• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: musíš zohlednit zeměpisnou šířku. Vysoko položený města v subtropech a tropech mají v podstatě celoročně klima podobné mírnému pásmu na jaře nebo na konci léta. Takže velmi příjemné..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A musím teda říct, že představa města ležícího dvakrát výš, než je vrchol Sněžky, je pro mě těžko uvěřitelná.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Kdyby byl Tibet samostatnej, měl by nejvýš položený hlavní město na světě, protože Lhasa leží v 3656 m nad mořem. Ale není, takže takhle je to bolivijský La Paz v 3640 m n.m. Pro Prahu se udává 244 m n.m., což není bůh ví jak moc, ale pořád o dost víc, než třeba Vídeň (170), Kiev (168), Moskva (124), Varšava (93), Paříž nebo Berlín (obě 34), Řím nebo Londýn (obě 14), Dublin (8), případně Washington (2). Zaručeně nejníž položený hlavní město je ale ázerbájdžánský Baku v -28 metrech nad mořem. Překvapil mě Ulánbátar v 1350 m n.m., protože sem myslel, že Mongolsko je nízko položená placka a nečekal sem ani Teherán (2040).
    Jak přesně se to ale počítá sem nezjistil. Protože celá Praha rozhodně nemá 240 m n.m., jak ví kdokoliv, kdo třeba šlapal na Petřín. Mimochodem nejvyšší bod Prahy je někde mezi Zličínem a Chrášťanama a má 399 m n.m. a nejnižší leží ve Vltavě u Suchdola ve výšce 177 m n.m.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SPIKE411: Však proto jsem k tomu dal na vysvětlenou to video. A tím totéž bylo myšleno právě to přetahování se o status hlavního města. Jsem zas někomu šlápl na kuří oko.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Opraveno, protože jsem omylem prohodil Západní a Jižní hlavní město.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HUGH_BOYLAN: Blbost.

Kjóto a Tókjó opravdu neznamenají to samé.
    Společný je jen znak 京. Sinojaponsky kjó. Znamená to hlavní město.

東京 Tókjó je doslova Východní hlavní město. Dříve (když nebylo hlavním městem), tak se jmenovalo Edo.

京都 Kjóto… no v podstatě oba znaky znamenají hlavní město. V průběhu věků mělo celou řadu názvů. V období Heian třeba Heian-kjó (kde to kjó je dnešní první znak 京) nebo prostě Mijako (původní japonské slovo pro hlavní město), zapisováno znakem 都, který se sinojaponsky čte to. Chvíli se mu taky říkalo Saikjó, Západní hlavní město.

(Hádejte, co bylo Severní hlavní město a Jižní hlavní město.)
    VANEK
    VANEK --- ---
    SPIKE411: Cywe teď, teď sem s tím jdu:

HUGH_BOYLAN: Ne, Kjóto znamená prostě (určitý člen) stolice, zatímco Tókjó je Východní stolice.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SPIKE411: A hyperbola, hyperbola ti něco říká? :)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    SITH: Připomněl jsi mi, že Kióto a Tokió znamenají totéž, akorát v jiném pořadí. Ostatně:

history of japan
    https://youtu.be/Mh5LY4Mz15o
    NVT
    NVT --- ---
    OT_: Neptun je od Slunce cca třicetkrát dál než Země. Tedy IMHO by buď měla být vzdálenost Země od Slunce ne jeden, ale jedna desetina milimetru, nebo by se Sluneční soustava vešla do kroužku o průměru šesti centimetrů.
    (Uznávám, že desetina milimetru je necelý jeden milimetr, takže věta by byla přísně vzato správná. Ale tomu měřítku to dává dost na fráček.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DURDIN: ale pořád míň, než velikost Evropy, takže někde máme chybu cca o 3 řády (1000x)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    MARASAN: pokud je 1 AU jako přibližně 1 mm, pak velikost Fabie, což je podle webu Škodovky cca 4,1 m, odpovídá cca 65 světelných let. Takže pak když navážu na DRAGON, tak velikost Mléčné Dráhy je cca 1500 Fabií, což je sakra hodně (a nebo jsem se někde sekl ve výpočtu)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    OT_: prepocitat na Fabie, aby tomu kazdej rozumel, bys nemohl?
    OT_
    OT_ --- ---
    DRAGON: Jen doplním, teď jsem si to nechával zjistit:
    Země by tedy obíhala ve vzdálenosti necelého jednoho milimetru od středu takového Slunce – zhruba na vzdálenost tloušťky kartonu. Celá sluneční soustava (po Neptun) by se vešla do kroužku o průměru přibližně 6 mm – menšího než malá perla.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCHAOS: :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SPIKE411: je to země pro nerdy.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Sem viděl takovej zajímavej klip, tak mě napadlo si něco spočítat. Kdyby měla Milky Way velikost Evropy, naše Slunce by bylo velké jen asi 7 mikrometrů, což odpovídá velikosti bakterie nebo jemného prachového zrnka.
    Takto si lze celkem pěkně představit, jak obrovská naše galaxie je, vědecký zápis typu 9,46 × 10¹⁷ km asi moc lidem (včetně mně) s vizuální představou tolik nepomůže, ale takhle pomocí měřítka jo.

Ale nesmí se jít s představivostí raději dál :) Si totiž pak člověk představí, že jsme součástí lokální skupiny galaxií (3mio sv. let), která je součástí superkupy galaxií Laniakea (velikost 520 mio sv. let), která čítá přibližně 100 000 galaxií, což je tak velká oblast, že i kdybychom ji vnímali přes měřítko Slunce = 7 μm, tak by ta velikost představovala cca 160× vzdálenost mezi Zemí a Sluncem.. tak to pak přestane dávat lidskýmu mozku smysl, madla k uchopení informace se začnou ztrácet, tak budu doufat, že aspoň ta původní informace o Milky Way byl mírně zajímavý fakt.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo, čtyři rozchody a spousta různých napětí a frekvence se u střídavých samozřejmě taky liší podle části země.

Rail transport in Japan - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rail_transport_in_Japan
    Railway electrification in Japan - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Railway_electrification_in_Japan
    MICKK
    MICKK --- ---
    VANEK: u nás jsou minimálně 4, u nich ještě víc
    VANEK
    VANEK --- ---
    MATEEJ: Promeškali jsme jedinečnou příležitost!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam