• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Kolega [KRAMERIUS @ Věci Veřejné - mně to v té frakci voní.] mě navedl k dohledávání podrobností k XXV. dodatku Ústavy USA (ten, co upravuje postup při uprázdnění/dočasné neschopnosti výkonu funkce prezidenta a víceprezidenta).


    Zjistila jsem, že byl použit dohromady 7x - 3x v souvislosti s Nixonem a 4x v souvislosti s kolonoskopií.

    1. Dne 12. října 1973, kdy Nixon nominoval na viceprezidenta michiganského kongresmana Geralda Forda po rezignaci Spira Agnewa.
    2. Dne 9. srpna 1974, kdy rezignoval Richard Nixon na úřad prezidenta.
    3. Dne 20. srpna 1974 nový prezident Ford nominoval na úřad viceprezidenta bývalého guvernéra New Yorku Nelsona Rockefellera.
    4. Dne 12. července 1985 se na časový úsek 11:28 – 19:22, kdy Ronald Reagan podstoupil kolonoskopii, stal úřadujícím prezidentem George H. W. Bush
    5. Dne 29. června 2002 se na časový úsek 7:09 – 9:24, kdy George W. Bush podstoupil kolonoskopii, stal úřadujícím prezidentem Dick Cheney.
    6. Dne 21. července 2007 se na časový úsek 7:09 – 9:21, kdy George W. Bush podstoupil kolonoskopii, stal úřadujícím prezidentem Dick Cheney.
    7. Dne 19. listopadu 2021 se na časový úsek 10:10 – 11:35 kdy Joe Biden podstoupil kolonoskopii, stala úřadující prezidentkou Kamala Harrisová.

    Jaké důsledky z této informace kdo vyvodí, to už nechám na vás :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ukrajinci přišli se zajímavou taktikou boje proti ruskejm dronům. Aby na drony neplácali násobně dražší rakety, vytáhli 50 let starej, vrtulovej, dvoumístnej Jak-52 a sundavaj je brokovnicí. A Rusové sou na ně krátký, protože skoro nejsou vidět na radaru.

    'Time To Shoot Him Down,’ Russian Says of Odesa’s Yak-52 Drone-Killer
    https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/07/14/isnt-it-time-to-shoot-him-down-russians-grow-frustrated-with-ukraines-yak-52-drone-killer/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Největší železniční neštěstí v historii se stalo na Srí Lance a i když má všechny obvyklé známky železničního neštěstí (včetně tradičního pokusu zastavit vlak v předcházející zastávce, který selhal, protože kompletní personál stanice asistoval při vypravování přeplněného expresu a ke zvedání telefonů se dostali až po odjezdu vlaku), jedním je ale jedinečné - Expres č. 50, zvaný Královna moře, totiž 26. prosince 2004 smetlo tsunami vyvolané známým podmořským tsunami.

    Že v přeplněném vlaku, který smetla masa vody sahající až 3 metry nad střechu vagonů, zemřelo mezi 1700 až 2250 lidí (vydaných lístků bylo 1500 + sezónní jízdenky + vládní cestovní povolenky + černí pasažéři), asi překvapivé není. Spíš je zajímavé, že asi 150 lidem se i tak povedlo zachránit.


    2004 Sri Lanka tsunami train wreck - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/2004_Sri_Lanka_tsunami_train_wreck#cite_note-Gunawardena-1
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    V knihovně (Praha) mají aktuálně 3 výtisky k zapůjčení: https://search.mlp.cz/cz/titul/hlavou-mi-proletelo-pacidlo/2416992/
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MEJLA77: ano, v irsku je prostrelovani kolen oblibena kratochvile. Dokonce po tok pojkenovali i novej film, co ukazovali ve Varech: https://www.imdb.com/title/tt27367464/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (pro pořádek, obešla jsem už při prvním výskytu všechny mně známé náhrady ulož.to a není)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Ale Mlho...
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    SCHWAB: přečíst to jde
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    náhledy vypadaj polovicate, ale rozkliknout to jde. možná to vypadá blbě jen na mym nyxdroidu.

    je to celé takové povedená knížečka :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Není to ani ebook, ani zadarmo, ale sehnatelná je:

    Kniha Hlavou mi proletělo páčidlo! - Trh knih - online antikvariát
    https://www.trhknih.cz/kniha/4rue0bhx
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já chci taky. Blbý Ulož.to.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: syn chce dalsi stranku! :-)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ono to asi nikoho nezajímá, ale našel jsem to :)

    CDR
    CDR --- ---
    ATUARFIK: sekal?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MEJLA77: "Pánové, jak tady mluvil o tom češství, neměli bychom přece jen zapomínat na ideály humanismu. Víte, když jsem držel v ruce tu sekeru, najednou jsem se vám zastyděl. Víte co? Pojďte ho nechat zmrznout."
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Známá zmiňovala severní Irsko - tam taky prý když někdo prošel hranici, kterou neměl přecházet, tak ho chytili, načež se známá ptala, co s ním udělali, jestli ho zabili a oni na to, že jsou přece civilizovaní, prostřelili mu normálně koleno a přivázali ho na kandelábr a tuším nějaké polití dehtem a posypání peřím - prostě civilizovaní křesťané... (jestli jsem něco nezachoval přesně, tak se omlouvám za nepřesnosti a třeba mě někdo doplní.)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: ano, ústavní právo vlastnit zbraň.

    kdyby tak fungovalo ulozto.cz, tak hned mohu stáhnout knížku esejí "Hlavou mi proletělo páčidlo" od Riche Halla. Tam je hezká povídečkoúvažička týkající se toho, že v té době znamenalo právo vystřelit na angličana několik kroků.

    Teď si říkám, že to možná nebylo v té knížečce, ale že to je textík, když internet šel přes modemy, co dělaly bzzzzz rrrmmmmmm brrrráááámaaaaa máááámmuuudrrrrggggg

    Každopádně šlo o to, že v té době, kdy základní US of Americké právo vzniklo, tak se bránit proti červenokabátníkovi znamenalo -
    hledat pušku
    otevřít prachovnici
    nasypat
    naládovat
    je toho moc - vysypat
    znovu nabít
    škrtat, škrtat, škrtat
    nechat se oslepit výstřelit
    koukat na anglána, co se snaží vyčistit si oči po svém výstřelu

    uběhlo osm minut a jedinym výsledkem byly tři vyplašený krávy a jedna střelená veverka

    jako ta jeho esej je fakt hezká, ale já to online nenajdu ke zkopírování a do knihovny nemůžu, protože tam spí dítě a cestou nula až dvě kočky.

    kdybych to měl po ruce, tak teď napíšu fakt hodně vtipnej příspěvěk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam