• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    XCHAOS: a v jedné molekule vody je více atomů vodíku, než hvězd v celé sluneční soustavě ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Průměrná energetická hustota (to znamená výkon v přepočtu na jednotku objemu) fúzní reakce ve Slunci je nižší, než energie tlení kompostu.

(Tohle je dobře známý bonmot, ale napadlo mi, že je možná málo známý mimo komunitu astronomických a fyzikálních nerdů. Jestli to tu už bylo, tak se omlouvám...)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    RAGNAROK: imho ve snu, mě se taky zdají děsný pikačoviny
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DANKLAR:
    kde si prosimte na takovou picovinu prisel?
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    DANKLAR: zdají se jim mluvené příběhy
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tiny brain, big deal: fruit fly diagram could transform neuroscience | Neuroscience | The Guardian
    https://www.theguardian.com/science/2024/oct/02/fruit-fly-brain-connections-wiring-diagram-neuroscience

The work has already borne fruit. Armed with the diagram, researchers have discovered “interrogator” neurons that appear to combine diverse types of information, and “broadcasters” that may send out signals to coordinate activity across different neural circuits. A specific neural circuit that, when triggered, causes fruit flies to stop in their tracks while walking, was also spotted.

In a foretaste of what is to come, researchers used the wiring diagram, known as the connectome, to build a computer simulation of part of the fly brain. Experiments with the simulation led them to identify neural circuits used to process taste, suggesting that future simulations can shed further light on how brain wiring gives rise to animal behaviour.

“Connectomics is the beginning of a digital transformation of neuroscience … and this transformation will extend to brain simulation,” Seung said. “This is going to be a rapid acceleration of the way in which we do neuroscience.”
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    ERRTU: a lidé, co prožili většinou života, když ještě televize neexistovala, nemají žádné sny:)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    The Moon's Orbit is WEIRD
    https://youtu.be/KBcxuM-qXec
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HAR4NT: -ette je zdrobnělina. Šíp - šipka.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: Your mother was a hamster and your father smelled of elderberries?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Králík... krkat... prdět... I fart in your general direction a jdu si pustit Monty Pythony! :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: jako informace je stejná, ale tvé "králík nedokáže krkat" je výrazně méně zábavné, než "králík si nekrkne, ani když vypije extra napěněnou sodovku!" :-)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    STENNY: To zní jak odpověď rádia Jerevan :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STENNY: Tak tohle je ostatně princip všech těch smrtí nebohých koní a ovcí na překrmení kolemjdoucími. Zvracení, krkání a obecně zpětný chod žaludku je schopnost vyhrazená masožravcům a všežravcům, u kterých se holt občas stane, že sežerou něco, co už nebylo v jídelní kondici.
    STENNY
    STENNY --- ---
    TAPINA: Králík údajně za normálních okolností nedokáže krkat ani prdět. Z toho se rýsuje, že oblíbený mýtus "dejte rackovi sežrat Alka-Seltzer v chlebu a on vybuchne," je možná v zásadě pravdivý, akorát ne rackovi, nýbrž králíkovi, ne sežrat, ale vypít, a ne chleba s Alka-Seltzerem, ale sodovku...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Králík si podle mně ani nedokáže krknout. Což je dobrý důvod pro to, aby nepil sodovku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PISKVOR: Ježíši, mě až teď došlo, že Ferrari má asi něco se železem :D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Tak na tehle party bych byvala chtela byt.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Králík dokaze vypit sodovku bez toho, aby si krknul.

via nejzbytecnejsi zprava na Radiu City dnes
    ABAP
    ABAP --- ---
    V Rusku před válkou občas napsali pravdu. Teď jsem nalezl u sebe archivovaný článek z roku 2016,
    kdy jsem vážně zvažoval emigraci. Článek je kupodivu stále online. Za tu dobu uzrál jak víno.

originál (ru): https://ura.news/articles/1036269626
    Zadat v translate.google.com - web ru-cz,
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam