už jsem ve 13. kapitole, takže brzo dám pokoj, ale tohle si prostě nemůžu nechat pro sebe:
znáte takovou tu divnou urban legend o chlápkovi, co ukradl / ukořistil záchranný člun z dopravního letadla, vydal se v něm na ryby, ale protože je ve člunu lokátor, co se aktivuje při kontaktu s vodou, tak na něj vlítli záchranáři?
tak... nešlo o dopravní letadlo, ale o kosmickou loď Vostok, ani o záchranáře, ale KGB, a taky nepřišli hned, ale až asi za tři dny.
Ale jinak se to fakt stalo! Vono totiž v pravém ruském stylu vesničani ze Smělovky samozřejmě vyrabovali jak přistávací modul, tak Gagarinovo katapultační křeslo, co šlo sežrat, to sežrali (teda až na tuby s masovým pyré, které bylo tak hnusné, že ho nechtěli ani hladoví venkovani), a co šlo odnést, to odnesli. Jen ta KGB jim to pak o pár dní později překazila, když jim tu vesnici prošacovala a všechny suvenýry zabavila...
Mně ta UL nikdy nedávala smysl, protože v dopravním letadle jsou buď nafukovací vesty, nebo se jako člun používají nafukovací schody, a taky není důvod posílat záchranáře, když nikde žádné letadlo nespadlo... tak jsem ráda, že konečně vím, kde se to vzalo.