• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HAR4NT: Snažíš se vypadat hezčí tím, že nakydáš špínu na mě, že se nestydíš...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NELLAS: no co co, zmnozuji svuj socialni kapital, rucicka rucicku myje, kdo chvili stal, stoji opodal, SI je stejne dulezity, jako I/Ý
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: no jo, protože on v tom místě vede severojižně. A když jsme u toho, tak by mi zajímalo, jestli ty nový širší plavební komory se postavily až po "odprodeji" Panamě, nebo předtím....
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HAR4NT: Nellas vteřiny a sekundy vůbec neřeší, šplhoune úlisný :P
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: je:))) stejne tak je nekde v Durynsku zachovanej sakumprask kus hranicniho plotu NDR-NSR pro skolni vypravy a jine nostalgie a zrovna je to v nakym camfouru, ze do zapadniho Nemecka je to pres ten plot na vychod:))
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: no jako sorry ale naprosto neulisne rikam, ze tvoje znalosti, postrehy a uvahy vubec nejsou trivialni, minimalne je to popularne-naucne pro narocne:)

A proto jsem taky chtel bejt PRVNI s tou vterinou, si vem, jak neuctive by to pojala treba takova Nellas a toho jsem te chtel vystrihat!:))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: tak to s tím Panamským průplavem si musím jít ověřit na mapu. to snad není možný!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: to je hustý... takže už NIKDY žádný uhlí v budoucnu nevnzikne! Tak to je teda blbost ho pálit...
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SALVATOR: ja tomu vyrazu rozumim a nemam s nim problem. Stejne tak se zamenuje vaha a hmotnost a verim, ze vetsina lidi je bude chapat jako tu stejnou velicinu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    WOODMAKER: "V běžném, neodborném jazyce se jednotka času označuje sekunda i vteřina, obě verze jsou považovány za možné." Přijde ti tohle jako odborný text?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SALVATOR: ... vaha nebo hmotnost, vyska nebo velikost, obsah nebo objem, kruh nebo kolecko ...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Vteřina nebo sekunda, druhá jako druhá. Bába nebo sníh...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    Tohle je neco!
    Milion vteřin je cca 11,5 dne. Miliarda vteřin je přes 31,6 let

(I kdyz afaik je vterina teda uhlova jednotka;))
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SALVATOR: s tim uhlím je to komplikovanější, hovoříš o černém uhlí vzniklém v prvohorním karbonu. Například Mostecká uhelná pánev má poměrně "nedávný" třetihorní původ a je rašelinového původu: https://www.sdas.cz/clanek/geologie
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Pár perliček, neručím za to, že tady už nějaká nezazněla.

Když vyrazíte z Detroitu na jih, dorazíte do Kanady.
    Narození Joe Bidena (1942) je v čase blíž prezidentskýmu období Lincolna (skončilo 1865), než jeho vlastnímu (začalo 2021).
    Dneska můžeme těžit uhlí dost pravděpodobně proto, že rostliny získaly schopnost vytvářet lignin dřív, než bakterie a houby měly schopnost. lignin rozkládat. Takže když umřel prastrom, tak tam prostě jen tak ležel, dokud se nepotopil do mokřadů a když se propadnul dostatečně hluboko, přeměnil se vlivem tlaku a tepla na uhlí.
    Lignin je zároveň klíčovej pro výhřevnost dřeva a existuje česko-norskej patent jak za pomoci rostlinnejch hormonů zvýšit jeho produkci ve stromech.
    Milion vteřin je cca 11,5 dne. Miliarda vteřin je přes 31,6 let.
    Konec Panamskýho průplavu, kterej ústí do Pacifiku je víc na východ než ten konec co vede do Karibskýho moře.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TLOUDEV: "Když si pustíte lidi, jako byli Matuška, Kubišová, Neckář, tak najednou zjistíte za prvé, jak byly kvalitní texty." Very počasí, much klima. Akorát nevím, proč ten odkaz dáváš sem :-)

Jako vážně, já tenhle klub nesleduju, protože jsem postapo fanda. Po letech podivného post-zhuleného a vylitého lavírování mezi argumenty "alarmistů" a "klimaskeptiků" mi došlo, že je to jasné jako facka, jsme na sluncem ohřívané kouli obklopené vakem, to znamená jsme v něčem jako v obří termosce, rovnovážná teplota je možná jen díky tou, že to co je uvnitř termosky je průhledné (na určitých vlnových délkách) a umožňuje radiační ochlazování. CO₂ vypadá díky velkému naředění jako zanedbatelné promile atmosféry, problém ale je, že je setsakra účinné v tom, co dělá, začíná nám hned za nosem a pár stovek metrů s CO₂ stačí na to, aby se veškeré infračervené záření o určité vlnové délce absorbovalo (ano, neděje se to někde daleko a vysoko, někde nad Arktidou, jako ozónová díra: děje se to na vzdálenost, kam ve viditelném spektru snadno dohlédneme, děje se to všude, tady, teď)

Intuitivně je to tak jasné, jako zkušenost se sálavým teplem: jako jestli mezi sebe a oheň třeba dáš nějaký kus plechu nebo ne. CO2 zafunguje jako ten kus plechu. Akorát oheň jsi ty a tudíž jsi na té straně, kde se to ohřeje, ne na té, kde je zima. Je to jako kus polystyrénu nebo vlněnej svetr, akorát to nefunguje v rámci konvekčního chlazení, ale radiačního chlazení, to je ale jen o stupeň míň intuitivní (všichni víme, že za suchých, bezmračných hvězdných nocí je nám největší zima, známe izolující efekt mraku = vodních par a kapiček, takže představa, že CO₂ je jako neviditelný mrak, zase není tak úplně nestravitelná. Je to fyzikální, nikoliv sociální jev, nikoliv filosofický jev. Je stejně reálný, jako šutr, jako voda, je to neživá příroda. Je to jako povodeň, zatím jenom 3 dny prší a nic moc se neděje, v řece trochu vody, škarohlídi by pytlovali ale ostatní se koukají skepticky a říkají si, že se jako obvykle nic moc nestane... 99 let ze 100 se přece nic nestane. Problém je, že my ani nevím jak proti téhle povodni pytlovat, je to jako bychom se snažili postavit protipovodňovou hráz z pytlů z vodou a za každý pytel, který přidáme na hráz, z ní ta voda bude pomalu vytékat, takže nám skeptici budou akorát vyčítat, že jen děláme louži, kde zatím bylo přece docela sucho. A kazíme kšeft v těch podnicích, kde většina klientů na povodeň nevěří.

Cílkovy velkolepé filosofické úvahy o životě, vesmíru, vůbec, civilizaci, apokalypse apod. mají jistě velkou básnickou hodnotu, ale protože potřebuje především prodávat knížky ...a to i lidem, kteří si chtějí zaplatit za pocit, že se vlastně nic neděje, a pokud se něco děje, můžou za to rovným dílem astrologické jevy, čarodějnice, zelení aktivisté, LGBT aktivisté, cikáni, Rusové, pražská kavárna, Američané, Němci, punkáči, náckové, přistěhovalci (především!), myslivci (protože málo střílej po přistěhovalcích a po kancích a příliš často po sobě navzájem a po rybářích, nemluvě o tom, že jednou zastřelej mě, až se někde rozhodnu zase bivakovat u lesa s kolem...) a tak dál. Prostě za mě je to popularizátor pavědy, jakkoliv jsem napsal výše, že to může mít básnickou hodnotu. Je vzdělaný člověk zahlcený informacemi a umí prodat pocity, které to v něm vyvolává. Informační hodnota je ovšem nulová. Zdravým strávením informací v zažívacím traktu totiž vzniká.... ano, přesně to.

Moje generace z větší části selhala v tom to vůbec pochopit. Pochopili to příliš pozdě, i vysokoškoláci z oborů, které pro to pochopení měly být relevantní... a já si sice v teoretické rovině hrál na alarmistu, ale řešení, ve která jsem věřil, nebyla škálovatelná nebo dokonce nebyla řešením vůbec (např. topení dřevem). Kromě toho jsme všichni chronicky selhávali ve schopnosti to komunikovat k širší veřejnosti a ne - Cílek tomu nepomůže. Lidé měli tendenci postapo apokalyptické vize mít celá tisicíletí a často se navzdory vizím nic nestalo (jindy ovšem bouchla sopka či přišla neúroda nebo mor, když to zrovna nikdo nečekal). V tomhle případě většina lidí na severní polokouli, kde je problém spíš zima v zimě, vlastně ani nemá pocit, že zrovna pro ně to bude nevýhodné, sice jasně: tání ledovců, ale přece většinu roku je nám zima a doma musíme topit, takže ještě ušetříme za topení (a i já v ten efekt ušetření energie potřebné na vytápění nebo na prodloužení vegetační sezóny či rozšíření rozlohy mírného pásma trochu doufám... ale je dost pravděpodobné, že to stačit nebude... )
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak nám zrekonstruovali planetárium.

Pražské planetárium dokončilo rekonstrukci kopule | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/vesmir/45-milionu-diod-planetarium-v-praze-zrekonstruovalo-kopuli-promitaci-technologie_2502091453_job
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Seriál Nemocnice na kraji města zachraňoval životy. Někdy tak, že lidi poslal k doktorovi, a někdy tak, že je poslal domů k televizní obrazovce.
    Nebýt totiž toho, že 6. prosince 1981 se večer vysílal premiérový díl, bylo by v hale zimního stadionu v Mariánských lázních, kde se hrálo utkání mezi Teplou a Planou, daleko víc lidí. Takhle tam nebyl skoro nikdo a když se v osm večer zřítila hala stadionu, vyžádala si katastrofa "jen" tři lidské životy.

Jak málo někdy stačí... třeba být fanoušek dietlovské nemocniční ságy.

Mariánské Lázně 1981 - Osudové okamžiky | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1091682868-osudove-okamziky/403235100081030/
    RSZ
    RSZ --- ---
    TLOUDEV: já to dočetl přesně k „Něco zásadního se stalo, lidem se mentálně žije hůř, zmizel kus veselosti,“

a končím. Je to geolog sakra.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Nevím, kam s tím, tak si odložím zde. Takovej zajímavej rozhovor na přelomu věků.
    Nerado se o tom mluví, ale doopravdy se něco děje s počasím, říká Cílek - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-galerie-osobnosti-jednou-se-budeme-muset-vratit-k-rozumu-rika-cilek-262975
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    NELLAS: akorát to není krava, ale zebu (hrb a lalok) ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam