilometrů - to je asi osmdesátinásobek vzdálenosti Země-Měsíc. Tento milník je součástí technologické demonstrace NASA, jejímž cílem je přenášet video a další data z hlubokého vesmíru s velmi vysokou šířkou pásma, což umožní budoucí lidské mise za oběžnou dráhu Země.

    A obsahem patnáctisekundového klipu je... ano, ti, co hádali kočku, mají pravdu. Kočka honící se za laserovým ukazovátkem. Kočka (nejspíš kocour?) se jmenuje Taters, kdyby to někoho zajímalo.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Přímí potomci slavných rodu Borgiů na začátku 20. století emigrovali do Irska a provozujou tam síť italskejch fast foodů Borza. Další, Rodrigo Borja Cevallos byl na přelomu 80. a 90. let prezidentem Ekvádoru.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: se dokonce přemýšlelo o vybudování fake havanského letiště na jihu Floridy, kde by na unesená letadla, teda na únosce, čekala klepeta.

    zde více k problematice unášených letadel a uvažovných protiopatřeních z dobového tisku
    Herald-Journal - Google News Archive Search
    http://s.nowiknow.com/2vzv8y6
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam