• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile
    Stand-up Maths

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Geografie
    Map Men

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus
    RobWords

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FRK_R23, GIRAFFKA: To už jsou v zásadě jen synonyma, DURDIN podle mě narážel na různý pojmenování podle truhu tretný činnosti, CROSS na to kápnul.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    SALVATOR: chmatak, lapka, grazl
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    MEANKITTY11: sorry, myslel jsem vodní
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Rabiát!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TIL že část želv zatahuje hlavu do strany!
    Modern turtles are divided into two major groups, the Pleurodira (side necked turtles) and Cryptodira (hidden necked turtles), which differ in the way the head retracts.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pleurodira#/media/File:Turtle_neck_retraction.svg
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DURDIN: Zloděj, lupič, kapsář, kasař, podvodník, zpronevěřitel, loupežník...
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    31STITCHES: nejsem odborník na želvy, ale všechny tortoises jsou zároveň i turtles, ale neplatí to naopak
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tohle mi přišlo mírně zajímavé. Čekal jsem, že tortoise je z francouzštiny. A ono ne.
    The (Etymological) Difference Between Tortoises and Turtles – Useless Etymology
    https://uselessetymology.com/2020/09/15/the-etymological-difference-between-tortoises-and-turtles/

FRK_R23: Turtle se používá i jako nadřazený pojem

https://en.wikipedia.org/wiki/Turtle
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    31STITCHES: nejen mořská želva je turtle.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Mě vždycky fascinovalo, kolik má angličtina výrazu pro zločin. Kde v češtině řekněme třeba jen zloděj, v angličtině to může být klidně thief, burglar, robber, shoplifter, pickpocket,...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ale tak ono je asi poměrně obvyklý, že jazyk má omezenější slovní zásobu pro věci, který s tím jazykem nesdílej geografickej výskyt.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    31STITCHES: To já vím a taky by správně měly být Teenage mutant ninja tortoises :D

Ale my máme jen želvu…
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    FRK_R23: turtle = mořská želva (má ploutve), tortoise = suchozemská želva (má drápy)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NANTHEI: čeština tohle moc nerozlišuje no :) Stejně jako turtle vs tortoise (nebo o tom nevím).
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    MALANIUS: jj, těch zvířat je víc, i některý chobotnice, ale to by chtělo nějakej diagram :))
    MALANIUS
    MALANIUS --- ---
    NANTHEI:

Jsou u takoví co zvládnou oboje, vždycky mi to v těhlech infografikach chybí 😅

Tento had je známý jako „dvakrát jedovatý“; v zadních jedových zubech tvoří pro aktivní lov svůj jed ovlivňující srážlivost krve kořisti a zároveň ve speciálních žlázách v oblasti šíje ukládá cizí jed převzatý z ulovené kořisti

Užovka tygří – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/U%C5%BEovka_tyg%C5%99%C3%AD
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    GLADILAF: Mě teda dost baví, že kyselinu DOOMovou produkuje Pseudo-nitzchia pungens :)))
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    GLADILAF: A ještě sekundární mírně zajímavý fakt je, že ve skutečnosti to je kyselina domoová - domoic acid, ale v knize, ze které jsem čerpal (Mozek a farmaka, Grada 2021), je popsána jako kyselina doomová s popiskem (angl. doom - nevyhnutelný osud, záhuba). Nějak tu chybku na straně autorů chápu a současně teda uvádím na pravou míru i zde.
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    Kyselina doomová

V listopadu 1987 bylo 156 lidí postiženo akutní intoxikací po konzumaci slávky jedlé v restauraci v zálivu sv. Vavřince. Měkkýši pocházeli z umělého chovu na ostrově Prince Edwarda. Necelých 20 osob bylo hospitalizováno, 3 zemřeli. U 107 přeživších se rozvinula destrukce krátkodobé paměti - ireverzibilní (u 12 nešťastníků byla ztráta trvalá, u jiných trvala roky) forma anterográdní amnézie, postižení si nepamatovali nic, co se stalo po intoxikaci, někteří nepoznávali příbuzné a známé.

Za zdroj kyseliny doomové, která tu hrůzu způsobila, byla označena řasa Pseudo-nitzchia pungens, součást fytoplanktonu. Někteří, zejména bezobratlí živočichové jsou vůči ní odolní, ale stávají se zdrojem toxinu pro lidi a jiné živočichy. Jeho koncentrace je v řase nejvyšší na podzim a v zimě. Pravděpodobně má na svědomí hromadný úhyn pelikánů a kormoránů v roce 1971 u Santa Cruz a také nejméně 62 lachtanů hřivnatých v roce 1998 v zálivu v Monterey.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    narazila jsem na tuhle roztomilou infografiku, jak jednoduše rozlišit "poisonous" a "venomous".

když do toho musíš "kousnout" ty, aby tě to dostalo, je to poisonous (jed vylučuje například kůží nebo ho obsahuje v nějakých pletivech, jako houby nebo bobule), když musí něco "kousnout" tebe, je to venomous (jed aktivně distribuuje kousnutím, bodnutím nebo žahnutím)

QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    John Harvey Kellogg - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/John_Harvey_Kellogg
    The sanitarium approached treatment in a holistic manner, actively promoting vegetarianism, nutrition, the use of yogurt enemas to clear "intestinal flora",
    exercise, sun-bathing, and hydrotherapy, as well as abstinence from smoking tobacco, drinking alcoholic beverages, and sexual activity. Kellogg dedicated the
    last 30 years of his life to promoting eugenics and racial segregation.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam