• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KURE: ja se na to video samozrejme casem podivam, protoze me to tema zajima a nebude to prvni nicnerikajici zdroj kterej jsem videl - nicnerikajici soude podle ty prvni ctvrthodiny. Na otazku jestli tam nekde rika neco substancielniho jsi mi tusim stale neodpovedel, neni liz pravda?

Mile Kure, hovorit u mne o vire v cokoli je velmi legracni. Ja neverim programove v nic a nikoho. Muj problem je nekde jinde, zminovat ho nebudu protoze by to zase spousta lidi nevydejchala. Ale vcera jsem musel cestou do Baselu stat v kolone a polozil jsem si otazku, jak bych tohle tema vysvetlil nekomu, kdo neni moc chytrej, nema prakticky zadny znalosti jak temata samotnyho, tak treba zakladnich principu obrabeni materialu nebo s nima spojenejch historickejch skutecnosti - tedy nekomu jako dejme tomu petiletymu diteti. Mozna to zkusim sepsat, treba te to pobavi vic nez ten whataboutismus pana "historika".
    KURE
    KURE --- ---
    BLOWUP: :) takze zase hodnotis neco, o cem nic nevis, protoze jsi to nevidel?

No to "blaboleni", je reakce na tvrzeni Bena Kerkwyka ohledne pokrocilych technologii nutnych k vytvoreni nekterych egyptskych artefaktu, a jejich rozbor.

Ale ja jsem to sem nedaval pro tebe. Dal jsi zcela jasne na jevo, ze tva vira je neotresitelna a ja to respektuju.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KURE: obdivuju tvoji energii - to jsi fakt ty tri hodiny dvacet trpelive zkouknul? Zatim jsem absolvoval asi ctvrt hodiny a krome ironickyho blaboleni à la Nellas bez jakykoli substance zatim nic co by nejak svedcilo o cemkoli co nevime nerekl. Muzes mi dat odkaz na nejaky misto kde skutecne rekne neco zajimavyho?
    KURE
    KURE --- ---
    E2E4: Zajimavej komentar, k tem nevyvratitelnejm dukazum o neuveritelne pokrocily technice v egyptskejch vykopavkach.

Historian Reacts to Evidence for Ancient High Technology in Egypt
    https://youtube.com/watch?v=n_NguZUDku4&si=VNKPN2avDb1p0iQ9
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SALVATOR: NANTHEI: Nejdřív mořské plody, pak linecké... tohle menu bych brala.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    a Salvator mě asi nakazil, protože jsem četla linecká erupce & viděla výbuch moučkovýho cukru... tak já si jdu dát něco k jídlu a pak si přečtu ten článek.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Katastrofa u jezera Nyos 1986: Smrtící limnická erupce a tichá apokalypsa - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/katastrofa-jezero-nyos-limnicka-erupce-ticha-smrt-1986/r~37111796a36f11f0b589ac1f6b220ee8/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Sem čet invaze mořských plodů.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SITH: A jo, díky za připomenutí, od toho jsem zatím četl 1177 př. Kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů.
    [SPIKE411 @ Centrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů]
    Podstatně zjednodušená verze vyšla i v komiksové podobě pro děti (pouze anglicky).
    [SPIKE411 @ Dětská kniha ]
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KURE: umis cist?
    KURE
    KURE --- ---
    BLOWUP: no takže když je nikdo nenaskenoval, jak se ví, že jsou super přesné?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    E2E4: to nepisou nikde, protoze tech 40000 vaz samozrejme vsechny nenaskenovali. (Fakt jsi se neco takovyho zeptal?) Nicmene, nedovedu si predstavit ze by nekdo ten rozdil mezi tema artefaktama a vazama ktery egyptani podle nich udelali rucne nevidel - je to videt na prvni pohled, ze jde o uplne jinou technologii, i bez mereni. To co jsme doted nevedeli je fakt jak neuveritelne precizni jsou. Ta preciznost je ale jenom takova tresnicka na dortu, on je nikdo neumel doted vyrobit ani kdyby tak presny nebyly. Ten material je tak tvrdej, nehomogenni a zaroven krehkej ze to proste v tloustce dvou nebo tri milimetru udelat rucne nejde.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Je to jako když oliznes žábu?
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    FRK_R23: to neni nic neobvyklyho, kdyz jedem na vikend do jizerek na chatu tak obcas nekdo vytahne pytlicky s divnym obsahem a do toho se griluje vsechno od stejků po hermelíny a prokládá se to nezřízenou rýsovací geometrií :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FRK_R23: jako taky sem to nepochopil :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kdežto když vás kousne krtek... :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Hrnečku, dost!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DRAGON: tak určitě, akorát je to třeba vidět v perspektivě

MAOI léky a jídla bohatá na tyramin - velký riziko život ohrožujícího stavu, který nikoho jen tak nenapadne (teda doufám že před tím varují doktoři když to předepisují)

MAOI + MDMA - velký riziko, který snad někoho napadne, že není dobrý míchat to s psychofarmaky

MDMA + rybizovej džus - teoreticky dobře podložený riziko, který jen tak někoho nenápadne, ale v praxi klinickej efekt nezaznamenaný

MDMA + tyramin - hodně teoreticky riziko (1 studie na myších u který není z abstraktu zřejmý, že se zrovna na tohle riziko zaměřuje plus varování dealera)

ty první dvě jsou důležitý, ty druhy zanedbatelný. pokud bys řešil ty druhy dvě, měl bys řešit i spoustu dalších rizik, pokud chces k riziku přistupovat racionálně.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRK_R23: Zvrácení!
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    DRAGON: Zvracení kamarádi!
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FRK_R23: ja toho párkrát byl svědkem ;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam