• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LORD_DE_SEIS: Já si počkám, až to přepočítají objemově na Fábie.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Já si občas tatarskou odlehčím nějaké tučné jídlo, třeba hranolky :) Jo a u nás v sámošce značky Norma mají tatarskou v takovém jakoby plastovém sáčku se šroubovacím uzávěrem - už nikdy nechci tatarskou ve skleničce :)
    #kecy
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    NANTHEI: taky jsem si vzpomněl na léto v MHD a napadlo mě něco jako: "Aha, teď už to chápu"
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    LORD_DE_SEIS: nějak mi to srovnání nedělá úplně dobře :))

moje myšlenky šly zhruba směrem od "se v tom snad koupou" k "nj, místo toho sprcháče, když je toho stejná spotřeba, to jinak nemůže vycházet", a za stálýho míchání skončily u Rimmera politýho javorovým sirupem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LORD_DE_SEIS: stopa vede ke smažáku s hranolkama, podle mě.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    DRAGON: A další, velmi mírně související, fakt je, že vajec se do ČR loni dovezla zhruba miliarda.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LORD_DE_SEIS: no a když už sem to blbě přečetl a pak dohledával, tak rovnou napíšu, že Opavia tatranek se ročně v CŘ prodá něco kolem dvěstě mega :)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    V ČR se ročně prodá asi 35 miliónů tatarek - přibližně stejně, jako sprchových gelů

Česko jako velmoc tatarské omáčky. Prodá se jí tu za rok stejně jako sprchových gelů | Forbes
    https://forbes.cz/cesko-jako-velmoc-tatarske-omacky-proda-se-ji-tu-za-rok-stejne-jako-sprchovych-gelu/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: tak sorry! ale budeš vzdělanější! :-)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: já dneska mám krásný day off. Měl jsem plány. Dodělat nějaký resty. A kvůli Tobě hovno z toho!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: za dnešní mírně zajímavý fakt vděčíte off-hand komentáři na facebooku, který mě poslal přímo do králičí nory historických zpráv, lékařských výzkumů (tu studii z roku 2012 jsem fakt přečetla) a autobiografií - což je důkazem, že facebook není úplně mrtvý médium, furt se tam dají zjistit zajímavé informace, záleží na nastavení feedu :-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TRISSIE: tohle bylo prece zpusobeno zajetim sandmana :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    TRISSIE: hustý
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Když se mluví o historických pandemiích, většinu lidí napadne buď španělská chřipka nebo středověké morové epidemie.

Mezi lety 1915 a 1930, tedy před, během i po španělské chřipce, ovšem Evropu a následně americký kontinent i třeba Indii děsila ještě jiná, dnes už naprosto zapomenutá, a stále tajemná pandemie - encephalitis lethargica. První popsané případy jsou z Rumunska z roku 1915, na vrcholu byla epidemie ve 20. letech a pak po roce 1930 zmizela stejně nečekaně, jako se objevila.

Šlo o neurologické onemocnění, jehož prvním příznakem byl zánět hltanu, následovaný akutními poruchami spánku, svalovou slabostí, obrnou okohybného svalstva a prudkými změnami v chování. Ti, kteří tuto nemoc přežili, byli téměř bezvýhradně postiženi určitou mírou trvalých následků; nejčastěji se jednalo o změny osobnosti, úzkostnost, pokles duševní výkonnosti, v horším případě docházelo k rozvoji těžkého parkinsonismu, jehož podobou byla strnulost, mutismus (neurotická nemluvnost), útlum vědomí a amnézie. Akutní fáze měla vysokou úmrtnost - podle různých studií mezi 20 až 50%, a celkový počet mrtvých se odhaduje mezi 500 tisíc a 1,6 milionů.

U části přeživších se rozvinula katatonie - ještě desítky let po konci epidemii byli někteří z těchto pacientů hospitalizovaní v různých institucích. Výzkum New Yorkského neurologa Olivera Sackse, kterému se některé tyto pacienty povedlo v 60. letech probrat (i když většinou jen krátkodobě) pomocí antiparkinsonského léku L-DOPA, se stal námětem jeho knihy Probuzení (vyšla i v češtině) a filmu Čas probuzení s Robertem De Nirem a Robinem Williamsem.

Nikdy se nepodařilo s jistotou zjistit, co onemocnění způsobovalo. Původní teorie, že šlo o neuroinvazivní formu španělské chřipky, byla vyvrácená, protože v mozkové tkáni pacientů se chřipková RNA nenašla. Obecně přijímanou teorií je, že šlo o součástí post-streptokokálních autoimunitních reakcí, což by mohlo být podloženo pitevními nálezy. Na několika dochovaných vzorcích mozkové tkáně byla v roce 2012 provedena analýza, která prokázala přítomnost RNA fragmentu unikátního enteroviru ve všech vzorcích, ovšem vzhledem ke stáří a způsobu uchování vzorků ani to nemusí být průkazné. Asi tedy nikdy nezjistíme, kde se nemoc vzala ani kam odešla - a jestli se může ještě vrátit.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SPIKE411: A přitom se s kretenismem pokoušeli bojovat intenzivním JODlováním.

#kecy
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Včera jsem narazil na zajímavý článek o alpském kretenismu.

Půda je tam chudá na jód a zároveň se tam těžko dostávají jiné jeho zdroje (např. mořské plody, řasy/chaluhy), takže velká část populace trpěla ještě na začátku 20. století hypothyreózou.
    Kromě obvyklých projevů kretenismu, včetně malého vzrůstu a snížené inteligence, jsou pro endemický kretenismus typické též hluchoněmost, svalová ztuhlost a problémy s motorikou. Již lehký nedostatek jódu může způsobit snížení inteligenčního kvocientu o 5 stupňů. Rozvoji choroby lze zabránit včasnou léčbou spočívající v podávání jódu nebo hormonů štítné žlázy, což obvykle vede k obnovení běžného fyzického vývoje. Pokud se však s léčbou začne až několik týdnů po narození, mentální retardace se stane nevratnou.

O spojitosti s jódem se tou dobou už nějakých sto let vědělo (potažmo doklady o užívání vápenatých mořských potvor jako prevence strumy jsou už z 12. století), ale nedařilo se přijít na správné dávkování, takže pokusy končily naopak hyperthyreózou, což naopak vedlo k zákazům prodeje jódu jinak než na předpis.

V roce 1918 Otto Bayard na vlastní pěst provedl experiment na pěti rodinách, kterým na začátku zimy dovezl pytle se solí smíchanou s malým množstvím jodidu sodného. Do jara u nich zmizely projevy strumy a zároveň nevykazovaly příznaky otravy jódem.

https://www.swissinfo.ch/eng/swiss-oddities/how-a-swiss-medical-breakthrough-cured-cretinism-in-the-alps/91144401
    Cretinism of the Alps: The Medical History of Iodine Deficiency
    https://www.biovie.fr/en/blog/cretinism-of-the-alps-the-medical-history-of-iodine-deficiency-n886
    Hypothyroidism in Switzerland | Environment & Society Portal
    https://www.environmentandsociety.org/perspectives/2012/3/article/hypothyroidism-switzerland
    Congenital hypothyroidism due to iodine deficiency - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Congenital_hypothyroidism_due_to_iodine_deficiency
    Endemický kretenismus – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Endemick%C3%BD_kretenismus
    Struma (medicína) – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Struma_(medic%C3%ADna)

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONEMINA: synchronicitou jsem zrovna včera poslouchala na CRo kousek z Pamětí kata Mydláře o decimaci Madlonova pluku (zdrhli z bitvy u Breitenfeldu 1642, což zapříčinilo porážku císařského vojska švédskou armádou). Císaře nějako taková zbabělost nepotěšila (však ho to o měsíc později stálo celé Lipsko), a tak poslal z Prahy Jana Mydláře mladšího, aby jim ukázal, že takovýhle věci se tolerovat nebudou. Ale to už se věšelo, takže museli mít v Rokycanech takhle před Vánocema trochu netradičně ozdobený stromy!

Černá mohyla – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cern%C3%A1_mohyla
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    NANTHEI: ona decimace nebyla zla jen tim, že byl každý desátý popravený. Ubít ho mělo těch zbývajícich 9. Šlo o dost hnusnou psychologickou záležitost.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    OMNIHASH: nejspis nakej Sŭrvıval na odlehlem katolickem ostrove:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam