• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    AKAMAFERA
    AKAMAFERA --- ---
    NELLAS: Já teda taky vehementně googlila a přišlo mi, že na tom spíš něco bude…ale tak jejich očima nevidíme. Já si tu představu uchovám :)

https://journals.biologists.com/jeb/article/219/18/2790/15420/Photoreception-and-vision-in-the-ultraviolet
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    AKAMAFERA: Když jsem to googlila, tak prý to kočky ani jiná zvířata vidět neumí. A pod UV se to prý taky nezobrazuje. Tak nevím.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    LORD_DE_SEIS: tak co mateš takle v půl desátý?? :-D
    a mažu se. nejsem zajímavý centrální fakt )
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    SCHWAB: ano, to jsi pochopil správně ;-)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    TRISSIE RSZ: záleží v jaké hloubce došlo k měření. takový melounový prd učiněný v deseti metrech hloubky zvětší do vystoupání na hladinu svůj objem dvakrát.

tady to probírají více ze široka. třeba že velryby nemají anální svěrač.
    Could a Blue Whale's Fart Contain a Horse? | Snopes.com
    https://www.snopes.com/news/2018/06/01/could-blue-whale-gas-contain-horse/
    RSZ
    RSZ --- ---
    TRISSIE: achjo, čekal jsem větší
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    AKAMAFERA: jak se do da zvizualozovat na lidech? Chci vedet,zda jsem mourovana!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Můžu ještě něco ke zvířátkovému tématu?

Velrybí prd utvoří bublinu o velikosti vodního melounu.

přeji krásný den! :-)
    AKAMAFERA
    AKAMAFERA --- ---
    Já vím, že tady to už asi ví každý, ale já se to dovtípila teprv dneska.

Blaschkovy linie byly poprvé popsány Alfredem Blaschkem v roce 1901. Uspořádání Blaschkových linií odráží migraci buněk z neurální lišty. Během embryogeneze touto dráhou migrují keratinocyty a melanocyty, a tak se většina poruch projeví v epidermis. Klinické projevy podél těchto linií představují mozaicismus, který vychází z genetického nebo funkčního mozaicismu. Linie na končetinách mají zpravidla lineární průběh, na břiše esovitý, ve středu zad tvaru V a ve kštici stočený. Obecně tyto mutace způsobují změny na kůži poruchami keratinizace nebo pigmentace. Existuje řada jednotek, které se v této konfiguraci projevují, jako jsou incontinentia pigmenti, Goltzův syndrom, epidermální névus aj.

A to, jak nás můžou vidět zvířata co vnímaj ultrafialový záření, je zas o kousek zajímavější představa.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XBAHNO: hmm, já tu formulaci navíc spletl, místo "energetické hustoty" a pak "energie" by se to mělo formulovat správně jako "měrná hustota výkonu", případně samotný "výkon" (u kompostu o jednotkovém objemu, který si lze představit snadno :-). Naštěstí zdejší publikum je tolerantní a nějak si to domyslelo. Já ty pojmy vždycky nějak popletu :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Každý zná Al(a) Caponeho, znalci i jeho bratry Franka a Ralpha.

Bratrů Caponových ovšem bylo sedm (a dvě sestry), a ten nejstarší, James Vincenzo Capone, byl - federální prohibiční agent. A taky zatknul aspoň 20 vrahů.

Ale pak ho od federálů vyrazili za zabití při zatýkání, od marshalů za krádež v obchodě, a z American Legion za to, že se neoprávněně vydával za veterána WWI.

Což je důkazem, že geny člověk nepřemůže! :_)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    :D :D :D :D
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    XCHAOS: narazil jsem na diplomku, kde se někdo snažil to teplo z kompostu tahat a bylo to cca o řád vyšší než slunce.
    Mě z toho vyšel zajímavý fakt, že plný orlík "průměrné sluneční hmoty" by měl menší výkon, než nedaleký temelínský reaktor(a že přeměna orlíku na kompostér by nám vcelku vyřešila energetiku, teda až na pár drobných detailů)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LORD_DE_SEIS: hlavně stojí za zamyšlenou oblíbený slogan propagátorů jaderné fúze "snažíme se vytvořit podmínky, jaké panují uvnitř Slunce". Ve skutečnosti se snaží vytvořit úplně jiné a v podstatě extrémnější, což se jim ale nedaří. Stávající čistý energetický výnos řízených fúzních experimentů má totiž podezřele blízko ke hromádce kompostu :-) (ale nechci tu rozjíždět kontroverzi...)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    XCHAOS: ano, to byla jen volná asociace ;-)
    Určitě máš zajímavější fakt - tady je to především dáno obrovskou velikostí slunce 1,41×10 na 18 km³
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LORD_DE_SEIS: no dobře, ale tak to je jedna známnější, jednak méně překvapivý fakt (to s tím tlením kompostu jsem možná zkreslil, někdy se neuvádí "nižší", ale "zhruba stejná" energetická hustota)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    XCHAOS: a v jedné molekule vody je více atomů vodíku, než hvězd v celé sluneční soustavě ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Průměrná energetická hustota (to znamená výkon v přepočtu na jednotku objemu) fúzní reakce ve Slunci je nižší, než energie tlení kompostu.

(Tohle je dobře známý bonmot, ale napadlo mi, že je možná málo známý mimo komunitu astronomických a fyzikálních nerdů. Jestli to tu už bylo, tak se omlouvám...)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    RAGNAROK: imho ve snu, mě se taky zdají děsný pikačoviny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam