• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.

O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Kde hledáš ty údaje? Počátek ano ale 14930 nevidím ani náhodou ke konci 24' vidím 5970
    Google Search
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=SP500&sei=thrpaKmFLJmGxc8PzIHscQ
    ABAP
    ABAP --- ---
    GHOSTSTALKER: díky, správná poznámka.
    Ono řešit inflaci by mělo smysl, pokud by byl k dispozici výrazně lepší investiční nástroj, který ji porazí (stabilita, rizika).
    Pravděpodobně tam v S&P 500 není započtena reinvestice dividend. SPY je dist yield 1,08%.
    Pokud je výchozí CZK, tak je zrovna silná. Což neznamená, že USD nemůže dále oslabit. DJT se předčasem vyslovil, že by to bylo vhodné a snížilo náklady na obsluhu US dluhu.
    Je to na úvaze, nakolik je EUR/CZK dlouhodobě silné vůči USD. Pohledem na čísla věřím víc US ekonomice, než ekonomice EU.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Mícháte tu hrušky s jablkama a ještě banány.

V říjnu 2001 byla hodnota SP500(TR) zhruba 1490 (budu zaokrouhlovat; řešit desetinná místa nebo hodnoty z různých dnů nemá na tomhle horizontu smysl). Včera stejný index zavřel na cca 14 930. To je zhodnocení v průměru 8,4% p. a. za posledních 25 let.

Za stejnou dobu byla průměrná inflace v USA kolem 2,6 % (disclaimer: informace od AI; nemám náladu to dlouze ověřovat a číslo je pro mne uvěřitelné). Takže reálné zhodnocení v dolarech kolem 5,8 % p. a. (když si tedy zjednoduším výpočet Fisherovou rovnicí). Not bad at all.

Pokud o tom chcete přemýšlet jako Češi - mající příjmy i výdaje v korunách, tak do toho samozřejmě musíte vnést kurz a českou inflaci. V říjnu 2001 stál dolar 41 Kč. Dnes stojí 21 Kč. Takže průměrný roční výnos SP500(TR) za posledních 25 let v korunách byl 5,5 % p. a. Inflace v ČR za posledních 25 let byla v průměru kolem 3 % p. a. Takže v korunách reálný výnos 2,5 % p. a. Nic extra, ale furt je to totální vanilla investice a nejhorší možná strategie - jednorázový nákup a nicnedělání (DCA počítat nebudu).
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: ano, to je opravdu rozdil.
    ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: Kurzy jsem použil USD forex 21.000 a devizy střed mírně upravené ve prospěch investora (KB nákup 20.197 prodej 21.771).
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: kolik CZK musí investor vložit, aby koupil 50K USD.

Je rozdíl koupit 50K USD v tento moment za 21.000 CZK s poplatkem 5 USD a koupit 50K USD za 21.5 rozdíl je -25000 CZK + 5 USD
    Je rozdíl prodat 100K USD za 21 USD s poplatkem 10 USD a prodat 100K USD za 20.50 bez poplatku -> 2 100 000 2 050 000 - > rozdíl 50000 CZK - 10 USD.
    Vida, rozdíl celkem je 75000 - 30USD CZK.
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: a jakeho brokera mas na mysli? vsak si to porovnat muzes, poplatky a kurzy fia nejsou zadna tajna informace.
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: před deseti lety byl stejnej. Dej klidně dvojnásobek, tedy 30USD celkem, tam není zakopanej pes.
    Co kurz při vkladu/výberu proti forexu. A množstvím pohybů je to jen horší.
    ABAP
    ABAP --- ---
    CUKI: chceš kulaté kolo. Jistota bez rizika, to jsou fakt jen daně a smrt.

Právě na lačnost po vysokém, bezpracném, jistém zisku bez rizika se nachytá nejvíc hejlů.

I když I to kulaté kolo by bylo.
    https://youtu.be/hKyNqc1p2iw
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: a odkud vis, kolik bude poplatek za prodej u brokera za deset let? (vedeni uctu u FIO je taky nula) a co myslis nakupem akcii za 50k? jednorazovy nakup jednoho ETF, nebo vice nakupu ruznych etf /akcii?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABAP: Státní dluhopisy ti nepokryjí ani inflaci :-)
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: uvěřím, až porovnám. Jednoduchý příklad. Za kolik CZK u nich lze nakoupit 50K USD, koupit za ně akcie za 50K USD, držet je 10 let, prodat 100K USD a kolik přijde CZK na český účet a kolik budou poplatky celkem ?
    U brokera vím, že mne ta sranda vyjde na poplatcích celkem na 20USD s poplatkem za vedení účtu 0 CZK a přijde mi 100K -20 USD dle kurzu forexu. Tohle hodně napoví.
    Zatím mi z bank nebyli ochotni k DIP dodat detailní informace předem, které ovšem z druhé strany od brokera mám. Proč asi. Věř že jdu hodně do hloubky.
    U DIP je výhra banky v daňovém zvýhodnění a dlouhodobém blokování peněz v DIP, v možnosti navyšování poplatků z celé částky do budoucna. Pro klienta to je mírná daňová úspora a komunikace v češtině.
    ABAP
    ABAP --- ---
    CUKI: Ale já svůj majetek velice rád "ani nezpětinásobuji". U zkušených to znásobí třeba i opční obchody a zápujčky akcií. "Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod."
    Toto je možná cesta, nikoliv "jistota desetinásobku" Harvardských fondů.
    Nelze od rizikové investice, jako jsou akcie žádat zároveň jistotu a vysoký výnos. S tou pomáhá diverzifikace.
    V životě jsou jisté jen smrt a daně (Benjamin Franklin).

Spekulativní aktiva typu bitcoinu dají i více. Že tam jsou rizika neviditelná, neznamená že jsou malá (AI, kvantové počítače).
    Kdo žádá absolutní jistotu, ten by se měl držet od akcií, kryptoměn, kasína a pokru hodně daleko a koukat po státních dluhopisech, zdůrazňuju státních dluhopisech.
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: ok, takze snizeni, ne vyhnuti. ja se prave aktivne zajimam, proto jsem se ptal. prislo mi, ze obecne hazis vsechny DIPy do jednoho pytle, tak jsem se jen snazil naznacit, ze to neni pravda a existuji tam i vyhodne moznosti
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: napovím. Není nutné se jim vyhnout. Úsporu přinese i jejich snížení. Základ je nemávnout nad tim rukou a aktivně se zajímat.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Jak (ne)dosáhnout FIRE je možná zřejmé.
    V situaci post-FIRE mne pálí úplně jiné věci. Možná to bude zajímavé.

U FIRE-hype mi přijde legrační podobnost s knihami o tricích na balení holek na ulici. Žádný z "pickup-artists" se už jaksi nazabývá tím, co si potom počít s úlovkem a jak z toho ven s co nejmenší újmou.
    Podobně si FIRE evangelisté moc nekladou otazku, jaké to je ve FIRE a co s tím. Část klientů by možná došla k tomu, že to vlastně vůbec nechtěli.

Především je to hodně filosofické, osobní a o osobním nastavení vůbec.
    Pro extroverty může být mnoho volného času peklo. Všichni kamarádi a známí mají zaměstnání a věčně nemají čas. Řeší se to i hledáním flexibilnějších přátel.
    První fáze několika let je podobná přechodu do starobního důchodu u rodičů a prarodičů. Možná jste to u příbuzných i zaznamenali.
    Střídá se euforie ze svobody, z volného času a možností se šokem, se silnými pocity ztráty, prázdnoty, s pocitem že vás srazil autobus a všechno se nějak rozbilo.
    Je to období žít si jako na dovolené a dávání si dovolených od dovolené a mezi dovolenýma. Podnikání věcí na které nebyl čas.
    Ovšem vystřídaný depresí ze ztráty smyslu konání, ztráty moci a postavení v práci nebo ve firmě. To dost bolí. Najednou jste vlastně nikdo, možna tak investor.

Je to o hledání smyslu a náplně. Podle mne je to o umění naučit se vychutnávat život.
    K tomu ale není FIRE potřeba. Během samotného procesu, když nastane dostatek mne překvapilo zjištění. Zjištění, že to co nejvíc chci nestojí nic, nebo velmi málo.
    Vede to i k úvahám o povaze peněz. Zda vůbec jsou prostředkem uchování hodnoty, prostředkem osobní svobody a pro relizaci snů.
    Že vlastně už musím utrácet, protože peníze na účtu poslední roky doslova před očima hnijí a že na světě mám omezený čas.
    Že je omezený čas, dokdy děti budou ochotné s rodiči jezdit na dovolené. Že jim i ostatním chci ukázat nejvíc z našeho světa a naučit je dívat se za pozlátko konzumu.
    Pokud téma někoho zajímá, pak stojí za přečtení Labyrint světa a ráj srdce od Amose Komenského. Ideálné v neupravovaném překladu z 19. století. Budete překvapeni, jaký moudrý, moderní a vtipný člověk to byl.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABAP: Já se ti jen snažím vysvětlit že 9,8 násobek peněz neznamená že si za 25let zdesetinásobil svůj majetek. Ty jsi ho ani nezpětinásobil.

A za druhé mi ukaž kde máš za posledních 25let v průměru 10% zisk? To co jsi ukázal má cca 3% zhodnocení. Proto jsem chtěl vidět nějaký příklad kde máš takový zisk? Jedno jestli ETF nebo cokoli jiného. A asi něco třeba najdeš, ale bude to mít takový zisk dalších 25let? (mělo to takový zisk i předchozích 25let?)

Pokud najdeš deset takových případů, zjistíš že předchozích 25let to u devíti z nich neplatilo.

Pokud nemáš nějaké bližší info o daném subjektu a nesleduješ to, tak je to jen obrovské riziko.

Například předpovídám obrovské zhodnocení u investice do vodních přečerpávaček. Ale je takový produkt na trhu?
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: no to jeste chapu, jen nevim, kde se vyhnu tem poplatkum za nakupy akcii/etf a jak si spocitam kurzovou konverzi v pripade naslednych vyberu, ktere budou probihat o dve dekady dale v budoucnosti
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: náklady ušlé příležitosti.
    Reinvestice prostředků získaných vyhnutím se poplatkům a maržím z kurzové konverze mohou za 25 let investování dělat statísíce. Pokud se tedy bavíme o investicích v ceně, řekněme domu. Tedy v řádech jednotek až desítek mlionů CZK.
    ABAP
    ABAP --- ---
    VOY: nemusí být, je to o nastavení - mindsetu. Zvyknout si žít skromně s vědomím velkých možností. Umět si stanovit priority. A hlavní umění - naučit se vychutnávat život.
    Děti byly a jsou víceméně v pohodě. Za mne největší výzva bylo udržet širší rodinu a drahou polovičku na uzdě, když tehdy zjistila aktuální výši příjmů. To byl najednou holce ze sociálního bytu dům moc malý a starý, auto moc malé a nízké třídy , šperky a diamanty příliš malé a podobné nicotnosti.

CUKI: U spoileru jde o čisté, složené úročení. Nikoliv pouze o ETF. U investice a reinvestice do akcií z S&P500 to platí. Pozor v grafu nejsou patrné reinvestované dividendy.
    ETF může dividendy vyplácet, nebo reinvestovat (strhává roční poplatek). Proto nemá reinvestující ETF shodný graf s S&P 500, je krapet strmější.

YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: ja asi nerozumim, co myslis slozenym urocenim v pripade jedinyho poplatku, kterym je poplatek za nakup? nikde nenakoupis akcie zadarmo. Pokud treba prave v pripade fio prevadis vic penez, tak kurz je tam solidni a moc nevim, co chces v pripade kurzu resit v horizontu 40 let, kdyz nevime, jaky bude za rok?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABAP: Chtěl jsem říct že nechápu ten tvůj spojler za 25let desetinásobek, protože tomu se to nepřibližuje ani řádově.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam