• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    TRISSIE: umím si i představit, že když ti někdo hrozí smrtí, tak něco nevyslovíš i když to normálně umíš ...
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    TRISSIE: Já neznám vtip s kšiltovkou ...

A nechápu možná, co ti přijde anekdotické?

Mě přijde v pohodě reálné, že nějací lidé se zbraněmi, chtějí po jiných vyslovit petržel a když to nedaj tak, jak oni chtěj, tak je oddělaj ....

Že etnická čistka z jakéhokoliv důvodu je mimo o tom se snad nemusíme bavit ...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: vtip s kšiltovkou? jo, ten je reálný hodně :-)

ale jinak - když po tobě bude někdo chtít, abys něco opakovala, tak se budeš snažit to opakovat, tedy to, co slyšíš. což v závislosti na okolním rámusu může být úplně něco jinýho, než co říkal (a to i když jsme oba jednoho nářečí) nebo ti on nebude rozumět, nebo jeden z vás bude nahluchlej, nebo budete sice oba stejné etnické skupiny, ale každej z jiné části ostrova s mírně odlišným nářečím, a pak jsme zase u té kšiltovky. A děcka chytaj akcenty velmi rychle a jednoduše, takže pokud se ty místní dialekty potkávají v čase i prostoru, tak budou automaticky umět oba.
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    TRISSIE: Vzhledem k tomu, co už tak nějak o světě vím, mi to přijde v pohodě reálné ...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: mi přijde celej ten koncept šiboletů, zvlášť v oblastech s vícejazyčným osídlením a ideálně bez formální vzdělanosti (kde by se kodifikovala nějaká "univerzální správná výslovnost"), docela... no, trochu pochybuju, že se to používalo víc než anekdoticky. Něco jako ten vtip se zajícem a kšiltovkou.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Jestli někdy budou probíhat etnické čistky na základě slova "velryba", tak jsem v pytli. Vždycky to prohodím.
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    TRISSIE: Je to možný, to jsem dohledala narychlo v jednom článku a už si nepamatuju, jak nám to vykládal ten vyučující. Já jsem přes různé variety Romštiny, toto není můj rybníček ...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: h-g ukrajinština-ruština, samozřejmě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: jako... mluvím francouzsky, španělsky a základy haitské kreolštiny a ten rozdíl ve výslovnosti není zas až tak výrazný (ne tak moc, jako třeba h-g v ruštině), aby se podle toho dalo opravdu orientovat...
    a souhlasí se mnou i anglická verze wiki:
    According to the stories, if the accused could not pronounce the word to the interrogators' satisfaction, they were deemed to be Haitians and killed. However, most scholars believe this aspect of the massacre to be mythical.
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    SALVATOR: Ti Haiťani nedokázali vyslovit "r" ... takže teoreticky možná vraždili i ráčkující dominikánce apod...
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    SALVATOR: smrtelny :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: No a jakej je rozdíl ve vyslovnosti "perejil" mezi Haiti a Dominikánskou republikou?
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: tzv. Shibboleth (dle timto ucelem prvne pouziteho slova), na wiki je seznam ruznych udalosti pri kterych to bylo pouzito:

List of shibboleths - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_shibboleths
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Na důkaz, že lingvistika není nuda, nám docent na přednášce vykládal o "Petrželovém masakru" a dle filtru tady asi ještě nebyl...

Petrželový masakr – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr%C5%BEelov%C3%BD_masakr

Petrželový masakr bylo masové zabíjení Haiťanů žijících na severozápadní hranici Dominikánské republiky a v částech přilehlého regionu Cibao v říjnu 1937. Vojáci Dominikánské armády provedli masakr na příkaz dominikánského diktátora Rafaela Trujilla.

V jeho důsledku byla téměř celá haitská populace u dominikánské hranice buď zabita, nebo nucena uprchnout. Mnozí zemřeli při pokusu uprchnout na Haiti přes řeku Dajabón, která obě země odděluje; vojáci je následovali do řeky, aby je zabili, takže řeka byla několik dní plná krve a mrtvol. Odhaduje se, že masakr si vyžádal životy 14 až 40 000 haitských mužů, žen a dětí.

Dominikánští vojáci udeřili na tisíce civilistů a požadovali, aby každý řekl slovo „petržel“ (španělsky perejil, výslovnost perechil). Pokud daný člověk nebyl schopen slovo vyslovit ke spokojenosti vyšetřovatelů, byl považován za Haiťana a zabit.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    včera jsem koukal na film Departed od Scorseseho. V několika záběrech jsem si všiml, že se tam mihne symbol písmena X, který je i na obalu filmu. Tak sem se na to zaměřil a došlo mi, že to nemůže být náhoda, bylo tam X až příliš mockrát. Tak sem pogooglil a neni to jen moje konspirační teorie. Filmem a symbolem X chtěl prý režisér vzdát poctu původnímu černobílému filmu Scarface, kde hrálo X také svou symbolickou roli.

Raději varuju podruhé spoiler alertem ve spoiler alertu: je to velký spoil: X symbol se prý objeví ve scéně s každou postavou, která ve filmu zemře

QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    https://www.imdb.com/title/tt5375100/
    "Created by director Charlie Shackleton to force the British Board of Film Classification to watch [10] hours of paint drying to protest the practices of the British censors."
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    Film Theory: Scrooge McDuck's Net Worth SOLVED! (Disney's DuckTales)
    https://www.youtube.com/watch?v=Y-hQf-F3hyU
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NGR: presne, adolf jirasek - nomen omen
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    😁
    NGR
    NGR --- ---
    to je fuk jirasek je stejne curak
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    Jeee, ja si ho splet s Premyslem, manzelem ty vestkyne🙄
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NGR:
    HRAFNAIN:
    Si delaj prdel ne, takhle bezostysne nam slohnout neco jako narodniho proroka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam