• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Během svýho prvního mandátu nechal Trump uvolnit podmínky používání azbestu ("If we didn't remove incredibly powerful fire retardant asbestos & replace it with junk that doesn't work the World Trade Center would never have burned down."), což hrálo do karet jednomu ruskýmu výrobci natolik, že umístil Trumpovu fotku na balení:

"Schváleno Donaldem Trumpem - 45. prezidentem USA"

EPA's Asbestos Decision Benefits Russian Manufacturer | Crooks and Liars
    https://crooksandliars.com/2018/08/epas-asbestos-decision-benefits-russian
    RSZ
    RSZ --- ---
    SALVATOR: proti tady tvému skutečnému faktu je to jen takovej záblesk.. dneska mě poprvé trklo, že česká "Florencie" je mnohem podobnější původnímu "Colonia Florentia" než současné italské "Firenze"
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    42 - to je počet kousků, ne které zlý Suteh rozdělil tělo svého bratra Usira.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SALVATOR: Normalne na to jedno slovo vzdycky presaltuj na IPA a zapis bude bez problemu.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SABRIEL13: to s tim tlakem u ptáků je zajímavý. Vzhledem k tomu, že některé druhy lítají vysoko nad 3km, což je běžnej tlak v kabině, tak jde asi o tu nepřirozenou změnu, která je mate.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SABRIEL13: já letět v letadle s kočkou, tak kvůli alergii vystoupím za letu

A zpět k tématu: kočka produkuje 8 různých alergenů, přičemž ten hlavní z nich může za 96% projevů ( https://en.wikipedia.org/wiki/Allergy_to_cats ). Podle různých stránek má alergii na kočky 5 - 20% lidí.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Chápu. Mňjě to zase přemazávaj písňový texty a to navíc někdy v takovejch jazycích, jako je rumunština, maďarština, nebo srbochorvatština, kterejm ani nerozumim, ale foneticky si je pamatuju.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELLAS: Poslední je mne, zpropadeny telefon!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Tak pro vlkodlaky... tě = mě, sobě = mně, sebe = mně (tě ti nechávám kvůli ě).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: v každé dvojici je jedna verze s dvěma písmeny a jedna verze se třema písmeny.
    mně-mi (se to líbí)
    mne-mě (vidíš)

Tedy když můžeš ve větě použít "mi", tak druhá verze je "mně"
    když můžeš říct místo toho "mne", tak je jasný, že ta měkká verze se píše "mě"

ale nic si z toho nedělej, já ty pravidla umím, ale od prvního porodu v tom každou chvíli udělám chybu.
    očividně se v mozku soubor pokynů na téma "jak nezabít kojence" zčásti uložil do původně vyhrazeného prostoru "praktická aplikace gramatických pouček" :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FRK_R23: Já bych vůbec nebyl proti.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ATUARFIK: aha. takže proto Hafnium!

Hafnium is named after Hafnia, the Latin name for Copenhagen, where it was discovered.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Tyvole ale teď si na to myslím kápnul. Budem prostě používat mňjě a je to :))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Tak jako nezlob se, ale poučka, kde je úplně zparchantělej syntax mňjě akorát tak nasere.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Hele, teď jsi mě upřímně nahlas rozesmál. Děkuju. To je jako zkoumat, proč máme jako vzory pán a hrad, ne třeba mimozemšťan a stůl.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Dnes je kvalitní pátek :))
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Právě, tobě je blbost, tak tam bude tě/tebe. Tobě = mně, tě = mě, tebe = mne :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jak jako dej to tobě? Tak když už tak sobě, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam