• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    mírně zajímavý fakt a architektonická hrůza z Polska, nejdelší panelák, nachází se v Gdaňsku, říká se mu Folowiec (waveform). Skoro 1800 bytů, 11 pater, délka 860 metrů (zdá se teda delší..), údajně druhý nejdelší blok domů v Evropě (první je údajně Karl-Marx-Hof , taky slušnej masakr)

NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    SABRIEL13: Zajímalo by mne, jak řeší možnou kolizi s ostatními cestujícími. Jako například zmiňované alergie. V mém případě by se k alergii, kterou mám na nemalé množství zvířat, přidala ještě fakt silná ornitofobie. Prostě bych v takovém letadle nedokázal zůstat.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GUMBA: taky děkuju za stručný a geniální vysvětlení, kdy je (ne)užívat. slibuju, že pokud na to nezapomenu, dám si příště radši facku.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GLADILAF: Rád jsem pomohl! :)
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    GUMBA: Právě jsem zažil smrt ega svého vnitřního grammar nazi, děkuju!
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NELLAS: Riskuješ a asi otvíráš, protože (maje nepřekonatelné nutkání) k tomu dodám, že ještě navíc to použití přechodníku ani není namístě (sémanticky). Kromě toho, že přechodníky je nejlepší nepoužívat vůbec, tak když už ano, tak je lepší si dát facku a stejně je nepoužít, ale nakonec tedy když už opravdu použít, tak přece v případech, kdy chci vyjádřit časovou souvislost nějakých dějů nebo činností (co přecházelo čemu nebo co bylo současně s čím). Ale tady to postrádá logiku: všechny tři výroky jsou platné stále a o jejich časovou souslednost nejde. Kancelář pro uvádění literárních omylů by to vyjádřila jako: "A každá žena je chiméra, protože ačkoliv má XX, je v každé buňce "zapnuté" jen jedno z nich."

(Omlouvám se, za odměnu sem brzy dám nějaký mírně zajímavější fakt.)
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    NELLAS: Moje chyba. Díky za upozornění.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GLADILAF: S rizikem, že otevřu další plechovku červů... majíc, sakra! Když ty přechodníky neumím, tak je nepoužívám. Pardon.
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    TRISSIE: Jojo. A každá žena je chiméra, maje XX a v každé buňce má "zapnuté" jen jedno z nich (zjednodušeno, nekolorováno). Pokud nemá teda Turnerův syndrom, ty mají jen jedno X.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Zrovna jsem chtěla vytáhnout chiméry a ty je tam v podstatě zmiňuješ :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak já zkusím odpoutat pozornost něčím pikantním :-)

víte, že jako chlap si můžete bez přispění souseda a přirozeně pořídit geneticky cizí dítě?
    stačí na to, když podstoupíte transplantaci kostní dřeně (a máte štěstí? smůlu?) jako tady pan Chris Long, jehož kolegové z kriminální laboratoře se rozhodli, že když už maj po ruce takovýho pokusnýho králíka, tak by bylo škoda si ho neotestovat. Že po třech měsících od transplantace měl cizí DNA v krevních vzorcích, to nebylo nic divnýho. Po čtyřech letech už ovšem bylo lze detekovat cizí DNA i ve vzorcích slin (tam ovšem byla namíchaná s jeho vlastní), a vzorek spermatu měl DNA výhradně dárcovskou.

Man who had transplant finds out months later his DNA has changed to that of donor 5,000 miles away | The Independent | The Independent
    https://www.independent.co.uk/news/world/americas/dna-bone-marrow-transplant-man-chimera-chris-long-forensic-science-police-a9238636.html

mimochodem problém chimérové DNA už v jednom kriminálním případu figuroval:
    In 2004, investigators in Alaska uploaded a DNA profile extracted from semen to a criminal DNA database. It matched a potential suspect. But there was a problem: the man had been in prison at the time of the assault. It turned out that he had received a bone marrow transplant. The donor, his brother, was eventually convicted.
    takže to má i praktický dopady.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    To říkám, nejde to zastavit. Příště si dám pozor a s tímhle tématem ani nezačnu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Bez diakritiky je "mne" vzdy spravne :)

DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    NELLAS: já ti nevim....
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Mírně zajímavým faktem může být pozorování, že každý, kdo zvládne skloňovat osobní zájmeno "já", má své triky a neodolatelnou nutkavou potřebu je sdělit ostatním jako jedinou možnou pomůcku :D
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    EKG: Četla jsem celou diskuzi až dnes a zrovna jsem si bohužel neseděla na prstech. :)) Ale dost už o mně, přenechávám prostor mírně zajímavým faktům.
    KEJML
    KEJML --- ---
    Hrnečku dost!
    CATEE
    CATEE --- ---
    GLADILAF: Mne pomohla pomucka dosadit si misto ja (me/mne) jmeno Vasek. Tam kde je Vaskovi je mne: delsi vysklonovany tvar = vice pismenek, a proto mne.
    EKG
    EKG --- ---
    IRINASH: Mne je to jedno, ale tebe to porad jeste drzi?
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    Proč tak složitě? Stačí si pamatovat, že 3. pád (komu, čemu) a 6. pád (o kom, o čem) je vždycky mně a je to. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam