• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    WOODMAKER: ale ty nohy musí být tak středně zapařené.......
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    a cizrna chtna jako nohy?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    PAKOBYLKA_: po starých fuseklích mi kdysi chutnaly kukuřičný tortilly, ale pak to přešlo. a ponožky taky nejím :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    DRAGON: devítka.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TAPINA: Copak barvy, ale když jsem pronesla, že syrečky chutnají jako tejden nošený ponožky, díval se na mě muž už lehce znepokojeně, až vyděšeně.
    Ponožky jsem nikdy neochutnávala, ale na tvrzení trvám!
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TAPINA: co je fialové? :)
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    MEJLA77: bezovej smrad je podle me nacata salatovka v lednicce, nez se zkazi uplne :D
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    TAPINA: beige alert - béžový poplach měli ve Futuramě pro neutrály - asi bych béžovým/hnědým smradem eufemisticky označil smrad po defekaci...? :D

Chtěl bych někdy vidět studii, která to zkoumá a porovnává, kolik procent lidí se shoduje na barvě jednotlivých dní v týdnu, barvě hudby, vůní, slov, písmen...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEJLA77: Mně nejde do hlavy, že tohle nemá každý. Že na mě muž divně koukal, když jsem mu říkala, že doma cítím takový béžový smrad. Samozřejmě, že písmena, dny v týdnu a podobné věci mají barvy. Všechno má barvy :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: no jo, tak obecně je možný slyšet skoro vše, to asi Atuarfik nemyslel, bych si tipnul..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DRAGON: Myslel sem to v obecnějším smyslu. Ne nutně třeba jenom přímým fyzikálním převodem, ale třeba i cestou nějaký interpretace, podobně, jak sme schopný vytvořit třeba tohle:

All Planet Sounds From Space (In our Solar System)
    https://youtu.be/IQL53eQ0cNA?is=IHjDW90_E7nfS5_d
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SALVATOR: na tohle už jsou mé znalosti krátké, tak jsem se pokusil doptat, protože to, co píšeš se mi nezdá a domnívám se, že mícháme dvě věci dohromady, no a jelikož bych rád znal pravdu, tak:

U transformátoru má pravdu: elektrické střídavé pole může přes magnetostrikci a další mechanismy způsobit mechanické vibrace materiálu, které následně vytvoří zvuk ve vzduchu. Tím se skutečně převede jeden druh oscilace na jiný.

U mozkových vln je ale zásadní rozdíl.
    Alfa, beta nebo gamma vlny nejsou zvukové vlny, ale označení frekvenčních složek elektrické aktivity mozku. Například beta aktivita kolem 20 Hz neznamená, že mozek fyzicky vytváří zvukovou vlnu o 20 Hz.
    Teoreticky samozřejmě lze elektrickou aktivitu mozku převést na zvuk pomocí nějakého transduktoru nebo elektroniky. Pak bychom například EEG převedli na reproduktor a mohli ho „slyšet“. To je ale umělá konverze signálu, nikoli přímé slyšení mozkových vln.

Takže přesněji:
    „Některé druhy oscilací lze fyzikálním mechanismem převést na jiný druh oscilací.“ to Ano.

„Proto bychom čistě teoreticky mohli přímo slyšet mozkové vlny.“

Ne, z toho to neplyne. Mozek sice vytváří elektrické a elektromagnetické jevy, ale jejich frekvence sama o sobě neznamená, že vzniká odpovídající zvuková vlna.
    NVT
    NVT --- ---
    A ještě si vzpomínám, že jsem kdysi viděl nějaký film ze 70. nebo 80. let, kde měla nějaká dívka podobné vnímání "barev" zvuku.
    Nevzpomínám si přesně, ale možná v tom hrál Jan Hartl a možná to byla Dívka s mušlí. Ale to už jen tak střílím od boku a ta vzpomínka je dost nejasná.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    NVT: mně občas běží představy, jako asi to má nějaký barevný nádech - třeba při poslouchání islandských ság jsem viděl tu modro-bílou zasněženou pustou krajinu, nekonečnou bílou planinu... není to často, zkusím si toho více všímat... :)
    NVT
    NVT --- ---
    MEJLA77: K "barevným" popisům tónů jsme se uchylovali třeba při poslechu hudby jako je třeba Oxygene od Jean-Michel Jarre.
    Konkrétní místa ti teď nepovím, ale při troše štěstí se k tomu dostanu přes víkend (samotnému se mi teď chce si to poslechnout a zavzpomínat), ale slíbit to nemůžu.
    Kupodivu to (aspoň u mě) funguje jen jedním směrem -- u barvy mě nikdy žádný zvuk nenapadl.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    NVT: Barvy vidím poměrně přesně - i mě živí grafika a navrhování barevných kombinací apod., ale s hudbou se mi nespojují barvy - mohl bych poprosit o nějaký příklad modro-stříbrných nebo klidně i dalších barevných tónů v nějakých konkrétních hudebních/zvukových ukázkách?
    NVT
    NVT --- ---
    MEJLA77: jj
    S bývalou přítelkyní jsme zcela běžně mluvili o "takových těch modro-stříbrných tónech" v hudbě a podobně. V ten moment jsme věděli, co má ten druhý na mysli.
    Ostatně, obecně používané termíny typu "barva tónu" a "tón barvy" taky musely nějak vzniknout.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DRAGON: Ale spoustu vln je možný převést z jednoho druhu na jinej, proto třeba můžeš slyšet bzučet transformátor - magnetizace a demagnetizace materiálů způsobuje jejich smršťování a rozpínání, což vytváří zvukový vlny o stejný frekvenci.
    Takže čistě teoreticky by mohlo bejt možný "slyšet" i motivy vlny.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    NVT: jsou lidé, kteří to mají v mozku trochu víc/jinak propojené a pak mohou mít to vnímání trochu jinak - říká se tomu synestezie

Synestezie – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Synestezie

Synestezie má mnoho podob a neexistuje kombinační strop pro její možnosti. K nejznámějším patří tato spojení:

grafický symbol (např. písmeno nebo číslo) → barva

Jakkoli oba vjemy patří jednomu, tedy zrakovému smyslu, vyvolaný vjem barvy je pouze „cítěn“. I první z nich může být ovšem pouze „myšlen“ (jak výše popsáno), nikoli skutečně okem zaznamenán.

hudba, zvuk → barva

Spojení akustického a optického vjemu se nazývá synopsie. Vybaví-li se vnímateli při poslechu hudby nebo zvuku vizuální vjem, jedná se o fotisma, opačný případ se nazývá fonisma. Fotismata jako první popsal ruský skladatel Nikolaj Rimskij-Korsakov, který přiřazoval barvy jednotlivým tónům (např. tón C = bílá, D = žlutá barva atd. – viz autorova stránka). Francouzský skladatel Olivier Messiaen, který měl barvy spojené s tóninami i s hudebním výrazem, říkal s oblibou interpretům v orchestru např.: „Hrajte to víc zeleně“. Podobným způsobem mohou působit i vjemy nehudebních zvuků. Existují také zajímavé analogie v pojmovém označování (např. vysoký – nízký tón).

personifikace

V tomto případě mohou být čísla, dny, měsíce či písmena asociovány s určitými osobami, tedy personifikovány.

slovo → grafický vjem

Zde určité slovo vyvolá nejčastěji představu geometrického obrazce či jiného útvaru.

slovo → chuťový vjem

Individuálně specifická slova mohou být spojena s pocitem určité chuti v ústech. Tato forma synestezie je řídká.

zrakový vjem → hmatový vjem

Pocit dotyku nebo ohmatávání viděného objektu, nebo celého zorného pole najednou.

slovo → čichový vjem

Pocit zápachu nebo vůně určitých slov.

čas → různé grafické a prostorové představy [1]

Například někdo v duchu vidí časový úsek jako barevné hranoly či 3D kružnice. [1][2]
    NVT
    NVT --- ---
    ATUARFIK: Podobně jako slyšíš třeba červenou barvu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam