• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Can you solve it? The forgotten Dutch invention that created the modern world | Mathematics | The Guardian
    https://www.theguardian.com/science/2025/dec/08/can-you-solve-it-the-forgotten-dutch-invention-that-created-the-modern-world

“Before mechanised sawing, constructing a modest merchant vessel required approximately ten sawyers working for three months,” writes Jaime Dávila in Forgotten. “With wind-powered sawmills, the same quantity of processed timber could be produced in less than a week.”

Thanks to their speedy mechanical saw, which turned logs into planks with almost no human effort, the Dutch could build ships faster than anyone else, which unleashed a century of Dutch maritime, economic and cultural dominance in Europe and the world.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MARASAN: Někteří pavouci mají oči jen dvě.
    viz Wiki a její zdroje:
    Někteří pavouci mají menší počet očí, nejčastěji šest (např. čeleď šestiočkovití), ale i jen čtyři nebo dvě. Jeskynní druhy mívají oči zakrnělé.
    Pavouci – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavouci
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NELLAS: jakoze ma o dve oči míň?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Však i u těch komárů škodí primárně samičky :)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    NELLAS: komáry taky nesnáším, ale nemám z nich fobii. jenom jsem trochu hysterická, hlavně ve tři ráno v okolí mojí postele :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NANTHEI: Nebýt pavouků, sežere nás hmyz. Já vím, malá útěcha.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    NELLAS: jj, to jsme přesně potřebovali, "novej" pavouk, kterej se navíc rozmnožuje sám/a...
    bože jak já ty mrchy osminohý nesnáším
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) objevili na pražském Petříně zcela nový druh pavouka, který se rozmnožuje výhradně partenogenezí – tedy bez účasti samců. Pavouk nese název šestiočka bezmužná.
    Na Petříně vědci objevili nový druh pavouka. Rozmnožuje se bez samců
    https://prazska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/18645-na-petrine-objevili-novy-druh-pavouka-rozmnozuje-se-bez-samcu.html
    RUSTU
    RUSTU --- ---
    Já teda znám člověka, co dělal léta na ambasádě Litvy tady v Praze a prý si pravidelně měnili poštu s Indonésií, protože ty baráky jsou od sebe kousek.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FLAD: kdepak. Ze stejného, měsíční výměny jsou funny idea, ale nonsense. Navic podobnost těch dvou států je velká pouze v češtině, nikoliv v angličtině. Scházejí se Rakušané a Australani a vyměňují si korespondenci? Stejný nesmysl.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Když budete letos stavět betlém, můžete to pojmout po katalánsku a přidat Kakáčka.

Caganer - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Caganer
    FLAD
    FLAD --- ---
    DRAGON: Souhlasím s tebou, ale patrně z jiného důvodu.

Já pracuju pro Royal Bank of Scotland (ze skupiny Natwest) a pošta pro Bank of Scotland (skupina Lloyds) nám chodí furt a vyměňujeme si jí pravidelně. A to jsou obě banky vnímavý naprosto rozdílně a každej je podle jména rozliší.
    Ovšem pozor: vymeňujeme si poštu samozřejmě denně, protože korespondence je dneska převážně oficiální a má často navázaný ne sebe různý lhůty.

Takže pár zatoulaným dopisům v Americe s jejich znalostí geografie a jmen států bych věřil, měsíc zní jako nesmysl.

MORTTUUS: Zdroj?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MORTTUUS: nesmysl
    MORTTUUS
    MORTTUUS --- ---
    Ve Washingtonu se každý měsíc setkávají zástupci velvyslanectví Slovenska a Slovinska, aby si navzájem předali omylem zaslanou korespondenci.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    UNTOY: to je teda pěkná trapárna. Bych ty další dva omráčil a sám zmáčknul všechna tlačítka zároveň, abych měl jistotu.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    PRAASHEK: Když jsme se v devadesátých letech stěhovali, přišli jsme o mnoho starého obnošeného oblečení a použitého nádobí, protože jsme na stěhování používali krabice od počítačů.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ATUARFIK: ano také velmi pravděpodobná možnost. Myslel jsem to tak doteď s tím mlátili jenom ti, co pochopili, že je v tom bicykl a u nás lidi stejně nenávidí ostatní, takže jim rozbijí i tu smyšlenou televisi.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    PRAASHEK: U nas by to po ceste rozkradli.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    UNTOY: u nás by to bylo naopak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam