• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    NANTHEI: Dodávám k ustřelení ponožek: kurzor, konkurz, kurzíva... a husar. :)

Hussar - Etymology, Origin & Meaning
    https://www.etymonline.com/word/hussar

(Jinak k vznesené otázce - trvalo mi déle, než bych byla ochotná přiznat, aby mi došel původ slova "polopaticky".)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    vždycky jsem přemýšlela nad slovy a jejich původem, ale stejně se mi i v mým věku párkrát za rok stane, že "objevím" něco naprosto zjevnýho. a pak si říkám, jak jsem to mohla minout, proč jsem si to nikdy nespojila.
    až při čtení posledního zaklínače mě praštilo mezi oči slovo "kuropění". tvl KURO-PĚNÍ. může mi někdo vysvětlit, že až po 468935. čtení toho slova v životě mi teprve došlo, že pěje nějakej kur, tj. že kokrhá kohout?

stalo se vám to taky s nějakým slovem? mně naposled přes angličtinu (concurrent) poprvé došlo, že slova kurent, rekurence a konkurence mají stejný základ, a to "běh", a že tedy původní význam slova "konkurence" je souběžnost, věci, co existují nebo probíhají zároveň. a to mám velmi slušnej základ latiny. a slovo "concurrent" v angličtině čtu běžně. a stejně mi to skoro ustřelilo trenky.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCIDER: jako jestli to neni pravda, jsem jen rad :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    CDR: jj ,pry grep je taky problem :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    E2E4: mam to od svyho dealera rekreacnich drog, kterej to uz parkrat zazil. ale treba mas pravdu ty, nevim:)
    CDR
    CDR --- ---
    neměl Dragon na mysli oblíbenou kombinaci MDMA a grepového džusu? :3
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BLOWUP: 40k vaz s 25 mikronovou přesností?

a přečti si ten článek..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: No nevím, přímo zdroj nemám, ale prej tvrdí, že měli CNCčka.
    Mně ten chlap furt přijde nějakej pochybnej.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HAR4NT: briliantni postreh!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    BLOWUP: no to musi bejt ohromne zajimavej clovek, urcite mnohem vic, nez kdyby kladl otazky, na ktere jiz odpovedi zname:-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    E2E4: tech vaz existuje kolem 40 000 kusu, nasel je uz Petrie, jsou ve spouste muzeji. Otazka autenticity je tou otazkou kterou nikdo neklade, ponevadz je nikdo neumi zfalsovat ;)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: jj, prave proto ty zavery treba ten Ben moc nedela, on spis klade ty otazky.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    NELLAS: Däniken byl respektive porad jeste je laik bez velkejch znalosti, kterej hlavne hledal potvrzeni pro vicemene fantaskni teorie o mimozemstanech. Ma velky charisma - fun fact je, ze kancelar kde jsem kdysi pracoval pro jeho mystery Park postavila z Eternitu mexickou pyramidu - ale je to takovej obchodnik s vlaznou vodou.

Ty vazy se nasly na nalezistich preddynasticky doby, napriklad v hrobech 14000 let pred nasim letopoctem. Jsou takovym „iphonem v hrobe z doby kamenny“ akorat ze ten iphone dnes vyrobit umime a ty vazy nikoli.

Jsou z tvrdyho kamene (zula, diorit, syenit), maji steny tlusty pouhych par milimetru a jsou obrobeny do vysokyho lesku s presnosti na nekolik mikronu. Rucne neco takovyho vyrobit nejde, mozna petiosou CNC masinou s diamantovyma nastrojema ktery zatim neexistujou.

Ale tech zajimavejch otazek je mnohem vic, treba ty zulovy boxy v Serapeu v Sakkare (ktery prave nekdo kdo mel k dispozici jenom medeny nastroje tvrdosti 3 zkusil neumele popsat hyeroglyfama na perfektne zrcadlove hladky plose tvrdosti 7)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Asi tak. Jedna věc přiznat, že něco nevíme. Druhá věc je udělat z toho závěr

E2E4
    E2E4 --- ---
    BLOWUP: nojo, akorát že když nevíme, jak si něco vysvětlit, neznamená to nutně "mimozemská technologie" (daeniken) nebo "to dneska umí jen CNC, takže.." (kerkwyk v podcastu o váze ze soukromé sbírky, tj ani není jisté, zda je autentická, viz ten článek co jsem posílal).

A "neuvěřitelný znalosti matérie" mají oficiální egyptologové taky, žejo.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: v tom mas pravdu. Nicmene, to o cem mluvi ma hlavu a patu, ma neuveritelny znalosti materie a ty otazky ktery klade jsou zajimavy. Predevsim proto, ze na ne nezname odpovedi, a ze implikujou ze nase teorie tak jak oficialne platej maj mista ktery nefungujou.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    NELLAS: asi tohle, no..

Portable Antiquity Collecting and Heritage Issues: Granite Vase Fantasies: Rubbish In, Rubbish Out [UPDATED]
    https://paul-barford.blogspot.com/2024/05/granite-vase-fantasies-rubbish-in.html
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: No, ten letmým pohledem teda nevypadá na úplně důvěryhodnou osobu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BLOWUP: Ty jo, ten na mě působí jako moderní Däniken.
    Co je prosím pěkně ominozni váza?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SALVATOR: tak ono je toho vic, asi dvacet let se tomu venuje treba Ben Kerkwyk. On ty zajimavy paradoxy shrnul v jednom videu ktery se jmenuje „the tale of two industries“, to je pomerne dlouhy, ale existuje jedna asi hodinova relace kde to je predstaveny min do hloubky.

Teda uplne prvni komu to vrtalo hlavou byl zakladatel egyptologie Flintus Petrie, viz napriklad ty ominozni vazy nebo jadrovej vrt cislo 7 ;-)

[BLOWUP @ Momenty ktere delaji zivot fajn]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam