• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MEJLA77: jo jo, kdysi jsem si koupila nějakou vylepšenou versi Sanorinu, byl prosinec, psaly se zápočtové texty z fyzikální chemie a ve stavu "mám pocit hlavy u stropu posluchárny" jsem psala zápočťák, fakt boží, už nikdy více jsem ho nepoužila (test jsem napsala, dokonce radila půlce posluchárny s příkladem, leč jsem udělala naprosto debilní chybu nehodnou žáka základní školy se základy organické chemie)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    XCIDER: Mňam dopíči! :-C<
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    pseudoefedrin nema (temer) zadny psychoaktivni ucinky, proto se zacal do leku pouzivat misto efedrinu. Az kdyz to povarite v toluenu s jodem a fosforem, tak to maka ;)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SALVATOR: jsem geneticky skoro eskymák, alkohol mi taky dělá zle, tohle mi přišlo horší než chlast... takže kvalita je sice fajn, ale efekty bohužel neumí moje tělo moc zpracovávat
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MEJLA77: To si máš užívat, možná přímo vychutnávat, ne se nad tím vofrňovat, ty vole! Co by za to děti v Ústí daly? Tam nemají co do žíly a tobě to není dost dobrý v medicínský kvalitě?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    87HIGHFLYER: já jsem před pár lety dostal na ucpané dutiny tuším Clarinase a v těch je pseudoefedrin, poprvé jsem něco takového zažil, strašná motolice, nebyl jsem schopen vůbec nic dělat, ani se soustředit, po dvou tabletách jsem se vrátil k Sinupretu, který mi taky funguje na ucpané dutiny a není tam ten pseudoefedrin...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TOXICMAN: i tady

    Strom roku – Hledáme stromy s nejsilnějším příběhem
    https://www.stromroku.cz/
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Zjistil jsem, že existuje soutěž o strom roku.
    The Heart of the Garden – Tree of the year
    https://www.treeoftheyear.org/previous-years/2024/the-heart-of-the-garden
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRISSIE: tohle je zajimavy a potenciane dost neprijemny zjisteni. Myslim ze se delali i kapky s nejakym pseudoefedrinem nebo cim (neco co je v nurofenu). Kdysi jsem mimo cr potreboval neco "na rymu" a dostal jsem kapky i "paralen" a normalne jsem po tom byl sjetej (coz se teda projevilo skvelou akcni naladou a cistym nosem nemoci navzdory). Jsem si pak precetl slozeni a toho povzbuzovaku tam byla slusna davka. Vlastne mi to u nas celkem chybi :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JON: fyzická ne, behaviorální ano.
    A pokud si někdo tu namazanou hubu podvědomě olizuje, tak behaviorálně-fyzická (z toho odparu).

    Is Lip Balm Addiction Real?
    https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/lip-balm-addiction
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JON: mně tenhle efekt dělá bambucké máslo ve složení. Pokud je luj vazelínového typu, je to v pohodě
    JON
    JON --- ---
    TRISSIE: je popsany neco takovyho i na balzamy na rty/jeleni loje? V moji bubline si jsme jisty, ze jo - kdo s mazanim rtu v zime na horach nikdy nezacal, nikdy s tim nemel problemy. Kdo zacal, musi se patlat furt. Ale nejaka tvrda data nemame a muze to samozrejme byt tim, ze ti co se nemazou to proste nikdy nepotrebovali a opacne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Protože ono spíš než sanorismus se to označuje jako závislost na nosních sprejích (nasal spray addiction), má to všechny příznaky klasické závislosti včetně fyzické i psychické závislosti a zkracujícího se efektu.
    Těžší případy se léčí přechodem na kortikoidové spreje, případně ty nejtěžší i chirurgicky.

    Pokud do toho spadnete a nezvládáte odvykačku sami, běžte k doktorovi (praktik) spíš dřív než později. Nebudete první ani poslední.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    naštěstí ta nosní sliznice regeneruje docela dobře, uvádí se, že trvá cca půl roku, než se tolerance vůči vazokonstriktivním přípravkům vrátí do normálu.

    teda jako ne že bych někomu doporučovala to zkoušet, ale je to jedna z těch jednodušších závislostí na odvykačku - do dalšího podzimu je člověk čistej!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    87HIGHFLYER: To jo, ale nevybavuju si právě, že bych tam viděl ten sanorinismus. Pobavilo mě, že se to jmenuje přímo po kapkách.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Jasně, kdysi jsem se takhle zasekl na Otrivinu a trvalo pár týdnů, než jsem se toho zbavil. Typicky bys je neměl užívat déle než týden.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SALVATOR: ano, je to popsany v pribalovym letaku a duvod proc se maji pouzivat omezenou dobu a v doporuceny davce.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ATUARFIK: ony se vetsinou casem potopi protoze nejsou hermeticky... ale nebezpecny jsou.
    Me dost prevkapilo ze se jich neztraci zrovna malo... jedna se o vyssi stovky az tisice rocne
    ARAON
    ARAON --- ---
    GREATDRAKE: Aha. A ten motorovej clun a ta stopa za nim je taky potopenej? Ja jen ze podobnejch "duchu" je plnej Google Earth. V podstate dvoji expozice. Dve fotky pres sebe. Casto na prekryvech dvou satelitnich snimku.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Setkali jste se někdy s tím, že když při rýmě nasadíte kapky do nosu, tak je těžký přestat, protože ony samy vám začnou způsobovat otok nosní sliznice? Sám sem s tím míval problém, než sem je při rýmě přestal používat. Tak to má přímo svůj název - sanorinismus, podle nosních kapek Sanorin, nebo taky rhnitis medicamentosa.

    A toho Rumcajse IMHO nemá smysl řešit, podivný bezčasí českejch pohádek je skoro legendární. Rumcajs je dokonce eště nezvykle málo vágní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam