DYNK:
DYNK: Bod 6:
Opět souvisí s dětmi - první odmítala skleničky, druhá odmítala domácí jídlo - a to jako náklady u podobného smráděte letí do dost jiných částek. To bylo jedno období.
A v tomto bodu to máme asi podobné - preference chutí jednotlivců v rodině jako celku člověk nezmění, nemá smysl to lámat přes koleno.
Další období po přechodu potomků do vzdělávacích zařízení - fakt mne překvapilo, v jakých částkách se náklady rodiny za jídlo umí pohybovat. Když si to zmapuješ:
1. jídlo doma
2. jídelny (dotovaná strava, nižší částky)
3. obědy rodičů (většinou menu - únosná částka)
4. kávy, kavárny, pití "cestou", "jedna zmrzlina", koláč / houska na snídani...
5. restaurace
6. dovážka jídla
- upřímně - je dost rozdíl v nákladech na dovážku jídla či menu obědy u jednotlivce / páru a pro 4 lidi (ať už dovážka, nářez u návštěvy restaurace)
- pekelně to bylo vidět teď na číslech během lockdownu - buď člověk vařením domácí stravy ušetřil desítky tisíc během kvartálu nebo naopak projel desítky tisíc navíc díky dovážce (na stranu druhou je potřeba si uvědomit, že to není žádná psina měsíce fungovat jako výdajové okénko a leckde ten zápřah dotyční odnesli zdravotně).
Specifické je zatížení rodinného rozpočtu je u potravinových intolerancí. Některé zdravotní pojišťovny mají dotační programy pro klienty s tímto zdravotním postižením.
Mám kolem sebe pár lidí, co jsou bezlepkoví a současně bezlaktózoví. Pizza nebo i obyčejný chléb pro podobného člověka stojí 2-3 násobek toho, co může zdravý člověk.
Mně paradoxně pomohla zmapovat náklady má intolerance na palmový olej - pokud si projdeš složení hotových potravin, a to včetně klasického pečiva, zjistíš, že v dnešní člověk zůstane odkázaný prakticky na "samodomo". Takže opět bylo potřeba zmapovat, co kde a za kolik (s podmínkou, že si nebudeme hrát na důchodce objíždějící akce), stanovit si rezervy - trvám na kvalitních potravinách a nehodlám si vyčítat, že máme několikrát do měsíce krevety a ryby musí být minimálně jednou týdně, maso a zeleninu beru od dohodnutých dodavatelů atd. Na stranu druhou zjistíš, že stačí, když pečivo na týden pro čtyřčlennou rodinu vyřešíš upečením doma a jednu večeři vyřešíš zeleninovým krémem a v pohodě potenciální deficit za drahé potraviny dorovnáš.
Nic, rozepsala jsem se příliš do detailu, omlouvám se :)
Je to jen v návaznosti na plán - umořit aktuální finanční závazky v co nejkratší možné době a vytvořit rezervy s přepadem do investic, aniž by to ale nějak snížilo životní standard rodiny.