• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    JON
    JON --- ---
    ALMAD: jenom teda tady u nas v evrope se jim spis rika zubr, ne?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Cela soucasna populace bizonu jsou potomci pouhych dvanacti jedincu.

https://edition.cnn.com/science/gallery/european-bison-photos-c2e-spc/index.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: prostě "die Hostivitz" a teď babo raď :-) Máme na historické mapě též Rzevnitz, Mokropesz.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    v tyhle souvislosti jsou zajímavý Hostivice - ty Hostivice pro nás, ta Hostivice pro místní..
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    QUANTI: Takže si to po výprasku od Hostivařských pamatovali! :))
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NELLAS: ja si stále myslím, ze jsem se odstěhovala do Ťisé, ale místní to mají tak půl na půl. A pamatuj si kdo je Ťisák a kdo Tysák…
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (naopak jsem se dost divila při čtení Takové normální rodinky, že když dostala Romy Schneiderová jméno podle toho, že se narodila v Římě, tak by se jejich dcera mohla jmenovat Botička, když tu teče Botič - že to tak přece nezní :))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    STARE_CASY: Děda bydlel ve Strašnicích a taky to u nás teda bylo Rio Botyčo :))
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SPIKE411: děda bydlel za války chvíli u příbuzných v Hostivaři a vyprávěl, že mezi místní omladinou to vždy byl "Rio Botič" (s tvrdou výslovností botyč). A kdo to neřekl celé a správně v běžném hovoru, tak byl označen za špióna z Bubudorfu (Strašnice) a dostal výprask.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Ha, děkuju, kamarád mě mystifikuje, všechno vyslovuje měkce a tady zarytě tvrdí!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    To mi připomnělo, že teď někde na srazu padl dotaz, jak se správně vyslovuje Botič.
    Botič (spisovná výslovnost [boťič], variantní regionální výslovnost též botyč)

Botič – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Boti%C4%8D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Hned první věta na Wiki :⁠-⁠D

Tis (česká výslovnost [ťis][1], nikoli [tys][2]; latinsky Taxus)

Ale chvíli sem myslel, jestli ti jde o měkkost, respektive jotaci "s" na konci.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Šibolet se na začátku války využíval na Ukrajině, to jsem o té metodě slyšela poprvé.
    Mimochodem, tady zmiňují tu petržel, že prý ti haitští kreolové to r v tom slově nevyslovují vůbec, což mi přijde i uvěřitelné. Navíc si prostě vybereš slovo, které ti druzí komolí, ať se snaží, jak se snaží.
    Ukrajinci poznají ruské diverzanty podle chleba. Trik jménem šibolet funguje už od biblických dob — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/ukrajinci-poznaji-ruske-diverzanty-podle-chleba-trik-jmenem-sibolet-funguje-uz-od-biblickych-dob-23434
    Vin, že Řekové špatně (pro nás) vyslovují s/š (slycham to u kolegyň v práci).
    Mimochodem, jak se správně vyslovuje tis v češtině? Já to vyslovuju měkce :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Anekdotický důkaz, význam II.: Důkaz anekdotou 😁
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Dneska jsem se dozvěděla tolik věcí! :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: Anekdotický důkaz je faktické tvrzení, které se opírá pouze o osobní pozorování, shromážděné náhodným nebo nesystematickým způsobem.

pravda, v kombinaci s odkazem na opravdovou anekdotu, která ilustruje nikoli anekdotické, leč sociologicky a historicky popsané chování účastníků genocidních útoků, je to trochu matoucí terminologie :-)
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    TRISSIE: ano ano, s tím souhlasím, jen jsem se k tomu nemohla dopracovat přes slovo anekdotické ...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: anekdotické mi přijde, že možná některé jednotky, které prostě chtěly páchat genocidu / vraždit a loupit, to opíraly o dotaz na výslovnost (a že se pak zachovaly nějaké zkazky o tom, že se to dělo). Ale že sotva šlo o nějakou řízenou iniciativu, která by měla něco rozpoznat.
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    TRISSIE: ach, tak ted už chápu jak to myslíš ... jo tak v tom se shodnem ... že je určitě jedno co jim ty lidi říkali, prostě šli ...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARTA_KLOFACOVA:

Liška s medvědem nemají co dělat a tak si řeknou, že zmlátí zajíce.
    Aby to nebylo jen tak, rozhodne medvěd:
    "Když bude mít čepici tak ho zmlátíme, že má čepici a
    když ji mít nebude, tak proto, že ji nemá."
    Tak jdou za zajícem a liška říká:
    "Ahoj zajíci, kde máš čepici?". Zajíc říká : "Nemám."
    Tak ho zmlátí, že se nemůže pohnout.
    O pár dní později nemají co dělat a tak, že zase půjdou zmlátit zajíce.
    A aby se neopakovali a tak liška říká:
    "Budeme chtít cigarety, a když budou bez filtru tak ho zmlátíme za to,
    že jsou bez filtru a když budou s filtrem, tak ho zmlátíme za to že jsou s filtrem."
    Tak jdou za zajícem a medvěd říká:
    "Ahoj zajíci, máš cigarety?"
    Zajíc na to: "S filtrem nebo bez filtru?"
    Vtom ho medvěd začne strašně mlátit a řvát na něho:
    "Ty hajzle, kde máš čepici!!!"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam