• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    JFM
    JFM --- ---
    XCHAOS: Díky za informaci, že mám tu zelenou tečku hledat uprostřed. Nejprve jsem myslel, že na mě přichází barvoslepost. A teď jeden fakt: Semafory mají vždy červenou nahoře a zelenou dole. V některých zemích je červené světlo viditelně větší, v případě horizontálního uspořádání bývá červená vždy vlevo. To aby to viděli i řidiči se sníženým barvocitem. Přesto nelze u nás dostat řidičské oprávnění, když napřed lékař neověří mj. barvocit na tzv. bublinkách, které jsou asi stejně těžké rozluštit, jako HOWKING
    VANEK
    VANEK --- ---
    XCHAOS: Aha, dík, jsem nejen blbý, ale i slepý.
    TIL že existují ještě borůvkové galaxie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VANEK: je tam little green dot uprostřed. JWST relativně nedávno objevil spoustu little red dots, takže HOWKING, hold my beer, objevil svojí little green dot :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    HOWKING: Jsem barvoslepý, nebo která to je?
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HOWKING: když založíš petici, určitě ti ji nyxáci radi podepíšou ;)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DRABICZ: Ale jenom na nyxu :D
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HOWKING: takže ponese tvé jméno?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ABAP: Nejde vůbec o zrcadlovku. Je to astronomická kamera a je zcela černobílá. Nemá žádnou světlo omezující Bayerovou masku. Barev se docílí snímáním přes jednotlivé barevné filtry. Tedy všechny barvy se se nefotí najednou, ale po sobě.
    ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: interaktivní mapa do moře vyhozených chemických zbraní
    https://nonproliferation.org/chemical-weapon-munitions-dumped-at-sea/
    ABAP
    ABAP --- ---
    Z jiného soudku. Moře u pobřeží jsou plná vyhozených chemických zbraní. O Baltu, Neapolském zálivu a Kalifornii se to tak nějak ví.
    I lovci škeblí na východním pobřeží občas vytáhnou z Atlantiku kanistr s yperitem.
    https://arstechnica.com/health/2026/03/fishing-crews-in-the-atlantic-keep-accidentally-dredging-up-chemical-weapons
    ABAP
    ABAP --- ---
    HOWKING: předpokádám, že jde o speciální zrcadlovku. U digitálního fotoaparátu jsem kdysi zaznamenal lepší podání zelené.

Po troše pátrání jsem se dočetl, že každý pixel je zaznamenán sestavením ze 4 barev - červená, modrá a dvě zelené RGBG.
    Po třech by se to asi špatně dávalo na snímač.

Bayer filter - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BERUSKA_CA:
    RAF clear 'exploding' Tunnock's teacakes to fly after 60 years
    https://www.bbc.com/news/articles/c20x5x0g3kqo
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jeden zajímavý fakt (i pro mě) z mé vlastní zahrádky!

Fotil jsem M67 hvězdokupu: [HOWKING @ O ----==== ASTRONOMIE ====---- O]
    Táto otevřená hvězdokupa měla být jen pár cvaků jen tak pro radost, zase má být delší dobu zataženo a nemá smysl se pouštět do objektů, které potřebují víc nocí. Dával jsem si záležet, abych postupoval co nejkorektněji (žádné šumové filtry, ostření a dekonvoluce, jen rovnání pozadí a stretch) a tak mě překvapilo, když jsem tam spatřil zelenou hvězdu. Hvězdy nemohou být tak zelené. Podle Planckova zákona není peek na zelené tak výrazný. Proto jsou hvězdy červené, žluté, bílé (to jsou vlastně ty zelené - bílá je velmi nevýrazná zelená) a nebo modré. Tak jsem si říkal co to je? Planeta v těch místech není, že by kometa? Ale ta by se pohybovala - obrázek by byl protažený. Nakonec jsem zjistil že je to galaxie! A jak jsem pátral, není jediná. Patří mezi tzv. hráškové galaxie. Zelená barva na snímcích je způsobena velmi silným vyzařováním O III dvojitě ionizovaného kyslíku vlnová délka ~500,7 nm. Tato emisní čára je tak silná, že způsobuje, že galaxie vypadá na kompozitních snímcích zeleně.

Je to galaxie LB 3596 - https://cdsportal.cds.unistra.fr/?target=LB%20%203596%20
    A tak se z snímku jen tak rop radost a objektu, který moc úžasu nevyvolá stal asi nejzajímavější snímek co jsem kdy vyfotil a úžas vyvolal i u mě :D
    ABAP
    ABAP --- ---
    BERUSKA_CA: S dětmi jsme rozbalili svačinu na vršku lanovky Kitzsteinhornu - ve 3000 m.n.m.. Vakuově balené dobroty byly nafouknuté jako balóny.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    A jeste dodavam, ze jeden nejmenovany akrobaticky pilot pokudem overil, ze ceska kobliha vydrzi jen 2G. Pak se rozplacne na palacinku.

E2E4
    E2E4 --- ---
    velmi mírně zajímavý článek o českých spících agentech v USA

https://www.politico.com/news/magazine/2026/03/07/soviet-spy-america-cold-war-00755831
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Temnothorax kinomurai je parazitický mravenec žijící v Japonsku. A je to první druh, u kterého se prokázalo, že se zbavil jak samců, tak i samic-dělnic. Místo toho je každý jedinec královnou, která se snaží převzít hnízda jiných druhů a ovládnout je. Tato královna pak plodí opět jenom samé královny.
    Mladé královny opouštějí své rodné hnízdo, přibližují se k hostitelské kolonii a vstupují do jejího hnízda. Agresivní obránce pobodají svým žihadlem a pak přeberou celou kolonii. Poslušné hostitelské dělnice se pak starají o uchvatitelku.
    Mladé královny tohoto parazitického druhu přebírají hnízda příbuzného druhu Temnothorax makora, poté se rozmnožují nepohlavně a produkují klonované potomstvo procesem zvaným partenogeneze, který je u mravenců vzácný, ale u některých jiných hmyzích druhů běžný. Dělnice T. makora pomáhají vychovávat mladé královny T. kinomurai.

Samé královny, žádní poddaní. Vědci popsali bizarní druh mravence — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/same-kralovny-zadni-poddani-vedci-popsali-bizarni-druh-mravence-371033
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Ten rozpad letadla, to mi pripomina Dr. Johna Stappa.

Za nej se neverilo, ze telo prekona velkou deceleraci…takze se rozhod, ze on ostatnim dokaze, ze jo….na sobe. Takze postupne delal vetsi a vetsi silenosti pres zakazy, aby dokazal ze jo, a tim donutil aerolinky i automobilky investovat do bezpecnosti a veci jako pasy.

Tenhle clanek je delsi ale popisuje to skvele, naprosto neuveritelny.

Ejection Site: Fastest Man on Earth- John Paul Stapp
    http://www.ejectionsite.com/stapp.htm
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    RSZ: Já bych tipnul, že by to tak mohl mít i Vatikán.
    RSZ
    RSZ --- ---
    Írán je 17. země jak rozlohou, tak počtem obyvatel. Po velmi krátkém googleni bych řekl, že je to jediná země, která je v těch žebříčcích na shodné pozici.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HEINZZ: Therefore, I must be dead. Since I didn't feel bad--just a detached sense of euphoria--I decided being dead wasn't so bad after all. :-)

Ale tohle je pro mě docela šokující: My first-ever parachute landing was pretty smooth .... cože? To nechali do té bestie létající Mach 3 nastoupit člověka, co nikdy neskákal padákem? Vždyť to je běžná podmínka pro získání pilotního průkazu i na blbý větroň...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HEINZZ: Therefore, I must be dead. Since I didn't feel bad--just a detached sense of euphoria--I decided being dead wasn't so bad after all.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam