• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    ULO
    ULO --- ---
    SALVATOR: vtipne jeň ze ty jejich jednotky jsou od roku 1933 definovane v ASA (American Standards Association) na zaklade metrickeho systemu.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HAR4NT: špatně pochopeno
    ARGANNAH: špatně pochopeno
    SALVATOR: lépe bych to těžko popsal, přesně!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Jj, klasika :⁠-⁠)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: No, bylo by divný, kdyby měli nějaký rozumný formáty papíru v zemi, kde do dneška používají jednotky měr a vah vytažený z prdele lesního druida.

A ZNOVA ŘÍKÁM, ŽE TO NEBYLA HÁDKA!!!
    CDR
    CDR --- ---
    dával jsem to do zjištění, ale zduplikuji to i sem :)
    přijde mi to hrozně cool, hipsterští lovci mamutů z Věstonic :3
    Asi nosili v lících velké piercingy aka labrety

Věstoničtí lovci mamutů si mohli zdobit tváře pravěkým piercingem — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/vestonicti-lovci-mamutu-si-mohli-zdobit-tvare-pravekym-piercingem-357999

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    vy se tady hádáte o to, kde přesně by měl mít dvojku papír, co je dvakrát tak velkej, než ten předtím, a mezitím za vodou mají na tiskárnách tato nastavení, a to proto, že prezident Hoover řekl, že 8x10,5 a Reagan, že 8,5x11. PROTOŽE PROTO!

HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: no ale byl tam jeden takovej kinetictejsi diskusni moment, ze kdybyste sedeli za stolem, tak oba vyskocite a dovysvetlite si to ve stoje;))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: A tady bych si dovolil oponovat, nejde o hádku, nýbrž o věcnou debatu podloženou objektivníma argumentama.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Pánové, nechce se mi scrollovat zpátky a všechno to plusovat, ale tahle diskuse je důkazem, že starej nyx z doby nulek, kterej byl takovejchhle debat plnej, pořád ještě žije. Miluju vás. Pohádejte se prosím ještě o něčem dalším, krásně se to čte 💛
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    to mínus sem ti nedal já, ale souhlasím s ním .)))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DRAGON: Ono asi taky půjde hodně o zvyk. Formát A coby standard je s náma už 104 let. Kdyby se to těch 104 let označovalo nějak rozumně, jak navrhuju, měli by v tom všichni už dávno jasno a praxi ¯\_(ツ)_/¯
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: jako já tě pochopil už před dvěma postama, jen mi to nedává tolik smysl jako tobě, protože praktická část, ale jasný no, máš :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tak máš víc možností notace, žejo. A+4, A-4... :⁠-⁠)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    pojmenovávat něco A4 resp A-4.. hm, úplně vidím jak to grafikům a tiskařům zlepší pracovní den, perfektní a bezchybná komunikace s klientem, to nemohu říct.. co se může podělat, že. Ostatně o tom ta ISA taky jsou..
    Asi to nechám být, mne to logiku dává, ty bys tam viděl rád jinou, v pořádku :) zbytek u piva :))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DRAGON: Ale to neni pomlčka, ale mínus, žejo a není to A0-4, ale A-4. Navíc, podle tvojí logiky, když 4A0 dává smysl jenom proto, že to jsou 4 A0, tak A1 by spravně mělo bejt 1/2A0 nebo 0,5A0, protože to je půlka A0 a A4 by bylo 1/16A0 nebo 0,625A0.
    Prostě když máš nějakej referenční bod, tak je úplně zvrácený počítat od něj různě na každou stranu jenom proto, že to je referenční bod.

DRAGON: x je referenční velikost, protože se používá pro konkrétní rozměr, kterej má zároveň přesně definovanej poměr stran.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: tohle btw není až tak úplně správně. X není referenční velikost, X udává referenční poměr stran formátu, ref. velikost je to je tehdy, když se tam právě přidá rerefenční velikost, což je metr čtvereční. (z čeho bys chtěl jinak vycházet, mno..) Že to někdo pojmenoval A0 mně osobně přijde šikovný, protože když sem třeba nechával dělat tisky, tak bylo pro mě mnohem lepší si tu vyslednou velikost představit (i jeho zmenšeniny).
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: dovolím si nesouhlasit, společně s lidmi, kteří to ISO definovali A HODLÁM SE O TOM BAVIT. 4A0 je jasný ukazatel toho, že plátno bude velký jako čtyři A nulky. A0-4 je spíš nějaký rozsah velikostí nebo tak něco :) Dobrý den a v jakém formátu byste to chtěl? Umíme A0-4... :)

500 ml, 1 l, 2 l, 4 l .. nikdo nepíše "l-1" pro 2 litry (není to úplně stejný, ale logika platí)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A taky to neznamená, že to musí bejt nutně logicky správně jenom proto, že to je v ISO.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Vtip, samozřejmě. Ale to, že číslo x je referenční (a náhodou nula, taky to mohlo bejt třeba 1) vůbec neznamená, ze Ax+1, 2, 3... Jsou validní označení a Ax-1, 2, 3... ne. Znamená to jen, že x je referenční.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam