• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SPIKE411: To záleží, jestli ten dům má sklepy v podzemí a hned první úroveň jsou obytné prostory, pak jedno. Ale když má v úrovni země nějaké technické prostory a obytné je až další (což je třeba náš dům), tak holt dvě.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TRISSIE: základ sociálního státu:)
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    Že francouzi mají frázi 'C'est baguerre' (spojení slov bageta a válka; baguette a guerre - baguerre) ve smyslu "It's hard work, getting any bread these days, man."
    Válečná bageta :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    podlaží sem, patro tam, ale věděli jste, že středověké irské právo obsahovalo i tak důležitá ustanovení, jako že těhotná žena, na kterou přijdou chutě, může beztrestně ukrást malé (popsané) množství potravin, po kterých touží?

vážně! je to v jedné z dochovaných částí Bretha Étgid, irského zákoníku z cca 8. století.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Jo, taky si myslím, že většina lidí si intuitivně pod jednopatrovým domem představí jednopodlažní, pod dvoupatrovým dvoupodlažní.

V (obecné / laické) češtině je v tom prostě zmatek.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Jako formalne mas pravdu, podlazi je neco jineho nez patro, akorat ptas se, kolik si predstavite a ja si predstavim to same.

Podlaží – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Podla%C5%BE%C3%AD
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Jedno.
    VIDA
    VIDA --- ---
    SPIKE411: Jedno podlaží a "štok pro kluka".
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRAGON: Prostě jsi to blbě přeložil, na nepřenost bylo upozorněno, netřeba to rozmazávat dál. :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPIKE411: je to úplně jedno. když barák má to značení úplně jiný. Každý si asi představí, jak vysoký to je, navíc sem k tomu dal i fotku.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: A jednopodlažní dům má kolik pater? :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Jedno. Jako ze prizemi. Protoze kdyz se rekne "dvoupatrovy dum", tak si tezko nekdo predstavi tri patra.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Možná zajímavá otázka.
    Když se řekne jednopatrový dům, kolik si představíte nadzemních podlaží?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRAGON: Nemá 11 pater. Má 11 podlaží, tedy přízemí + 10 pater.

https://en.wikipedia.org/wiki/Falowiec
    11 stories (10 plus the ground floor)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SCHWAB: a kde jsem ji rozšířil? Já napsal pouze, že to má 11 pater, ne? Ta informace o podlažích je na wiki, to sem tu nepsal. Tak teď vůbec nechápu, co tím chceš říct :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    DRAGON: eh?
    vždyť jsi tu větu rozšířil a k tématu zbytečné nedává smysl.
    asi jeden koza a druhý vůz:]
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Tiskárna proti impotenci: 3D tištěná topořivá tkáň zachraňuje množení králíků
    https://www.osel.cz/13947-tiskarna-proti-impotenci-3d-tistena-toporiva-tkan-zachranuje-mnozeni-kraliku.html
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SCHWAB: ano, taky jsem tu větu četl, nepociťoval sem potřebu jí dál šířit, přišlo mi to k tématu zbytečné.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    DRAGON: v češtině má 10 pater, nebo 11 nadzemních podlaží :-D

...se vomlouvám, ale mě to strašně trápí :-D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KULA: nikoliv, protože je to komplex domů, ne jedna stavba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam