QWWERTY: jo, to co v USA spadá do 5G, tedy 60 Ghz, to je u nás spíš bezlicenční pásmo pro FWA a licencované frekvence jsou nižší. A prochází i těma zdma, třeba těch 700 Mhz. Podle mě ten mýtus o prohřívání se týkal spíš amerického 5G a těch over-gigahertz pásem, kde se provozuje ten beamforming (u těch nižších frekvencí nevím, jak by ho dělali... podle mě se to chová víc jako rádio a míň jako mikrovlny... ale nejsem odborník na mobilní 5G sítě). K tomu LTE... já nevím, já myslel, že 4G byla nějaká vyšší frekvence, než původní GSM, ale za ta léta jsem ztratil přehled.
Asi obavy mohly souviset právě s tou multifrekvenčností... na každé jednotlivé frekvenci je sice vyzářený výkon nízký, ale tím, že se spektrum zaplní celé, tak se nakonec vždy najde nějaká molekula v těle, která je správně velká na to, aby s danou vlnovou délkou rezonovala, a celkový výkon je docela velký? Já bych ty obavy úplně nepodceňoval. Lidová tvořivost to určitě přehání, ale přístup "nothing to see here" je taky přehnaný. Akorát asi existuje bezpočet bezprostředně daleko horších negativit v životním prostředí, než tohle. A původní TV a rozhlasové vysílání mělo strašné výkony, které se potichu zrušily, takže je to takové nula od nuly pojde.
S tím, že defaultní název 5 Ghz wifi sítě obsahující "5G" je pro uživatele matoucí, z tím mám samozřejmě zkušenost přímo ze svého oboru. Jediná story, kterou k tomu mám, je kromě toho, že to znamená frekvenci, hlavně to, že vysílací výkony jsou u wifi o řád nižší, než u mobilní sítě, takže by to logicky mělo škodit o řád méně (pokud vůbec).