• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MARASAN: ono to vůbec takový divný, tenhle výzkum toho čemu dnes říkáme vitamíny byl slušný, ale ty ostatní teorie, na všechny nemoci, jejich mechanismus, byly prostě vycucany z prstu..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    STENNY: mě na tom fascinuje hlavně jak se něco na danou dobu seriózně objeví, potvrdí, ale vedení námořnictva to sabotuje, protože .. nevím.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    STENNY: o vitaminech v dobe kurdeji nevedeli nikdo nic, takze storka o odblokovani zlaz citrusem je proste good enough.
    STENNY
    STENNY --- ---
    E2E4: To nebyla záležitost jenom kurdějí. Třeba "Edo sickness" (beri-beri, nedostatek thiaminu) koncem devatenáctého století zneschopňovala kolem třetiny japonských námořníků, protože ti často jedli jen loupanou rýži a máloco jného. Lidová medicína na to měla funkční léky, aniž by věděla proč (jenže vitamin B můžeš i z trvanlivých potravin doplnit snáz, než C - stačí neloupané zrní, fazole atd.), ale moderní Japonsko je odmítalo jako archaické pověry a divoce spekulovalo, proč jim námořníci padají jak mouchy. Nejoblíbenější teorie byla, že se všechno musí hodně dezinfikovat. No, nepomáhalo to.

    Teprve až doktor Takaki vystudoval medicínu na západě, dozvěděl se o řešení kurdějí, získal základy epidemiologie a následně doma udělal pořádný výzkum, tak se to začalo trochu zlepšovat.
    Pak vedení námořnictva řeklo, že dát námořníkům lepší jídlo by bylo moc drahé a beztak je beriberi určitě infekční choroba :D .
    Pak se Takakiho návrhy prosadily v námořnictvu a neoficiálně v armádě, ale následně se armáda zase vrátila k bílé rýži a tím i k beri-beri. Dvacet let potom, co Takaki všem řekl, co pomáhá, a dokázal to pokusně, hospitalizovali Japonci během rusko-japonské války čtvrt milionu vojáků kvůli nedostatku thiaminu. Dvacet let... a to už bylo na začátku dvacátého století!

    Však i ten doktor, který udělal první dobrý pokus ohledně léčení kurdějí, na to pak narouboval teorii, že kurděje jsou způsobené ucpanými potními žlázami a citrusy pomáhají, protože žlázy odblokují.
    Lidé mají raději dobrý příběh, než data...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    STENNY: na tomhle je mírně zajímavé, že ta znalost co na kurděje funguje se neustále objevovala a mizela. je to popsány tuším na anglický Wiki o kurdějích.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RSZ
    RSZ --- ---
    NJAL: tak teď už jen držet palce, ať získáme celý Satirikon nebo další ztracené věci
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tato tradiční medicína je ostatně dostupná i dnes :) Např.

    Don Q Reserva Rum: This Puerto Rican rum is infused with orange peels, creating a smooth and citrusy flavor profile. It's great on its own, in cocktails, or for cooking.


    Cruzan Orange Rum: This Virgin Islands rum is infused with natural orange flavors, making it perfect for tropical cocktails like Piña Coladas and Daiquiris.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Tyvole oni to dokázali.

    V Pompeiích se po výbuchu sopky v r. 76 ve vile Caesarova tchána našlo 1000+ spálencýh svitků. Pár vědců bylo posedlých jejich přečtením a vypsali challenge za $700k.

    Z CT skenů se je 3 studentům pomocí AI povedlo přečíst a vyhráli.

    RESTECP jak sviňa


    https://twitter.com/Mejla/status/1755230752046719181
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TRISSIE: K tomu pridam, že denní příděl 71ml 54.6% rumu byl na lodích jejího veličenstva vydáván až do 31.7.1970 a na Novém Zélandu až do 28.2.1990.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    STENNY: a já k tomu přidám, že tu citrusovou šťávu na těch lodích kapitáni dost často námořníkům míchali do denní dávky rumu, aby si zajistili, že to fakt vypijou :-)
    STENNY
    STENNY --- ---
    Když čteme o životě námořníků v době velkých zámořských objevů, určitě jim nezávidíme. Chatrné lodě, krutí kapitáni, rozmary počasí, nemoci, piráti, špatné jídlo, malý plat a častá smrt. Smrt tak častá, že v angličtině existuje specifický termín pro bandu rabiátů, která unáší náhodné námořníky ke službě na lodích Jeho Veličenstva - jinak by bylo obtížné posádku doplnit.
    A z velké části za to mohly kurděje.
    Kurděje, způsobené nedostatkem vitaminu C ve stravě, byly takovým problémem, že se na dlouhých plavbách předběžně počítalo se ztrátami posádky kolem 50%. Občas to bylo i více; plavba George Ansona v 18.století zredukovala původní posádku 2000 mužů na zhruba desetinu. (Pro srovnání, po cestě Anson zajal španělskou galeonu. Při tomto boji ztratil tři muže.)
    Přitom určité úspěchy v léčbě jsou poměrně staré - už v 16. století existuje záznam o tom, že jistá francouzská výprava, uvízlá v ledu na řece sv.Vavřince, se na radu místních indiánů uzdravila po polévce/vývaru z místního stromu, pravděpodobně zeravu. V 18. století nizozemský lékař Bachstrom označoval čerstvou zeleninu jako "antiskorbutickou," tedy "proti kurdějím". Také v 18. století se už odehrál první skutečný experiment - lodní lékař podával několika dvojicím námořníků s kurdějemi různé látky a zjistil, že po citrusových plodech se dvojice uzdravila tak rychle, že mu pomáhala pečovat o zbylé nemocné. Jenže ne zcela intuitivní výskyt a citlivost vitaminu C v jídle způsobily, že obecné uznání možných řešení trvalo dlouho. Než se autority shodly, jaká jídla pomáhají (a že je to vůbec otázka stravy), že se šťáva z citrusů nesmí předem vymačkat a svařit... zkrátka až 1795 se na britských lodích začala fasovat citrusová šťáva, která zabírala. Lze se domnívat, že zrovna v tomto historickém období kurděje několikrát ovlivnily historii - Britové, stíhaní kurdějemi, nedokázali udržet námořní blokádu kolonií během války o nezávislost, ale blokáda lamanšského průlivu proti Napoleonovi už fungovala... posádky, preventivně užívající citrusovou šťávu, vydržely nyní na lodích funkční ne týdny, ale měsíce.
    A vlastně se nám důležitost kurdějí nenápadně připomíná často - pokaždé, kdy někdo vitamínu C řekne "kyselina askorbová." Askorbová, ascorbic, je zkratka z antiskorbutic - proti kurdějím.
    CDR
    CDR --- ---
    NELLAS: ještě je zde jistá komická koincidence. Skladba J.Cage dohraje zhruba ve stejné době, jako lze dohrát DOOM na lcd ze střevních bakterií :3
    Náhoda?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Už jsem asi někdy zmiňoval tenhle podcast o zvucích, hudbě a souvisejících tématech.

    4’33” — Twenty Thousand Hertz - The stories behind the world's most recognizable and interesting sounds.
    https://www.20k.org/episodes/433
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Avantgardní skladatel John Cage dílo, jehož plný název zní Organ²/ASLSP (As Slow as Possible), napsal v roce 1987. Od roku 2001 se hraje na speciálně postavené varhany a má doznít až v roce 2640. Tedy za více než šest set let. Podíváme-li se na tento časový úsek z opačné perspektivy, tak v Evropě vrcholila renesance, počítá BBC.

    Skladba sice oficiálně začala vznikat v roce 2001, úvodních osmnáct měsíců ale „hrálo“ jen ticho a první tóny se rozezněly až v roce 2003. Partituru tvoří osm stran not, které jsou určeny pro hru na klavír nebo varhany. Ačkoli pokyn v názvu, aby se skladba hrála co nejpomaleji, byl jasný, žádné přesné tempo nebylo nikdy určeno.

    Od svého uvedení se skladba dočkala už šestnácti akordických změn. Nyní – po dvou letech od poslední – byla do varhan v kostele St. Buchardi přidána další píšťala, aby se vytvořil nový tón. Někteří lidé si údajně rezervovali vstupenky několik let dopředu, aby mohli být při změně akordu přítomni.

    Další plánovaná změna se uděje podle webových stránek projektu 5. srpna 2026.

    Americký skladatel John Cage, který zemřel v roce 1992, patřil ve dvacátém století k čelným představitelům experimentální a avantgardní hudby. Jeho nejslavnější skladba, 4'33" je navržena tak, aby ji mohla přednést jakákoli kombinace nástrojů – hudebníci však mají pokyn na ně nehrát. Místo toho posluchači během čtyř minut a 33 vteřin, po které dílo trvá, slyší zvuky blízkého okolí.

    Dva roky, než se změní akord. Nejpomalejší skladba na světě dohraje za šest století — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/kultura/dva-roky-nez-se-zmeni-akord-nejpomalejsi-skladba-na-svete-dohraje-za-sest-stoleti-345764
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Pobavilo:
    Joe Biden was born closer to Abraham Lincoln’s presidency than his own.

    Biden was born in 1942 and Lincoln’s presidency ended in 1865, a gap of 77 years. Meanwhile Biden was 78 when his own presidency began.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    A Hole in a Hole in a Hole - Numberphile
    https://www.youtube.com/watch?v=k8Rxep2Mkp8
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    VOZKA: hovno je na něm vidět zcela logicky.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    CDR: VYHULENY_UFO: Nejen to, ten "displej" nikdy neměl mít obnovovací frekvenci dostatečnou na hraní čehokoliv. Takže nejenže to je jen simulace a žádný displej neexistuje, displej má umět zobrazovat pouze černou a bílou, nikoliv stupně šedé jako na tom chybně zvoleném ilustračním obrázku (nejedná se o screenshot ze simulace), takže je na něm v kontextu Doomu hovno vidět a byl by zcela nepoužitelný, ale ještě navíc plné "vykreslení" jednoho snímku trvá sedmdesát minut.

    Její nápad vyrobit z bakterií displej asi nebyl dost zajímavý sám o sobě, tak se kolem toho vykonstruoval příběh, který je ale z 90% píčovina, nebo ze strany autorky možná spíš vtip. Ale ty články samozřejmě o hraní doomu pořád píšou přestože to pak v článku vlastně samy vyvrací protože clickbait. Taky jsem na to kliknul, no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam