FRK_R23: je možné, že to nebyla jediná taková nehoda v místních kasárnách. Pár let jsem v Krupce bydlel, bylo to v první půlce osmedesátých let, chodil jsem tehdy na základku. Kromě toho, že jsme si s místní sovětskou posádkou užívali třeba společné návštěvy kina, kde nám v rámci školy promítaly skvělé filmové hity o hrdinství rudé armády za druhé světové války (a ti vojáci úplně neskutečně smrděli), kolovala tehdy Krupkou legenda, že jednou v kasárnách bouchnul tank během oprav podvozku. Že prý jeden voják narychlo svařoval cosi na spodku podvozku v době, kdy měli s tankem vyrazit na cvičení a měli už uvnitř munici. Bohužel munice zahořela a utrhla se celá věž. Řidič tanku, který měl být uvnitř, nikdy nenašli, šikovný mechanik to sice přežil, ale přišel o sluch a nějaké kousky. Samotná historka měla několik verzí, jak si tam evidentně každý něco přidal, ale základ, který jsem popsal, byl pokaždé stejný.
Byl jsem už dávno pryč z Krupky, když došlo k výbuchu při odsunu. Dozvěděl jsem se to až tak o dva, tři měsíce později, a byl to pocit, že tohle jsem už jednou slyšel, to je přece stará zpráva. Pustil jsem to z hlavy, měl jsem už jiné starosti, než se starat o Krupku, která nepatřila mezi mé zrovna nejlepší vzpomínky. Zkusit hledat nějaké další informace mne napadlo až mnohem později a totálně jsem v tom pohořel. Nikdy se mi ale nepovedlo dohledat žádné informace o starší události. Když jsem jednou přeci jenom dojel na sraz ZŠ po nějakých 25 letech, tak sem tam někdo potvrdil, že se to určitě vyprávělo už dřív, ale po tolika letech už každý věděl kulový. Někdo pak ještě zkusil zjistit něco z kroniky, ale nic tam prý není (což ale není překvapivé, ony ty zápisy občas byly cenzurované, resp. nepsalo se zdaleka vše, co se stalo).
Dost by mne zajímalo, jak to tedy bylo. Kolovala tehdy Krupkou urban legend typu černé sanitky, která se ale později doopravdy stala? Byla to druhá nehoda a první se ututlala díky tomu, že tehdy ještě měli sověti víc pod palcem místní veřejnou bezpečnost? A co na to Jan Tleskač?