DRAGON: Pro mě je vrcholem těhle podivností fugu. Ale když jsem se o to zajímal, tak jsem zjistil, že čtverzubec jako normální jídlo (ne jako delikatesa) je v Japonsku poměrně dobře doložený daleko do minulosti, pravděpodobně proto, že v některých oblastech tvořil nemalou část ryb, které se běžně podařilo chytit do sítě.
No a v podmínkách chudého rurálního Japonska si nemůžeš dovolit desetinu chycených ryb vyhodit, tak zkoušíš, jak na to, i když je to velká ruleta.
Koneckonců si pamatuju, že když se mapoval životní styl domorodců na ostrově IIRC někde v Tichomoří, tak se zjistilo, že obecně rozlišují u jedlých rostlin kategorie "jedlé, chutné" a "jedlé, přijatelné," zatímco staří domorodci ještě znali kategorii "jedlé po hurikánu," což se vztahovalo ke kombinaci hurikánu a záplavové vlny, která před nějakými dekádami doslova přeorala ostrov a způsobila hlad. A pak se snědlo všechno, co tě nezabilo (občas nepochybně i to, co tě nakonec zabilo, ale mrtví domorodci už nikomu s jídlem neradí).
Čili bych to prozaicky viděl jako evoluční tlak - hlad je otcem vynalézavosti.