• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KURE: To zní rozumněji, že káva (jakožto antioxidant) může působit proti rakovině, i že mléko tento efekt může oslabovat (tuky zpomalují průchod žaludkem, takže se tam kyselinou může více zničit něco užitečného).
    KURE
    KURE --- ---
    GUMBA: já jsem to četl tak, že kava aktivně přispívá ke snížení šance na tyhle rakoviny, ale proteiny v mléce ten efekt blokují. Detaily si nepamatuji.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    C_O_P: To prosím dohledej (že mléko v kávě přispívá k rakovině - zaznamenal jsem r. slinivky a r. tl. střeva), protože to je imho vyvrácený hoax.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    C_O_P: super! mam rad kafe hořké a bez cehokoliv pridaneho... at uz mleka nebo rumu ci whisky... :)

    zajimave je, ze caj mi chutna spis oslazenej... i kdyz ho stejne nesladim :O)
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Název karimatka je odvozen od názvu prvního takového produktu. Podložku Karrimat uvedla na trh britská firma Karrimor v roce 1966. Zajímavé je, že v angličtině se slovo vůbec nepoužívá, nejčastěji se karimatce říká sleeping pad.

    Deset trampských výrazů a jejich etymologie - jazykový koutek
    https://www.jazykovy-koutek.cz/?p=14788
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MAKROUSEK: Fakt to je bezesporu zajímavý. Tvoje tendenční dezinterpretace je už méně zajímavá (a je v rozporu se závěry vědce, který ten objev udělal).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    To je docela vtipny - min siry v dieslu znamena min oblaku, znamena min stineni, znamena otepleni planety o 0,07 stupne. Cesta do pekla a nejlepsi umysly.

    Krok správným směrem „zavařil“ planetě. Čistší paliva lodí ji ohřívají | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://vikend.hn.cz/c1-67352110-krok-spravnym-smerem-bdquo-zavaril-ldquo-planete-cistsi-paliva-lodi-ji-ohrivaji
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    NVT:

    Some authorities question whether Oscar/Sam's biography might be a "sea story", because – for example – there are pictures of two different cats identified as Oscar/Sam.[9]

    There is no mention of this incident in Ludovic Kennedy's detailed account of the sinking of the Bismarck, suggesting that information later gleaned from sailors regarding the cat's true service was apocryphal. There were only a limited number of human survivors, as British ships had to abandon picking up survivors as there was believed to be a U-boat in the area.[10]

    Unsinkable Sam - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Unsinkable_Sam
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    SALVATOR: Účinek tehdejších kanónů byl čistě kinetický (střela nebyla výbušná), takže ničivost střelby závisela hlavně na hmotnosti střely a ne už tolik na jeho velikosti (na té závisel tak kvůli odporu vzduchu). Reálně ta kinetická energie závisí výrazně také na rychlosti, ale pro stejný materiál (železo), stejný typ děla (kanón) a podobnou kvalitu střelného prachu odhaduji, že dosahovali podobných úsťových rychlostí. Takže pak byla prostě rozhodující jenom ta hmotnost. Asi to mohli přepočítávat na průměr hlavně, ale jak je tam ta třetí mocnina, tak by asi rozdíly nebyly dostatečně velké, aby to nezpůsobovalo problémy: dvakrát těžší koule ze stejného materiálu má jen o 26 % vetší průměr, takže ten rozdíl v kalibru (oproti hmotnosti) nemusí být moc zřejmý. Taky tam jsou další faktory typu: máš-li posádku (a jeřáb) uzpůsobenou na manipulaci s nějak těžkou municí, tak dvakrát těžší dělová koule se může snadno stát neřešitelným problémem.
    NVT
    NVT --- ---
    HNILOB: Inu, kočičí štěstí...

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    C_O_P: fakt ?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    C_O_P: Kafe a mlíko od rakve víko.
    C_O_P
    C_O_P --- ---
    FERRYH: Kdysi sem kdesi viděl rozhovor s onkologem a říkal, že hořký kafe je úpe v pohodě, jen tam nesmíš dát cukr a mlíko, protože pak se tam dělaj nějaký karcinogenní sloučeniny s tim kofeinem. Zkusim to dohledat.
    JON
    JON --- ---
    KURE: no spis ze i raze predem nabijenych del byla hodne variabilni - hlaven musela byt o dost sirsi, aby se strela dala bezpecne zastrcit az ke slozi v komore - takze podle doby vyroby a vyrobce byla hlaven o 10 az 20% (a cokoliv mezi tim) sirsi nez strela - v tu chvili je asi lepsi se bavit o tech (idealnich - skutecne se samozrejme taky divoce lisily) vahach projektilu.
    KURE
    KURE --- ---
    SALVATOR: afaik to že primitivní kanony strilely podobně rychlé střely, takže efekt v cíli se dal měřit hmotností střely. (Rychlost projektilu měřit neuměli)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MICKK: Ne, to by byla tzv punt gun. Tohle je zbraň, která se používala v Africe a Asii na lov velký a nebezpečný zvěře a říkalo se tomu elephant gun.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    JON: To je mi jasný, myslel sem to spíš tak, co vůbec stálo za myšlenkou "chci mít náboj takhle těžkej" místo "chci mít náboj takhle velkej", přičemž druhá varianta by mi přišla nějak smysluplnější.
    KURE
    KURE --- ---
    MICKK: trochu mě zaráží, že je dražkovana, to brokovnice nebejvaly.

    Kdyby někoho zajímalo něco víc o lovu kachen tou monstrozitou tak heslo je Punt gun.
    Punt gun - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Punt_gun
    MICKK
    MICKK --- ---
    SATOO: brokovnice většinou nestřílí jednu kouly, ale spoustu menších
    MICKK
    MICKK --- ---
    SATOO: to je na lov ptáků po hejnech,
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam