• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    JFM
    JFM --- ---
    SPIKE411: Historicky exisoval u nás paušállní tarif, platillo se tuším 5 Kčs za měsíc. Byl určený pro domácnosti, kde se elektřinou pouze svítilo, nesměly tam být zásuvky. Když jsi chtěl připojit spotřebič a elektřinu tedy "ukrást", připojil ses zlodějkou přes objímku na žárovku.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Jinak snažil jsem se dohledat původ toho slangového názvu „zlodějka“. Matně jsem si vzpomínal, že to souviselo právě s tím, že proud ze světelných okruhů byl lacinější, než ze zásuvek. Dohledal jsem třeba zmínku, že to tak bylo původně v pavlačácích, kdy světla se platila nějakým paušálem popř. rozpočítávala na celý dům, kdežto proud ze zásuvkových okruhů si každý byt platil individuálně.
    Původně taky byla mnohde zavedená elektřina pouze pro svícení.
    Ale nějaký seriózní zdroj jsem zatím nenašel.

https://www.facebook.com/groups/311433349952152/posts/1259283035167174/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TAPINA: Já to taky znal, ale teď konečně jednu taky vlastním. :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SPIKE411: Tohle se v domácí dílně mého táty zcela jistě vyskytuje, už jsem to viděla a i ten název znám.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Existuje věc, které se lidově říká zlodějka, jinak opravářský nebo opravárenský adaptér.
    Má to závit E27 (standardní žárovka) a můžete tam připojit dvojkolíkovou zástrčku, do které můžete připojit malý spotřebič s dvojitou izolací (některé pak mají ještě patici E27, takže můžete připojit i tu žárovku, popř. mají vlastní světýlko, takže víte, že okruh je živý / můžete si svítit na práci).

(Objevil jsem teď jednu starou porcelánovou zlodějku v pozůstalosti po dědovi. Jelikož jsem vetešník po něm, tak si ji taky schovám do šuplíku, protože jeden nikdy neví, kdy se taková věci bude hodit. Je to teda verze jen se samotnou zásuvkou. Foto ilustrační.)

Retro stará keramická zlodějka E27 - objímka s vývody - DANAPO - David Černý
    https://www.danapo.cz/stare-elektro-prislusenstvi/retro-stara-keramicka-zlodejka-e27-objimka-s-vyvody/
    Retro bakelitová objímka na žárovku – zlodějka (6) – Vintage sklo a porcelán
    https://vintage-sklo-porcelan.cz/produkt/retro-bakelitova-objimka-na-zarovku-zlodejka-6/
    OPG-27L opravářský adaptér 40W/230V, 2x zás. plochá, závit E27 (tzv. zlodějka) - VOGEL electric s.r.o.VOGEL electric, s.r.o.
    https://www.elektrotechnika-shop.cz/opg-27l-opravarsky-adapter-40w230v-2x-zas-plocha-zavit-e27-tzv-zlodejka
    https://www.odpovedi.cz/otazky/existuje-adapter-zarovkova-objimka-zasuvka
    Pouze Tě upozorňuji, že na tuto plochou zásuvku můžeš připojit pouze spotřebič v ochraně „dvojitou“ izolací, bez nutnosti ochranného vodiče PE.
    A má rovněž omezen max. proud na 2,5 A.
    Takže třeba lednici (která by mohla připadat v úvahu), na tento adaptér (v souladu s normami a bezpečností) nepřipojíš. Pouze přenosná svítidla, nebo malé ruční el. nářadí do 500 W (vše II tř. ochrany proti úrazu el. napětím), ale většina el. nářadí nemá plochou vidlici, ale kulatou i když taky dvoupólovou.
    Adaptér, který by obsahoval možnost připojení zařízení v ochraně „nulováním“ neexistuje.:-(

FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Zajímavý povídání o matematice za Esherovými obrazy

This picture broke my brain
    https://www.youtube.com/watch?v=ldxFjLJ3rVY
    PLECH
    PLECH --- ---
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    MARASAN: Jak říkám, nad těch 2000+ m.n.m. je jen pár baráků na severovýchodním okraji čtvrti Tajrish...ale ano, je to pořád Teherán a kilák vertikální rozdíl v rámci městské zástavby je hodně...možná snad fakt rekord.
    Zde zmiňovaný La Paz má taky aspoň kilák rozdíl (cca 3200-4200).
    ALESH
    ALESH --- ---
    MARASAN: no a na severu Teheranu v 1900 metrech sednas do lanovky a vyjedes na mistni Petrin, co ma 4000 m n. m a da se tam lyzovat.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    FRENZY_: 1100 - 2040? tak to je asi výškově nejroztahanější štatl vůbec, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALESH: no jak jsem psal - když jsi v tropech, tak v horách je velmi snesitelně, až příjemně...
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    SALVATOR: Těch 2040 metrů nad mořem u Teheránu je celkem přehnané, leda pár baráků na svazích kopců na severu. Reálně převážná většina města tak 1100-1300, na severu někde až 1500-1600.
    ALESH
    ALESH --- ---
    SALVATOR: me v tohle prekvapila Afrika. Nairobi 1800 m n. m. Ale ted koukam, ze to je porad houby proti Adis Abeba v Etiopii - 2400 m n. m.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: kromě La Paz, což úlet, do 3000 m nadmořskou výšku subjektivně nepociťuje. Většinou to bývají náhorní plošiny na úpatí ještě vyšších hor...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Já to nemyslel ani tak s ohledem na klima nebo teplotu, ale vůbec že to je tak vysoko.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: musíš zohlednit zeměpisnou šířku. Vysoko položený města v subtropech a tropech mají v podstatě celoročně klima podobné mírnému pásmu na jaře nebo na konci léta. Takže velmi příjemné..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A musím teda říct, že představa města ležícího dvakrát výš, než je vrchol Sněžky, je pro mě těžko uvěřitelná.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Kdyby byl Tibet samostatnej, měl by nejvýš položený hlavní město na světě, protože Lhasa leží v 3656 m nad mořem. Ale není, takže takhle je to bolivijský La Paz v 3640 m n.m. Pro Prahu se udává 244 m n.m., což není bůh ví jak moc, ale pořád o dost víc, než třeba Vídeň (170), Kiev (168), Moskva (124), Varšava (93), Paříž nebo Berlín (obě 34), Řím nebo Londýn (obě 14), Dublin (8), případně Washington (2). Zaručeně nejníž položený hlavní město je ale ázerbájdžánský Baku v -28 metrech nad mořem. Překvapil mě Ulánbátar v 1350 m n.m., protože sem myslel, že Mongolsko je nízko položená placka a nečekal sem ani Teherán (2040).
    Jak přesně se to ale počítá sem nezjistil. Protože celá Praha rozhodně nemá 240 m n.m., jak ví kdokoliv, kdo třeba šlapal na Petřín. Mimochodem nejvyšší bod Prahy je někde mezi Zličínem a Chrášťanama a má 399 m n.m. a nejnižší leží ve Vltavě u Suchdola ve výšce 177 m n.m.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SPIKE411: Však proto jsem k tomu dal na vysvětlenou to video. A tím totéž bylo myšleno právě to přetahování se o status hlavního města. Jsem zas někomu šlápl na kuří oko.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Opraveno, protože jsem omylem prohodil Západní a Jižní hlavní město.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam