• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    NVT
    NVT --- ---
    ATUARFIK: Když chce šváb švába zastřelit, kam musí mířit, aby to bylo jisté? Předpokládám, že na hlavu asi ne. (Ptám se pro kamaráda švába.)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Už to tu proběhlo i s tím, že panu švábovi můžete uříznout hlavu a dát mu místo ní třeba hlavu paní potápníkové a on se tak začne chovat. Nebo mu můžete uříznout hlavu a mozek mu voperovat do prdelky. Vědu nezastavíš ATOMIKS:
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HOWKING: Tá-dýdá-dy-dá-dý-da-dá-dá. To je konec.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TRISSIE: No tak to řekni!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: Co-co-co-co co je? To mám přece-přece říct já!
    :-)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Chtěla jsem to dát do Zjištění, ale tady to oceníte spíš.

Při důležité rešerši o švábech (pětiletý potomek se zeptal, jestli se nějaké zvířátko bojí světla) se dozvídám, že "nervový systém není centrální; proto když šváb přijde o hlavu, nezemře v důsledku zranění, ale hlady", a napadá mě, jak zajímavé to může mít důsledky pro švábí právní systém. Když šváb švába zastřelí, bude souzen za vraždu či zabití, ale když šváb švábovi uřízne hlavu, tak to šikovný právník uhraje na ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti.
    TMA
    TMA --- ---
    NANTHEI: Drakonická lakoničnost – katastrální fiakr.

Mohl jsem to napsat lépe, uznávám.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    TMA: ok díky, já rozumím těm faktům, ale ta formulace s "týchž", přičemž "ta ona" jsou v těch závorkách, mi přišla trochu hůře pochopitelná :)
    TMA
    TMA --- ---
    NANTHEI: Římské mince se jmenovaly Denarius a Solidus. Když Pipin Krátký udělal měnovou reformu (cca v roce 755), tak použil ty názvy. V Británii se používala zkratka £sd (nebo Lsd) a ta zkrácená slova jsou latinská slova libra, solidus a denarius. Ve francouzštině, která se vyvinula z vulgární latiny, se solidus změnil na soldus, pak solt, pak sol konečně sou. Denarius na denier.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    TMA: já nějak nerozumím tomu sdělení - navazují na mince "týchž jmen" - kterých jmen?
    THIOPENTAL
    THIOPENTAL --- ---
    JORGES: oni Fini maj celkově docela zvláštní nápady
    Finland Hosts Heavy Metal Knitting World Championship
    https://www.youtube.com/watch?v=Ad3cGfLC5v8
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nedávno byl nalezen ztracený legendární čínský psací stroj z roku 1947, který dokázal tisknout až 90000 různých znaků.
    How a long-lost Chinese typewriter changed modern computing : NPR
    https://www.npr.org/2025/07/05/nx-s1-5405452/chinese-typewriter-mingkwai-stanford
    The discovery of Lin Yutang’s Mingkwai Chinese typewriter/ /THE TYPEWRITER REVOLUTION
    https://typewriterrevolution.com/the-discovery-of-lin-yutangs-mingkwai-chinese-typewriter/
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Což teda souvisí se středověkým typem měnové reformy, aka renovatio monetae. Jo, zcela ve stejném smyslu, jako byla ta korunová v roce 1953: "staré oběživo už je neplatné, musíte ho vyměnit za nové. Má lepší obrázek (totiž současného panovníka) a lepší obsah cenných kovů (totiž lepší pro současného panovníka)". V praxi to znamenalo, že nové mince měly méně cenného kovu, tj. menší hodnotu, a panovníci to dost často využívali jako zdroj obohacení.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Libra tvrdé měny, neasi.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: A zatímco libra jako označení pro 240 pencí, které měli ryzost 925 a vážily jednu libru (Tower pound) je velmi staré, mince s hodnotou jedné libry jsou proti tomu mnohem novější.
    TMA
    TMA --- ---
    SALVATOR, NANTHEI, NANTHEI: Ono je to fascinující i z toho důvodu, že pence (denarius) a shilling (solidus) navazují na antické římské mince týchž jmen. Ostatně i francouzské sou bylo přímým potomkem římského solidu.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: je to takový superhrdinský ♡

a tady (konec článku v linku) vysvětluje profesor numismatik, že penny výrazně variovala ve váze a teprve ke konci vlády Viléma I. (11. století) se ustálila na určité větší hmotnosti, a na ní víceméně zůstala další 2 století. proto ta teorie o silňácích :)
    kdy ale začala být o ryzosti 925, to píše jenom wikipedie (1158), jinde jsem to zatím nenašla.
    https://www.royalmintmuseum.org.uk/journal/history/pounds-shillings-and-pence/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NANTHEI: Náhodou, libra silňáků je aspoň docela vtipná.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    NANTHEI:
    SALVATOR: ok, tak teď jsem smutná, protože wikipedie :))) tvrdí, že mnou zmíněná teorie je zastaralá a nemá oporu v historických reáliích ani fonologii. člověk si trošku myslel, že když ji má z anglický knihy o anglickým stříbru, může jí věřit ;) narozdíl od tý wikipedie!
    teprve teď jsem zjistila, že první vydání zmíněné knihy je z roku 1968.... takže tolik k aktuálnosti.

ok. tak další, údajně nejpravděpodobnější teorie je, že slovo má základ v *stēre, tj. silný, solidní. má tedy stejný význam jako římský solidus = mince, která nahradila lehčí oběživo.
    laaaaaame! oproti Němcům rozhodně :/ a taková hezká teorie to byla
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: ano, a i to již od tý doby. oni totiž zmíněný východňáři dělali v první řadě právě mince.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam