• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: "Užívá se zřídka, a to k vyjádření předčasnosti v budoucnosti. Tvoří se pomocí přechodníku přítomného, ale od dokonavého slovesa".

Nejvíc se mi k tomu líbila ukázková věta "Odnesa z domu mrtvolu, budu moci lépe dýchat" :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Pro mě je zjištěním už to, že existují budoucí přechodníky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    podle wiki je přechodník mužský budoucí od slovesa "dát" - "dada"

MARASAN
    MARASAN --- ---
    PSYSBEE: sranda, jak tam do titulku nacpali "pixar" :-)
    WADER23
    WADER23 --- ---
    GURBON: Sauce.

Largest known prime number, spanning 41 million digits, discovered by amateur mathematician using free software | Live Science
    https://www.livescience.com/physics-mathematics/mathematics/largest-known-prime-number-spanning-41-million-digits-discovered-by-amateur-mathematician-using-free-software

.... required the harnessing of thousands of graphics processing units (GPUs) across 24 data centers in 17 countries...
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Vůbec první renderovaný film ve 3D, 1972

V roce 1972 Edwin Catmull a Frederic Parke, studenti IT na univerzitě v Utahu, vytvořili první 3D renderovaný film na světě - 6,5minutový klip s animovanou verzí Edovy levé ruky a první CG fyzicky modelovanou lidskou tváří, kterou vytvořil Fred Parke. Film ukazuje, jak byla vytvořena forma Edovy ruky, na níž byly velmi přesně nakresleny a změřeny polygony. (konkrétně bylo na její povrch nakresleno inkoustem 350 trojúhelníků a mnohoúhelníků.) Model byl z dat digitalizován a pracně animován v trojrozměrném animačním programu, který Catmull napsal.
    Pravděpodobně stejná metoda zadávání dat byla použita i pro obličej. Tam jako podklad posloužila tvář Fredovy manželky.
    V roce 1976 byly animace z filmu začleněny do celovečerního filmu Futureworld.
    V roce 2011 byl film znovuobjeven a nahrán na YT.

first ever 3d animation (40 year old 3d computer graphics pixar 1972)
    https://youtu.be/T5seU-5U0ms
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Za 40 let budou stejně pohrdavě hovořit MW spotřeby na vytvoření jazykových modelů pro AI :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Asi si sedím na vedení, ale já se taky nějak ztratil v tom o čem se vlastně teď bavíme.

Já jen, že ty různé "sovětské" (CM) a "východoněmecké" (Robotron) stroje byly jen vykradená IBM a HP doplněná o vynálezectví na koleně východního bloku. A ano, páplo si to. Věžím že i ta černá díra stála nějaký MW energie.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HOWKING: asi jsem se zamotal, to ibmko teda zralo mazutu 350 nebo 1400?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HAR4NT: Tak ony to byly všechno polokopie IBM, nebo HP
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HAR4NT: 700kg mazutu / vpich, jak jinak..
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HOWKING: jo ale zralo to 700kg mazutu a na dokonceni toho 2s vypoctu jsi potreboval budto 278 sicek ze stredni asie, nebo 3denni serizovaci odstavku kazdych 7 vpichu..ale urcite to byl signal zivlum, vlasatci atd..:)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    HOWKING: tak to byla ta druha informace, ktera me z obliceje vytvorila tenhle emotikon :: 8-O
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ale vím, že některé ty velké sálové počítače měly brutální výkon. Děroval jsem ještě štítky na VŠB pro nějakou ruskou mašinu (SM51, nebo tak nějak se to jmenovalo) a Když na mém Atarku 800XE ve strojáku prvních 10000 prvočísel trvalo cca hodinu, tak na tomhle stroji v interpretovaném fortranu to bylo za dvě sekundy.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PSYSBEE: Mě zase zaujala ta pasáž, proč to kreslil ručně. V té době už se tiskl ascii art a mohl to vytisknout takhle přímo.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    HOWKING: me na tom jako starnouciho geeka zaujala samotna informace, ze obrazek černý díry se v roce 1978 počítal na obstaroznim mainframe z roku 1963. (v tu dobu byly v provozu jiz o minimalne generaci novejsi mašiny s nasobne vetsim vykonem i kapacitou)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Našel jsem celou tu přednášku!!! Jsem blbec, stačilo se kouknout na stránky naší univerzity :D (Negooglit)
    https://indico.slu.cz/event/18/contributions/211/attachments/76/105/Opava_SMBHs_Rezzolla.pdf

HOWKING
    HOWKING --- ---
    SALVATOR: K tomu potvrzení. Byl jsem na přednášce Prof. Lucciana Rezolly (jeden z těch hlavních vědců ELT) a ukazoval tam z kolika možných interpretací obrazu vybírali.On se ten obraz z interferometru (o tak málo teleskopech) skládá dost těžko a vybíral se obraz, který co nejlépe odpovídal teoretickým výpočtům. Takže směr byl vlastně opačný, ne obraz potvrzující výpočty, ale výpočty vybírající obraz. (je nemalá šance, že to vypadá úplně jinak)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Ten kód a si někde je. Vybavuju si, že mi ho kolega ukazoval, ale to už je moc let.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    GREATDRAKE:

<sup>

</sup>
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam