• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HRAFNAIN: Na barvě to zmagnetizovalo čelní masku a barvy zůstaly rozhozené napořád, protože televize neměla demagnetizaci. Řešení bylo chvíli to "žehlit" nestíněným trafem (třeba trafo-páječkou) postupně dál a dál od TV -> 50Hz střídavé magnetické pole to pěkně demagnetizovalo.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    XCHAOS: televize a magnet?
    já to tedy měl černobíle,
    chvíli jsem se i bál, že to tak zůstane a máma na to přijde,
    ale tenhle experiment tenkrát dopadl dobře

Giant Neodymium Magnet vs. CRT TV
    https://m.youtube.com/watch?v=4Nv9DBFUbRU
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Yello - Beyond Mirrors
    https://m.youtube.com/watch?v=AWKS0EZacog

The age of science has failed to explain our universe in rational terms.

Consequently the power of magic has gradually emerged from our conscious minds to fathom the unfathomable.

Our most distinguished scientists reluctantly admit, that mankind is nothing but some billion creatures, sitting on a piece of solar driftwood floating in space.

Magic is the art of influencing the cause of events by the intervention of spiritual forces or some other occult device.

According to arthur c. clarke any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Early civilization often mistook the unexplainable world around them to be magic.

Rupert sheldrake in his book "seven experiments that could change the world" has stated that scientist's attitude toward their experiments affect the results of their experiments.

There is no such thing as a definite fact in science and therefore the irrationality of magic plays an important part in our rational world.

Werner heisenberg, the leading 20th. century physicist has stated, that mass is a physical interpretation of energy.

Religious organizations have understood the power of magic; and therefore monopolized the interpretation of the supernatural to control the human mind.

The universe as a whole is beyond explanation.

Only at the end of the 20th century the roman catholic church admitted, that the great visionary galileo galilei was, in fact, correct.

The second millennium has come to an end. scientists have to admit that the universe is magic

#patek
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    XCHAOS:

Záchod je fascinující věc! 😀 Obzvlášť, když se na to podíváš procesně třeba optikou BPMN.

Ale já jsem jenom instalatér.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    R_U_SIRIOUS: je fakt, že s tou televizí si mi připomněl, že já třeba v dětství přeci jen netoužil poznat, jak funguje třeba záchod "uvnitř" :-) Většinou se mladí mudrcové zabývají raději vznešenými otázkami typu gravitace, magnety, nekonečno nebo právě aerodymamika :-) U té televize jsem ji poměrně brzo zařadil do podobné kategorie, jako záchod, i když v mezifázi jsem k ní měl připojený 8bitový domácí počítač...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    XCHAOS:

Možná stačí jenom vědět, že to funguje. Empiricky.

Nemusíme rozumět všemu, někdy stačí pokorně žasnout.

Já třeba nevím, jak funguje televize, ale žasnu, co se tam děje. 😀
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Všechno, co se na Světě děje je vlastně magie, když se na to podíváš trošku lyricky. Od lásky po zbraně.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    XCHAOS: Ale já ti rozumim. Jenom jsem se nechtěl pouštět až tak do vědecké debaty. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUGH_BOYLAN: eh, jasně, hydrofoil efekt, hydrodynamický vztlak, je aerodynamickému vztlaku podobný, ale všimni si: tím, že řekneš, že něco je zhruba podobné, jako něco, tím pořád nepopisuješ mechanismus toho "něco".

"Prostě kurva proto", umíme to změřit, zopakovat a využít, tak co chcete řešit? ale neznamená, že ten jev chápeme. Sám jsem uvedl příklady pár dalších věcí, u kterých to umíme popsat, ale fakt jen velmi malý počet lidí přišel s tím, "jak fungují uvnitř" - a ještě se většinou mýlili.

To "proč" se podobá spíš analýze, ptaní se "jak to funguje uvnitř". Když máš hodinky, a jejich analýzou zjistíš, že je tam spousta koleček, ale pak je nedokážeš složit zpátky dohromady, tak je velká otázka, jestli si "zjistil, jak to funguje uvnitř" :-) Současně ale pochopení "jak věci fungují uvnitř" je kritické proto, aby si mohl zkusit, "jak by mohly fungovat jinak", nebo vymyslel nějakou novou věc, která funguje! Zpřesňování popisu, jak věci fungují, není to samé, jako chápání "jak fungují uvnitř". Jako dobře, jsou věci, u kterých si holt s intuitivním chápáním vystačíš: třeba asi nikdo se neptá na to, jak funguje kladivo, zákon zachování hybnosti bereme jako intuitivní věc, taková aristotelovská fyzika. U těch křídel je to napůl stejné, odpor vzduchu, když se od něj opřeme nějakou plácačkou, všichni cítíme, takže zase úplně jako "magie" to nevypadá... i když vlastně je.

Třeba u té aerodynamiky je to docela hodně zajímavé téma, které vůbec není uzavřené... kromě hledání účinnějších tvarů můžeš hledat třeba tišší tvary, třeba anulární listy vrtulí nebudou nějak ultra-účinější, ale budou o dost tišší (třebsa na dronech), ale zase pro letadla bude blbý, že ty listy nebudou stavitelný, ale zase pokud letadla začneš dělat se spoustou vrtulek, jako drony....
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    XCHAOS: Tak jde především o HUSTOTU látky, kde to aplikuješ. Např. ve vodě jsou takové ty "surfy", kdy pouhým rytmyckým pohybem udržuješ vztlak proudící vody kolem a pohybuješ se. Ona to prostě není magie, je to fyzika a celkem banální. Jsou mnohem hůře vysvětlené jevy. A přesto se dějí. Nemyslím to zle, ale jdeš na to logikou čtyřletého dítěte, které se ptá: "A proč?"

Prostě kurva proto! :) Nemám Šalamounovo hovno, abych ti vysvětlil, že takovýhle profil (BTW ho vymyslela příroda sama, například u ptáků, světe div se, oni létají) prostě generuje dostatečný opačný vektor síly proti síle gravitační. A ovlivňuje to spoustu faktorů, včetně právě hustoty vzduchu, teploty a mnoha dalších fyzikálních veličin.

Podle mě není na místě se ptát "proč", ale snažit se pochopit "jak".
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BONEMINA: Tak to slyším prvně. Ovšem z toho, co se mi povedlo najít, tak původ je společnej se slovem lenost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUGH_BOYLAN: ééé, to je právě to. Všichni víme, že tam ten "region of favorable pressure gradient" vzniká. Ale proč vzniká? Jasně, Bernouillho rovnice, krátká a dlouhá trasa obtékání (na tvém schématu chybí, ale bývá to kresleno častěji, než ty oblasti těch tlaků). Jenže to opět popisuje CO se s tím vzduchem děje, a ne PROČ se to děje.

Nad letícím křídlem se do okolního prostoru šíří informace, že tam to křídlo je, ale žádné jednoduché a intuitivní vysvětlení toho, proč se to děje, prostě dohromady nedáš. Jasně, klesá tam tlak vzduchu, protože z toho prostoru má vzduch tendenci být odsáván jinam. Jenže nezdá se ti to jako porušení kauzality? Aby tam mohl být ten nízký tlak, vzduch musí být nejdřív odsán jinam, pak vznikne podtlak, podtlak pak samozřejmě vede k tomu, že na křídlo působí síla. Jasně, to proudění se ustaví tak, že je podtlak kontinuálně obnovován, ono to není těžké přijmout, že to tak je, a používat to. Ale to ŽE se to děje není odpověď na to, PROČ se to děje. Je to zvedání se do vzduchu za tkaničky od bot, akorát ty tkaničky jsou vzduch, takže to funguje :-)

Samozřejmě, že takovýhle jevů je ve fyzice spousta, vlastně všechny. Akorát tohle je poměrně jasně definovaná věc, žádné elementární částice a pole, prostě úplně normální molekuly plynu, o kterých máme pocit, že chápeme, co za jakých okolností dělaj. Trik je asi i v tom, že to křídlo není jen 2D profil, ale je to 3D objekt v prostoru, část toho proudění je třeba kolmá na ten průřez, na koncích křídla vznikají turbulence a dá se to celé asi nasimulovat a pochopit... ale dvě hlavní složky vysvětlení, tedy Bernuiliho rovnice a zákon o akci a reakci (jakože křídlo tlačí vzduch od sebe a vztlak je reakce) samy o sobě nic nevysvětlujou... asi jako to, že umíš spočítat gravitační sílu ti vůbec neřekne, co je to gravitace.

Proudění kolem křídla je velmi komplexní. 2D průřezy tím prouděním jsou jistě cool, ale naprosto nestačí k popisu toho, co a hlavně proč ten vzduch přesně provádí,

(jinak to video s motorem je asi jiný level... tohle je jen obvyklý level dětského trolení "jak funguje magnet"... ano, některé věci často umíme popsat a popis vydáváme za vysvětlení. čistě magnetická složka elektromagnetického pole bez té elektřiny je mimochodem prý vlastně relativistický jev... že bych to chápal, to říct nemůžu, ale kdyby mi to někdo řekl jako dítěti, udělá to na mě dojem :-)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    XCHAOS: Asi do šesti let jsem to taky nechápal, ale pak jsem začal chodit do modelářského kroužku, kde jsme stavěli z balzy, překližky, hedvábného papíru a dalších vychytávek letadélka, které létala a je to vlastně jednoduchá fyzika.

BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Narazila jsem na slovo "obleněný". Nemá nic spolecného s blanami, znamená "zpomalený". Obleněné psychomotorické tempo. Obleněná peristaltika. Obleněný tok krve v rozšířených žilách (typicky ve varixech), obleněné reakce zornic v některých případech bezvědomí. A tak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARASAN: jenom to potvrzuje moje přesvědčení, že lítání není možné a je to jen halucinace...

(jako copak jen to, že se turbíny neroztavěj, ale on celý ten vztlak... no i xkcd nad tím kroutí hlavou. Jako jasně, víme že se to děje, umíme to pozorovat, spočítat, využít... ale že bychom věděli _proč_ se to děje...)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Kdyz uz jsme u tech motoru pro dopravni letadla, tak vezte, ze lopatky v motoru musi odolat 1500˚ Celsia a kazda z nich je vyrobena jako jeden krystal z kovove slitiny. Naprosto fascinujici inzenyring a uzasny video k tomu ma (samozrejme) Veritasium:

Why don't jet engines melt?
    https://www.youtube.com/watch?v=QtxVdC7pBQM
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    In 1973, a psychologist David Rosenhan conducted an experiment to answer the following question: can professionals reliably tell the difference between mental health and mental illness?
    To find out, Rosenhan recruited eight ordinary people. They walked into psychiatric hospitals across the United States, and they lied about only one thing - they said they hear voices saying three words - "empty", "hollow", "thud".
    All eight were admitted. The moment they entered the hospitals, they stopped pretending. They behaved normally. They cooperated. They asked to be discharged, but it never worked.
    Every normal action was reinterpreted as a symptom - writing notes became obsessive behavior, waiting quietly became pathological attention seeking etc. Politeness became controlled behavior consistent with illness. Seven people were diagnosed with schizophrenia, one with a manic depression.
    Not a single staff member identified them as healthy. Only the patients did. Real patients approached them and whispered, "You’re not like the others. You don’t belong here."
    Those considered ill saw what trained professionals could not.
    The average length of stay was 19 days. One person remained hospitalized for 52 days. Each day reinforced the same truth. Once labeled, reality stopped mattering.

When Rosenhan published the results, the psychiatric world erupted. One hospital challenged him to send new pseudopatients, confident they would catch them. Rosenhan agreed. Over the next months, that hospital identified 41 supposed impostors. The problem was, that Rosenhan had sent no one.

Rosenhan experiment - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rosenhan_experiment
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    In 1959, during NHL game between Montreal Canadiens, and the New York Rangers, Jacques Plante became the first goaltender to wear a mask.

Because he had suffered some injuries during practice, including a broken cheekbone, Plante had been developing a protective face mask with Bill Burchmore at Fibreglass Canada. He had been using the mask during practice but up till then the coach would not allow it in a game.

A few minutes into the first period, Plante was hit in face with a hard backhand from the Rangers Andy Bathgate.

The puck ripped his face from the edge of his mouth to his nose. Helped off the ice with blood streaming, he was stitched up in the arena medical station while the game took a 20 minute goalie injury break.

With several stitches, Plante said he was ready to go back, but on one condition. He would wear his mask. In 1959, teams didn't often have back-up goalies, (hence the goalie injury time-out) so when he said he'd wear the mask, coach Toe Blake had little option.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: hlavou napřed bez helmy, to vypadá bezpečně, hmm....
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    CHAOS_RK: Pro představu, jak to celé probíhá...

See What a Carrier Catapult Launch is REALLY Like
    https://youtu.be/BedZaVkFa4o
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    HUGH_BOYLAN: presne - a kdyz se pristani na letadlovce nepovede, tak za 4-6s by uz ze stihacky byla lodicka a za jeste delsi chvili ponorka :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam