• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SALVATOR: Zaráží mne, kolik lidí to tu zaráží. V mapách jsem ležel od dětství a nikdy mne nenapadlo, že by o téhle informaci někdo nevěděl.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    HAR4NT: AFAIK se tem nejvetsim rika ULCV (ultra large container vessels), ale je jich relativne malo vuci panamax.

Koukam ze podle tohohle rozsireni znamenalo vic nez zdvojnasobeni kontejnerove kapacity per lod

How Many Containers On a Container Ship from Each Ship Type - Shipping Containers USA
    https://www.tradecorp-usa.com/blog/how-many-containers-on-a-container-ship-from-each-ship-type/
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ALMAD: pry jsou i Super-panamax a tak se rika tem, co se do PP nevejdou..
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    HAR4NT: K tomu me zaujalo ze Superpanamax je o tolik ekonomictejsi, ze se hodne rejdarstvi zacalo Panamax zbavivat a podle vseho dost funkcnich lodi konci na vrakovisti.

Neboli, maximalni velikost soucasnych dopravnich lodi je limitovana ciste sirkou panamskeho pruplavu :)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NELLAS: moralka jiste, krasna vec, ale znamosti jsou znamosti..🥸
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: iirc se to rozsirovalo pro naky kontejnerovky v 80's..?

Tak ne, 2016

The original locks are 33.5 meters (110 ft) wide and allow the passage of Panamax ships. A third, wider lane of locks was constructed between September 2007 and May 2016. The expanded waterway began commercial operation on 26 June 2016. The new locks allow for the transit of larger, Neopanamax ships.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já to sem dám pro všechny. Ta voda vpravo dole je Pacifik, takže z Karibiku do něj musíte skrz průplav (jiho)východně :⁠-⁠)

NELLAS
    NELLAS --- ---
    HAR4NT: Snažíš se vypadat hezčí tím, že nakydáš špínu na mě, že se nestydíš...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NELLAS: no co co, zmnozuji svuj socialni kapital, rucicka rucicku myje, kdo chvili stal, stoji opodal, SI je stejne dulezity, jako I/Ý
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: no jo, protože on v tom místě vede severojižně. A když jsme u toho, tak by mi zajímalo, jestli ty nový širší plavební komory se postavily až po "odprodeji" Panamě, nebo předtím....
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HAR4NT: Nellas vteřiny a sekundy vůbec neřeší, šplhoune úlisný :P
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: je:))) stejne tak je nekde v Durynsku zachovanej sakumprask kus hranicniho plotu NDR-NSR pro skolni vypravy a jine nostalgie a zrovna je to v nakym camfouru, ze do zapadniho Nemecka je to pres ten plot na vychod:))
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: no jako sorry ale naprosto neulisne rikam, ze tvoje znalosti, postrehy a uvahy vubec nejsou trivialni, minimalne je to popularne-naucne pro narocne:)

A proto jsem taky chtel bejt PRVNI s tou vterinou, si vem, jak neuctive by to pojala treba takova Nellas a toho jsem te chtel vystrihat!:))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: tak to s tím Panamským průplavem si musím jít ověřit na mapu. to snad není možný!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: to je hustý... takže už NIKDY žádný uhlí v budoucnu nevnzikne! Tak to je teda blbost ho pálit...
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SALVATOR: ja tomu vyrazu rozumim a nemam s nim problem. Stejne tak se zamenuje vaha a hmotnost a verim, ze vetsina lidi je bude chapat jako tu stejnou velicinu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    WOODMAKER: "V běžném, neodborném jazyce se jednotka času označuje sekunda i vteřina, obě verze jsou považovány za možné." Přijde ti tohle jako odborný text?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SALVATOR: ... vaha nebo hmotnost, vyska nebo velikost, obsah nebo objem, kruh nebo kolecko ...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Vteřina nebo sekunda, druhá jako druhá. Bába nebo sníh...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    Tohle je neco!
    Milion vteřin je cca 11,5 dne. Miliarda vteřin je přes 31,6 let

(I kdyz afaik je vterina teda uhlova jednotka;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam