• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATUARFIK: no ano. Důsledkem té jedinečnosti potom ovšem je, že jako národ celkově fungujeme spíš jako muzeum, než že bychom byli schopni držet krok s nějakými zajímavými současnými trendy
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: České oxidační koncovky nám můžou všichni taky závidět (někdy prý i závidí), dodnes ale lituju, že se neujaly buditelské názvy kazík apod (to jsem tu už určitě ventilovala).
    LORD_DE_SEIS: Blik cvak, co je v té wiki, aha? Jinak tohle mi přijde hrozně trapné, no.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    NELLAS: tady jsem kdyžtak našel ještě alternativni slova

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: používáním se ti to uloží do paměti, takže po nějaké době už na to nepotřebuješ koukat :-)
    kombinace způsobů učení bývá nejefektivnější.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Čeština je jedinečná v mnoha ohledech, diakritikou počínaje a chemickým názvoslovím konče. :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: V podstatě je podle té wiki čeština dost úžasně jedinečná (co se pomůcek pro morseovku týče). Takže bych ty mnemotechnické pomůcky fakt nenazývala debilními, ale spíš geniálními.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NELLAS: Taky co čekáš od jazyka, který nemá dlouhé samohlásky a musí se spoléhat na přízvučné / nepřízvučné.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LORD_DE_SEIS: Jak píše Trissie, tohle se ti hodí pro překlad z morseovky, pro převod do morseovky je lepší si vybavit to klíčové slovo.
    Zkoušela jsem to dogooglit pro angličtinu a zlatá čeština!

Morse code mnemonics - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Morse_code_mnemonics
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TAPINA: Já to kdysi uměla, jako ty cestičky, kterýma se to posouvá. Typu, první je tečka, tak to bude buď e, nebo pak dál a... atd.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Nemám s tim žádnou zkušenost, vidim to dneska prvně a učit se to nehodlám... jen, že mi to přijde mnohem lépe postavený než abeceda vedle které je pro každé písmeno shluk teček a čárek
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ale toho pavouka musíte mít před sebou, abyste to přeložili, to se nedá podle toho naučit nazpaměť, ne?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: A je to založeno na frekvenci písmen v anglické abecedě, takže čím kratší, tím častější. Ale to je asi cpt. Obvious.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TANKIE_: pavouk je skvělej na převod Z morseovky do latinky (jedeš nejkratší cestu k písmenku v latince, a nemusíš procházet celou abecedu a kontrolovat).
    Abeceda se slovíčky je zase dobrá na převod DO morseovky.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Já si teď připadam jako úplnej debil a toho pavouka nechápu, ač klasickou morseovku ovládám 8).
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    LORD_DE_SEIS: Jaou to super grafy, ale já bych to zas nedal podle tohohle.
    Baví mě ty obrázky, ale písmena jsem se prostě musel zpaměti naučit.
    Vlastně si moc neumím představit, jak se tohle v praxi použije - s každou čárkou/tečkou se ti v hlavě upřesňuje písmenko,
    jak kdysi u T9..?
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    QUANTI: císař pláče? Zlatej pavouk teda
    VIDA
    VIDA --- ---
    LORD_DE_SEIS: Před pár měsícema sem se bavila tim, že sem se učila odposlouchávat znaky v morseovce a ty mnemo pomůcky mi vyloženě překážely.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LORD_DE_SEIS: Tak zase co chceš vymyslet na C + -.-. :))
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    QUANTI: nám tohle nikdo nikdy neukázal - jen tu klasickou abecedu a debilní mnemotechnické pomůcky jako "cílovníci"
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LORD_DE_SEIS: Jj, pavouk, bez toho bych během svých skautských let byla v háji :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam