• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: se dokonce přemýšlelo o vybudování fake havanského letiště na jihu Floridy, kde by na unesená letadla, teda na únosce, čekala klepeta.

    zde více k problematice unášených letadel a uvažovných protiopatřeních z dobového tisku
    Herald-Journal - Google News Archive Search
    http://s.nowiknow.com/2vzv8y6
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a ještě jedna poslední, a už ty TIL pro dnešek fakt nechám :-)
    ....

    když umřete dřív, než vynaleznou Darwinovu cenu, tak maximum, co dostanete, je věčný důkaz vaší blbosti na wikipedii,
    James Alexander Malcolm Caldwell byl skotský akademik a velký stoupenec Rudých Khmérů. V roce 1978 odcestoval s několika dalšími novináři a spisovateli do Kambodže, aby se tam potkal s Pol Potem... a byl tam, pravděpodobně na Pol Potův příkaz, zavražděn.

    Malcolm Caldwell - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Malcolm_Caldwell
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    V 60. letech bylo v USA natolik běžné, že se někdo pokoušel unést americké letadlo na Kubu (povětšinou nějaký praštěný Američan, který věřil, že ho na Kubě čeká ten pravý komunistický ráj), že piloti standardně fasovali letecké mapy Karibiku, španělskou konverzační příručku, a řídicí věže floridských letiště měly přímou linku na své kolegy v Havaně, pro případ, že by se jim nějaké letadlo neplánovaně vydalo do "Roztančené perly Karibiku" :-)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Nedaří se mi to dohledat, ale matně si pamatuji, že byla nějaká aféra kolem nějakých sportovkyň (NDR nebo Rumunsko?), že je udržovali záměrně těhotné a pak nuceně posílali na interrupce, že tím měnili množství a složení hormonů pro vyšší výkon... případně děkuji za doplnění.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Objevil sem něco, co sem dodneška netušil a sice že pro zápis rumunštiny se využívala azbuka a to minimálně od roku 1521, ze kdy pochází první záznam psaný rumuštiny (dopis obchodníka Neacșu starostovi Brašova, kterym byl jistej Johannes Benkner) až do 20. let 20. století, to už ale jen okrajově v Besarábii, která byla pod nadvládou Ruska. V samotným Rumunsku se od azbuky začalo upouštět od roku 1828 do roku 1881, kdy ji přestala používat i Rumunská pravoslavná církev. Co mi přijde zajímavý je, že přechod neproběh úplně naráz v tom smyslu, že existovala celá řada přechodnejch abeced (alfabetul român de tranziție, nebo taky alfabetul civil), který v různý míře kombinovaly azbuku a latinku, přičemž postupem času se ve směsce objevovalo čím dálo víc latinky na úkor azbuky. Takže text z roku 1850 moh třeba eště vypadat takhle:

    Татъль ностру, кареле єщй ꙟ черюрй, сфинцѣскъсе нумеле тъу: Віе ꙟпъръціѧ та: Фіе воѧ та, пре кумь ꙟ черю̆, ши пре пъмѫнть. Пѫйнѣ ноастръ чѣ де тоате зилеле, дънеѡ ноаѡ астъзй. Ши не ꙗртъ ноаѡ даторійле ноастре, пре кумь ши ной єртъмь даторничилѡрь нощрй. Ши ну не дуче пре ной ꙟ испитъ, чи не избъвѣще де чель ръу. Къ ата ꙗсте ꙟпъръціѧ, ши Путѣрѣ, ши мърирѣ ꙟ вѣчй, аминь.

    V roce 1858 už takhle:

    Kлos вine din Пaeonia шi din mȢnteлe Рodoпe: taie прin miжlok mȢnteлe ХemȢs шi se вaрsъ în aчelaшĭ fлȢвiȢ̆. AngрȢs kȢрџe din Iлiрa sпрe noрd, tрeчe прin лȢnka Tрiбaлinъ шi se вaрsъ în БрongȢs шi aчest din Ȣрmъ în Isteр; asfeл înkъt IsteрȢл прimeste tot întр'Ȣn timп aпeлe a doъ рîȢрĭ maрĭ. Kaрпis шi Aлпis es din цaръ maĭ sȢs de Oбрiчĭ, kȢрџe sпрe noрd шi se пeрd în aчeлaш fлȢвiȢ̆... IsteрȢл ese din цaрa Чeлцiлoр, шi dȢпъ чe tрeчe EȢрoпa întрeagъ, întръ прin Skiцia прintр'Ȣna din mърџiniлe eĭ.

    Bohužel nejde o ty samý texty.
    Přechod na latinku mělo silnej vliv na rumunský a moldavský národní uvědomnění a bylo i úzce spojený s rumunským vyhlášením nezávislosti.
    Co by mě ale fakt zajímalo je, jak se autoři a hlavně čtenáři vyrovnávali s tím, že stejný grafémy v obou abecedách můžou zastupovat jiný fonémy. Například grafém "O" je v obou abecedách znakem pro zvuk "o", "T" pro "t" atd., neplatí to ale pro řadu dalších, jako sou "B" (b vs. v), P (p vs. r), "H" (h vs. n), C (c vs. s) atd. Předpokládal bych, že se musely vyskytnout slova, který nabývaly různýho významu, pokud je člověk čet v latince nebo azbuce.

    Mimochodem, stejným procesem teď procházi Kazachstán. V roce 2017 začali přechod na latinku a hotovo má bejt do roku 2031.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    TRISSIE: Tak ono se v tehotestvi nemění jen hodnoty hcg, ale i estrogenu a progesteronua jejich metabolitu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAR4NT: tak jako dostat dvouletej zákaz činnosti za to, že tvoji holku zbouchnul někdo jinej, to by bolelo ještě víc! :-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TRISSIE: v tom pripade ses dopustila dalsi zkratky, ze je to jeho se tam taky nepise, jen to, ze ona je tehotna:P
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAR4NT: ale to není titulek článku, to je moje zkratka, a primárně šlo o ten fakt blbej způsob, jak zjistit, že zbouchnul svoji holku :-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TRISSIE: "rozhodl se totiž na drogový test použít moč svojí přítelkyně"
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAR4NT: "drug" je v angličtině obecně jakejkoli lék :-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TRISSIE: aha, takze to az tak "anti-drug" test nebyl, spis antidopingovej a prekvapive je ten titulek clanku lehce zavadejici:))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAR4NT: https://www.neoteryx.com/microsampling-blog/anti-doping-in-drug-screening-how-it-works

    World Anti-Doping Agency (WADA) requires athletes to be tested in and out of competition. It also stipulates the prohibited substances tested in both situations. In-competition athletes are tested for:

    Narcotics
    Stimulants
    Glucocorticosteroids
    Cannabinoids
    Specimen collection and testing are performed 12 hours before a national or international sporting event. Out-of-competition athletes are tested for:

    Anabolic agents
    Beta-2 agonists
    Diuretics and other masking agents
    Peptide hormones


    hCG je proteinový hormon, ale předpokládám, že jim asi vylezly divné hodnoty peptidových GNRH a tak testovali dál?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    AXTHEB: hladiny jakych hormonu indikuji pritomnost jakych drog a proc?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HAR4NT: Testovali hladiny hormonů, přišlo jim to podezřelý...?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TRISSIE: by me zajimalo, co vsechno se tam teda meri a jak, kdyz vedlejsi efekt testu na pritomnost drog je zjisteni tehotenstvi. To prece neni screening " tak copak to tu vsecko mame", ale typicky nejakej metabolit nebo aktivni latka "s necim" zareaguje a tim indikuje pritomnost ty latky/metabolitu. Kdyz mi budou testovat moc, jestli v ni nemam bilkoviny, tak taky nezjistej, ze jsem si predtim daval heroin...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ten asi úplně nejblbější způsob, jak se dozvědět, že bude otcem, zažil jeden americký basketbalista.
    rozhodl se totiž na drogový test použít moč svojí přítelkyně a překvapená laboratoř mu oznámila, že sice drogy nebere, ale zato je těhotný :-)

    'Pregnant' Basketball Player Banned After Failed Drug Test Scam
    https://www.menshealth.com/health/a28611502/dj-cooper-pregnant-basketball-drug-test-scam-banned/
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Dneska ráno jsem si vzpomněl na Carlose Kaisera. Třináct let byl profesionální fotbalista, ale nikdy nehrál, ani sekundu :D Nejdřív jsem myslel, že se jen přiživoval, ale teď čtu, ze to měl jako poslání :))



    Úryvky z článku

    "Kluby hodně klamaly a klamou fotbalisty. Někdo se za ně všechny musel pomstít," řekl tehdy Carlos Kaiser v rozhovoru pro Roba Smytha.

    Jeho spoluhrači to věděli, ale protože byl dobrej kámoš, tak nic neřekli a taky si platil novináře.

    Bývalý hráč se za každou cenu vyhýbal tomu, aby manažerům odhalil svůj nedostatek talentu s míčem, a při jedné příležitosti dokonce vyšel na tribunu a popral se s fanoušky, jen aby byl vykázán chvíli před vstupem na hřiště, aby si odbyl svůj debut :D :D :D

    Zdroj
    Carlos Kaiser y su increíble historia de cómo jugó 13 años en los mejores clubes de Brasil sin disputar un minuto
    https://www.mundodeportivo.com/us/futbol/20230425/429511/carlos-kaiser-increible-historia-como-jugo-13-anos-mejores-clubes-brasil-disputar-minuto.html
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    RSZ: iných kokotov máme veľa, akurát títo zrovna chybia :D

    #kecy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam