• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile
    Stand-up Maths

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Geografie
    Map Men

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus
    RobWords

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    XCHAOS: další spousta vět, který nechceš dál rozvíjet, ale stále nevim, kam tím míříš.

nikdo nezpochybňuje fakt, že se takový věci děly a můžou dít všude. a taky proto nechápu tu neustálou potřebu relativizace konkrétních událostí. z toho "ano, ale..." nebo "i jinde", případně "záleží na kontextu" a "se mi nezdá", je mi na blití.
    (jakože jak vy oba víte, že se toho nedopouštěli taky starousedlíci, když i v tom článku zaznívá jen "podle všeho" bez jakýchkoli zdrojů?)

všechna tahle svědectví je prostě třeba vzít jak jsou, bez neustálýho porovnávání a rozmělňování, a bez vkládání vlastních dojmů bez důkladnýho studia.
    stalo se to. tady i "tam". prostě to jen mějme v paměti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NANTHEI: "věci, co nejsou přijatelný za žádných okolností". Děly se celé východní Evropě a na Balkánu. My jsme automaticky spadli do té zóny i tím, že u nás se děly. Nesměřuju nikam konkrétně, jde spíš o to, že důsledkem je nemožnost nějak se kolektivně identifikovat jako čistá oběť. Samozřejmě souhlasím, že je víceméně jisté, že těm událostem pomohl někdo zvenčí, ať už organizovaně nebo spontánně, že by se místní lidi jen tak zvedli a šli vraždit sousedům nemluvňata, se mi nezdá.

Asi tu debatu nechci nikam dál rozvíjet. Ano, i my jsme "krvavá země", i když v absolutních číslech ne tak krvavá, jako oblast Volyně apod.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    XCHAOS: nerozumim, kam tvoje reakce směřuje. a co konkrétně u vás vytahuješ, když se vytahuje. "tyhle věci" mi to úplně neobjasňuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NANTHEI: no, já tyhle věci u nás vytahuju, když někdo vytáhne masakry provedené UPA nebo Ustačovci: jasně, ale prostě vlna krvavé krevní msty prošla na konci 2.světové celou Evropou a nevyhnula se ani nám; jakž-takž civilizovaně se se to přečkalo na územích, které obsadili západní Spojenci (kteří minimálně nepřilévali olej do ohně, zase o to krvavější byla předchozí vlna letecké války, která naopak zase na území východní Evropy až na výjimky spíše nedosáhla..)
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    NANTHEI: Ano.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ERVIN: ne, nejde kurva o kontext.
    jde o to, že házet batolata z mostu a zabíjet lidi na ulici ohřebenýma klackama NENÍ PŘIJATELNÝ ZA NAPROSTO JAKÝCHKOLI OKOLNOSTÍ.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    NANTHEI: A já bych k tomu ještě doplnil, že jde o kontext. Je asi jiná situace, když nějakej hulvát pořvává na cigoše v parku (a to už musí bejt, znamená to, že práh jeho frustrace překonal bariéru jeho zbabělosti) a asi bude něco jinýho pět let kumulovaný strach, frustrace a vztek po několika letech světové války. A do toho taky předválečná atmosféra konkrétně v sudetech, kde Češi byli v menšině...
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    EKG: já bych byla velmi opatrná s tím v zásadě a většinou. resp. s tím prvním nesouhlasím per se, ať už z toho důvodu, že se to není ničím podloženo, nebo na druhou stranu proto, že ono to samozřejmě vždycky musí _někoho_ napadnout jako prvního.

to většinou může být, ale i tak nechává opravdu hodně prostoru pro jakoukoli menšinu, která vypálí dům obývaný Romy, udá sousedy gestapu nebo najede autem do lidí na Pride, že jo.
    EKG
    EKG --- ---
    NANTHEI: Na vraždění v Ústí nad Labem se podle všeho nepodíleli tamní čeští starousedlíci, provedli je příslušníci Revolučních gard, vojáci Svobodovy armády, rudoarmějci a také civilisté, kteří do města přijeli krátce před masakrem.

Pogromy vseho druhu se deji v zasade jen tehdy, kdyz jim nekdo pomuze, obvykle i doda vlastni lidi. Predsudky samy o sobe se vetsinou realizuji fackou v hospode nebo jen verbalne. Nadavat, to umime vsichni, ale zabit souseda je jina liga.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    tohle se v Ústí tradovalo, s těmi kočárky a střekovským mostem, ale tady je konkrétní svědectví konkrétního pamětníka.
    já to tady odložím i kvůli sobě, abych věděla kam sáhnout, až zase uslyším takový to "vy jste tam nebyla, nemůžete chápat, co ti Češi zažívali!!".

nějak si neumim představit, že bych zažívala něco, po čem by mi přišlo OK házet batolata z mostu do Labe nebo ubít náhodnýho kolemjdoucího předem připraveným klackem s dlouhýma hřebíkama.

a případně pardon za takový temnější "mírně zajímavý fakta".

Bedřich Gregorini vzpomíná na masakr Němců v Ústí nad Labem | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/meli-klacky-prospikovane-dlouhymi-hrebiky-popsal-bedrich-gregorini-masakr-nemcu_2608011523_jho
    NVT
    NVT --- ---
    TRISSIE: Chvilku poté, co jsem se zeptal, mi došlo, že to musel být přípravný podvýbor.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NVT: blbej preklad na wiki (ja to puvodne cetla v anglictine) - Nuclear Sub-Committee on the status of women byla predchudcem
    Commission on the Status of Women | UN Women – Headquarters
    https://www.unwomen.org/en/how-we-work/commission-on-the-status-of-women
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    STENNY: však i ten ústřel zní podezřele.
    NVT
    NVT --- ---
    TRISSIE: Co je jaderný podvýbor pro postavení žen?
    STENNY
    STENNY --- ---
    BONEMINA: Však je to přímo v názvu - Hexenschuss = čarovná/čarodějnická střela :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Všeobecná deklarace lidských práv z roku 1948 ve své anglické verzi začíná ve své normativní části slovy

"All human beings are born free and equal in dignity and rights."

a tuto na rok 1948 dost revoluční verzi do finálního znění neprosadila předsedkyně výboru UN pro návrh Všeobecné deklarace lidských práv, Eleanor Rooseveltová, ale Hansa Jivraj Mehta (3. července 1897 – 4. dubna 1995), indická reformistka, sociální aktivistka, pedagožka, aktivistka za nezávislost, feministka a spisovatelka. Která se v té době teda vůbec nenudila, protože krom deklarace lidských práv taky připravovala indickou ústavu, zastupovala Indii v jaderném podvýboru pro postavení žen v roce 1946, byla předsedkyní Všeindické konference žen a taky zastávala různé vysoké univerzitní posty. Později se stala místopředsedkyní Komise OSN pro lidská práva a členkou výkonné rady UNESCO.

v lidské historii bylo strašně moc strašně zajímavých ženských, ale podle učebnic dějepisu byste na to asi nepřišli...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Houser zní jako prkotina, lumbago zní odborně, zato hexenšus, to he skoro kletba. A taky že jo. Již ve středověku se věřilo, že příčinou jsou čarodějnice střílející magické šípy postiženému do zad.

Středověká představa vzniku ústřelu na tisku Johanna Zainera (přibližně z roku 1490). Dřevoryt z „tractatus von den bösen weibern, die man hexen nennt“ (česky „traktát o zlých ženách, kterým se říká čarodějnice“) od Ulricha Molitora:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Hexenschuss_von_Johann_Zainer.jpg?_=20110630104041
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    Vykvetl mi jeden z asi 20 druhů bambusu co mám. Tak asi budu sbírat semena

Botanické harakiri aneb Když vykvete bambus

Kvetení bambusu vypadá na první pohled nenápadně, protože květy připomínají obyčejnou stébelnatou trávu. V přírodě se však jedná o jeden z nejbizarnějších a nejzáhadnějších úkazů.Genetický budík: Většina druhů bambusů kvete pouze jednou za 60 až 130 let. Tento proces nelze ovlivnit počasím, hnojením ani prořezáváním.

Rostliny mají v sobě pevně naprogramované vnitřní hodiny, které po desetiletích prostě zazvoní.Globální synchronizace: Když ten čas nastane, vykvetou všechny bambusy stejného druhu naráz po celém světě. Je úplně jedno, zda rostou v botanické zahradě v Evropě, v květináči v Americe nebo divoce v asijské džungli. Všechny klony téže mateřské rostliny spustí kvetení ve stejný rok.Květ smrti (Monokarpie): Tvorba semen stojí bambus tolik energie, že se doslova uříká k smrti. Jakmile rostlina odkvete, celý porost kompletně uschne a umře. V přírodě tak uvolní místo, světlo a živiny pro novou generaci, která vzejde z jejích semen a začne nový staletý cyklus.

SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    E2E4: No oni se i latinsky jmenujou geometridae od geo a metros - když se píďalej, tak to vypadá, že měřej Zemi.

Geometer moth - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Geometer_moth
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ATOMIKS: zajímavý je že ten popisek je německý - Spanne. což mě přivedlo k anglickému span (rozpětí), a hádejte co, je to to samý.

a píďalka se dokonce řekne "měřící červ".

https://www.britannica.com/animal/measuring-worm
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    RSZ: u obrázku na CDR wiki je psáno "velká píď", což mě dovedlo k hledání té malé pídě. a to by měla být právě ta od palce k ukazováku. existuje i píď od palce k prostředníku.
    také jsem se dozvěděl, že píď lze definovat i jako třetinu lokte, 10 prstů nebo 40 ječných zrn .o)

https://is.muni.cz/th/b897n/DP_konecna_verze_3.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam