• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK:
    XCHAOS: eh, Rupertovu, ne Ruprechtovu, sakra!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK: tak zase smysl by to dávalo asi hlavně někde v historickém jádru. U nás na Břevnově jsou depresivně všechny ulice pojmenované po popravených českých stavech, takže v tom žiju od dětství: bylo by optimistické tady mít aspoň nějakou Ruprechtovu, Ruprechta Falckého, apod. Abychom tu nechodili jen mezi popravenými a navíc umučenými...

Německou na Vinohradech tuším nemáme, takže kdyby její osud následovala Ruská, bylo by to asi fér. Evropskou máme nelogicky na Praze 6, i když jinak mají čtvrti ty ulice rozčleněné tématicky (ovšem Argentinská taky není na Vinohradech..)

Rupert Falcký byl mj. Pirát, takže navrhnout to pojmenování by mělo být úkolem nějakého místního sdružení. #offtopic
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS:
    Ruprechtova zastávka místo stanice Ruská.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CDR: Já to šířím už nějakou dobu, ale 3 roky asi ne. Myslím by bylo fajn po princi Rupertovi něco pojmenovat v Praze, jako pomstu za Mariánský sloup :-)
    CDR
    CDR --- ---
    XCHAOS: naprosto mě to minulo a bylo to pro mě překvapením :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CDR: je to můj oblíbený fakt, a v tomhle klubu je znám 3 roky: [ABAP @ Centrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů]
    CDR
    CDR --- ---
    Určitě jste narazily na "kapky prince Ruprechta", nebo též Rupertovy kapky, slzy.
    Forma extrémně pevného pnutého skla.
    Vím o nich dlouho, ale teprve včera jsem se dočetl, že se Rupert/Ruprecht narodil v Praze a byl synem nejsměšnějšího českého krále s nejkratší kariérou a to Krále zimního, Fridricha Falckého.
    A Ruprecht vyrostl v krutopřísnýho badasse :3 Cestovatel, vojevůdce, pirát a vědec.

:: OSEL.CZ :: - Kapky prince Ruprechta
    https://www.osel.cz/3710-kapky-prince-ruprechta.html
    Ruprecht Falcký – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Ruprecht_Falck%C3%BD
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NELLAS: nebo koala?
    RSZ
    RSZ --- ---
    87HIGHFLYER: já si teda spíš představuju, že to i během 20. stol. někdo viděl, jen v tom neodhalil stopy a považoval to třeba za podivný skalní hrnce, ale nějak o tom diskutovat nepotřebuju, jen konstatuju, že mě takový objev v Alpách překvapil (a i sám si dovedu představit, proč to objeveno nebylo)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    RSZ: to podle me neni ani mozny, pokud se teda nebavime o nejakym plosnym skenovani pomoci dronu / satelitu. Tech nedostupnych mist v ruznych stenach bude podle me neuveritelny mnozstvi. Ono staci kdyz to bude 100 metru vedle od nejaky bezny cesty a uz to muze bejt v podstate "schovany".
    RSZ
    RSZ --- ---
    MATHES: já jsem článek četl, ale stejně mi to u Alp přijde překvapivé, mám je za prozkoumané hory (a jasně, Otzi byl taky poklad, ale ten "odtál")
    MATHES
    MATHES --- ---
    RSZ: "According to a press release from the Italian culture ministry, the area is remote and not accessible by paths,..."
    RSZ
    RSZ --- ---
    GREATDRAKE: wow, nevěřil bych, že v alpách tohle lze přehlédnout
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Stelvio national park: Thousands of dinosaur footprints found on Italian mountain
    https://www.bbc.com/news/articles/c30j94p56d6o
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Ležák plzeňského typu, resp. recepturu na jeho přípravu, opravdu vymyslel Bavor. Josef Groll.

Josef Groll – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Groll
    NGR
    NGR --- ---
    XCHAOS: plzen vymyslel nemec-bavor
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    RSZ: To je pochopitelně jednodušší, protože orientaci v prostoru zajišťuje kůň s hlavou normálně na krku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MEANKITTY11: to jsou dvě věci, který jsme skutečně prokazatelně vymysleli. Teda tu bednu ne, jen tu Plzeň.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    zahraniční kamarád si jednou četl o tom, co všechno vynalezli češi, a pravil, že když armstrong a aldrin vylezli z přistávacího modulu, nejspíš našli českou vlajku a bednu od plzně. #kecy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: hmm, dokonce i houfnice, ale nejsem si jistý, jestli se z toho dá žít trvale.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: souhlasim, melo by se makat, obohatili jsme Civilisaci o slova pistole a robot, ale uz je nejvyssi cas vymyslet dalsi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam