• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.

O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Kde hledáš ty údaje? Počátek ano ale 14930 nevidím ani náhodou ke konci 24' vidím 5970
    Google Search
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=SP500&sei=thrpaKmFLJmGxc8PzIHscQ
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: nechci dělat zdarma reklamu. Ze skutečných, ověřených zkušeností, ze svých minulých případů u Lynx/IBKR.
    Pokud není potřeba česká proxy a stačí vše v EN a Irsku, pak lze přímo u IBKR pravděpodobně s ještě nižšími poplatky. Snad dokonce 2 USD/obchod, ale to nemám ověřené. Stojí zato stáhnout si a pročíst auditko "Obchod s cennými papíry (akcie, dluhopisy...)".
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: ale ja porad nevim, na cem konkretne jsi ten priklad ukazal. Brokeru je x s ruznymi podminkami, to samy moznosti DIPu. Z ceho jsou ty tvoje cisla v příkladu?
    ABAP
    ABAP --- ---
    GHOSTSTALKER: ok díky.
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: těch max. 7200 ročně daňové úspory to nevytrhne. Za 10 let 72000, ale ani o chlup víc. Už jen proto, že jistě nezůstane u jednoho obchodu a 50K USD je pro nějaké solidní zajištění příliš málo.
    V mých očích to fixaci peněz na 10 let neospravedlní.

Příklad ukazuje, že DIP i bez poplatků z objemu investic se od objemu 50K USD prostě nevyplatí.

V čem by se DIP možná vyplatit mohlo je případné vypořádání manželů při rozvodu, pokud je DIP z principu vyloučen z SJM. To se mi nepodařilo ověřit, o důchodovém spoření se to alespoň tvrdí. Takových legálních skulin je obecně velmi málo.
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: a danovy ulevy skrz dip zapocitavas?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ABAP: Ta cisla, co jsem psal, jsou vcetne reinvestice dividend.
    ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: sorry, myslel jsem hranaté kolo. Nějak ani mi to nešlo přes klávesnici.
    ABAP
    ABAP --- ---
    GHOSTSTALKER: díky, správná poznámka.
    Ono řešit inflaci by mělo smysl, pokud by byl k dispozici výrazně lepší investiční nástroj, který ji porazí (stabilita, rizika).
    Pravděpodobně tam v S&P 500 není započtena reinvestice dividend. SPY je dist yield 1,08%.
    Pokud je výchozí CZK, tak je zrovna silná. Což neznamená, že USD nemůže dále oslabit. DJT se předčasem vyslovil, že by to bylo vhodné a snížilo náklady na obsluhu US dluhu.
    Je to na úvaze, nakolik je EUR/CZK dlouhodobě silné vůči USD. Pohledem na čísla věřím víc US ekonomice, než ekonomice EU.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Mícháte tu hrušky s jablkama a ještě banány.

V říjnu 2001 byla hodnota SP500(TR) zhruba 1490 (budu zaokrouhlovat; řešit desetinná místa nebo hodnoty z různých dnů nemá na tomhle horizontu smysl). Včera stejný index zavřel na cca 14 930. To je zhodnocení v průměru 8,4% p. a. za posledních 25 let.

Za stejnou dobu byla průměrná inflace v USA kolem 2,6 % (disclaimer: informace od AI; nemám náladu to dlouze ověřovat a číslo je pro mne uvěřitelné). Takže reálné zhodnocení v dolarech kolem 5,8 % p. a. (když si tedy zjednoduším výpočet Fisherovou rovnicí). Not bad at all.

Pokud o tom chcete přemýšlet jako Češi - mající příjmy i výdaje v korunách, tak do toho samozřejmě musíte vnést kurz a českou inflaci. V říjnu 2001 stál dolar 41 Kč. Dnes stojí 21 Kč. Takže průměrný roční výnos SP500(TR) za posledních 25 let v korunách byl 5,5 % p. a. Inflace v ČR za posledních 25 let byla v průměru kolem 3 % p. a. Takže v korunách reálný výnos 2,5 % p. a. Nic extra, ale furt je to totální vanilla investice a nejhorší možná strategie - jednorázový nákup a nicnedělání (DCA počítat nebudu).
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: ano, to je opravdu rozdil.
    ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: Kurzy jsem použil USD forex 21.000 a devizy střed mírně upravené ve prospěch investora (KB nákup 20.197 prodej 21.771).
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: kolik CZK musí investor vložit, aby koupil 50K USD.

Je rozdíl koupit 50K USD v tento moment za 21.000 CZK s poplatkem 5 USD a koupit 50K USD za 21.5 rozdíl je -25000 CZK + 5 USD
    Je rozdíl prodat 100K USD za 21 USD s poplatkem 10 USD a prodat 100K USD za 20.50 bez poplatku -> 2 100 000 2 050 000 - > rozdíl 50000 CZK - 10 USD.
    Vida, rozdíl celkem je 75000 - 30USD CZK.
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: a jakeho brokera mas na mysli? vsak si to porovnat muzes, poplatky a kurzy fia nejsou zadna tajna informace.
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: před deseti lety byl stejnej. Dej klidně dvojnásobek, tedy 30USD celkem, tam není zakopanej pes.
    Co kurz při vkladu/výberu proti forexu. A množstvím pohybů je to jen horší.
    ABAP
    ABAP --- ---
    CUKI: chceš kulaté kolo. Jistota bez rizika, to jsou fakt jen daně a smrt.

Právě na lačnost po vysokém, bezpracném, jistém zisku bez rizika se nachytá nejvíc hejlů.

I když I to kulaté kolo by bylo.
    https://youtu.be/hKyNqc1p2iw
    YARIN
    YARIN --- ---
    ABAP: a odkud vis, kolik bude poplatek za prodej u brokera za deset let? (vedeni uctu u FIO je taky nula) a co myslis nakupem akcii za 50k? jednorazovy nakup jednoho ETF, nebo vice nakupu ruznych etf /akcii?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABAP: Státní dluhopisy ti nepokryjí ani inflaci :-)
    ABAP
    ABAP --- ---
    YARIN: uvěřím, až porovnám. Jednoduchý příklad. Za kolik CZK u nich lze nakoupit 50K USD, koupit za ně akcie za 50K USD, držet je 10 let, prodat 100K USD a kolik přijde CZK na český účet a kolik budou poplatky celkem ?
    U brokera vím, že mne ta sranda vyjde na poplatcích celkem na 20USD s poplatkem za vedení účtu 0 CZK a přijde mi 100K -20 USD dle kurzu forexu. Tohle hodně napoví.
    Zatím mi z bank nebyli ochotni k DIP dodat detailní informace předem, které ovšem z druhé strany od brokera mám. Proč asi. Věř že jdu hodně do hloubky.
    U DIP je výhra banky v daňovém zvýhodnění a dlouhodobém blokování peněz v DIP, v možnosti navyšování poplatků z celé částky do budoucna. Pro klienta to je mírná daňová úspora a komunikace v češtině.
    ABAP
    ABAP --- ---
    CUKI: Ale já svůj majetek velice rád "ani nezpětinásobuji". U zkušených to znásobí třeba i opční obchody a zápujčky akcií. "Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod."
    Toto je možná cesta, nikoliv "jistota desetinásobku" Harvardských fondů.
    Nelze od rizikové investice, jako jsou akcie žádat zároveň jistotu a vysoký výnos. S tou pomáhá diverzifikace.
    V životě jsou jisté jen smrt a daně (Benjamin Franklin).

Spekulativní aktiva typu bitcoinu dají i více. Že tam jsou rizika neviditelná, neznamená že jsou malá (AI, kvantové počítače).
    Kdo žádá absolutní jistotu, ten by se měl držet od akcií, kryptoměn, kasína a pokru hodně daleko a koukat po státních dluhopisech, zdůrazňuju státních dluhopisech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam