• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KOLCON: vpohode.
    Svyho casu v tom jelo i muzoco :) a tech softu bude daleko vic. ja se v pascalu nabastlil. Prijde mi ale ze co to vzalo embaceredo tak to dost stagnuje.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    RAINBOF: Jiná, jméno nemůžu říct
    JINX
    JINX --- ---
    SATAI: Nevím jen jsem se ptal. Chtěl jsem mít přehled jak to vidí ostatní :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    JINX: ale to pak jdeš do invalidního důchodu ve čtyřiceti?
    JINX
    JINX --- ---
    RAINBOF: Takže pokud člověk chce jistý job až do důchodu měl by jít raději dělat SAP?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KOLCON: sodexho nebo alzac ?
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Tvl tak ten tým si myslí že Delphi je pořád děsně happy technologie a ještě trpí nemocí "všechno, co se po nás chce, si musíme napsat sami ".
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VOY: pro ilustraci, proc jsem reagoval,

    jsem tady v tom pribehu co se tu snova jak pres sablonku, delaval jsem ajtaka s laskou k pocitacum jako takovejm, postupne jsem vybublal prave do toho stredniho managementu firma mela v jednu chvili 150 lidi, par firem kolem, ja byl sprava win domeny a vubec vseho co smrdelo pocitacem. No skoncilo to prave vyhorenim takze jsem se rozhodoval co dal.

    Pulrocni prazdniny z predchozi prace moc nepomohly, rikam si co dal, takze uvaha byla takova ze si najdu job kde si odpocinu no, a ze jsem porad nekde neco prgal rikal jsem si fajn, timhle smerem pujdu, seru na celej svet microsoftich upgradu, CALu a skriptu kde se spravuje co microsof "omylem" rozbil. Takze klasika probiral jsem jazyky co byly zadany v inzeratech az mi kamos dohodil cobol. Laska a ucta k IBM HW a prave to ze prumernej vek cobol programatora je desne vysokej (snad 50) slibovala ze se draha junior -> senior podstatne zkrati. Takze jsem nastoupil do automotive.

    chyba 1.] pokud vam od zacaku nesedi kolega (vubec jsem s nim nedokazal mluvit coz je vec co se mi nikdy predtim ani potom nestala) serte na to a zdrhejte.

    A tak jsem chvili bastlil backend, ucil se na AS/400 cobol, ILE, DB2, cuchnul k SQL cobolu, RPG, bojoval s debilni a prebujelou a nahodne neaktualni dokumentaci, ta dokumentace byla asi pulka veskere prace a byla neskutecne formalni, obsahujici dependency diagramy ktery proste byly nutny ale kolikrat, se z toho clovek dozvedel prdlajs co to dela, na AS400 se zda, ze se diky tomu jaky ufo to je, pouzivaji FPA analyzy vsude aby manageri meli pocit ze nekde neco existuje. Meli jsme na to checkery na formalni spravnost, pak lidi co byli validatori a hlidali aby se to psalo jednim stylem a ty metriky cca platily.

    No ale nikde zadny testy... zaskoleni zabehu "metodou koukej" a to vse po asi tydennim onboarding procesu na jehoz konci jste meli pocit ze vstupujete do kosmickyho programu na exkurzi.

    Takze, jsem naivne obcas rad smocil v nejaky bizarni technologii napriklad blackpearlu jako replacementu sharepointu, Windev/Webdev coz je sracka pred kterou vsechny varuju. je to pro lidi kterejm se styska po svete Delphi 5.5.

    No nakonec jsem vypadl ocoudenej ze vsech stran. A to prave proto ze cobol je konecna mnozina a je to desiva neskutecna a pekelna nuda ze ktery neni uniku. popsani slozitych struktur je proste komplikovany a jak je to cely funkcionalni to by jste se zabili. Ackoliv na as400 jede jeste RPG nebo C++ pripadne Java tak to na veci nic nemeni, kde se pouziva cobol potrebujes trosku jinej pristup a to ti brani celou masinerii nekam posouvat.

    Jako skola to byla solidni. Takze kdyz prisla krize do automotive tak jsem za vyhodnych podminek exitnul a zmizel. fun fact je ze okamzikem odchodu se se mnou prestala bavit cela firma od nikoho ani pip a to jsem zdaleka nebyl jedinej kdo to tak mel.

    jako nevinim cobol ale nejde se na to takhle divat. jazyk je neprerspektivni, kdyz se nechytnes u banky muzes narazit na to ze to co jsi se naucil uz nikde nepouzijes. V cr delaj cobol na as400 3 vetsi firmy z toho jedna "vlastne nechce cobol" druha bere lidi s tim ze "no on se u nas od cobolu uz ustupuje". takze perspektiva mala. Kdyz si uvedomim ze cobol pouzival statni sektor, automotive a banky s tim ze automotive se snazi exitnout jak to jen jde na Javu, banky na to jdou pres RPG tak tam ta perspektiva moc neni. Skoncis na zahranicnich kontraktech. nic pro mne.
    VOY
    VOY --- ---
    RAINBOF: Nechtel bys o te zkusenosti napsat vic? Cos presne delal a proc se to ukazalo jako chyba?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DEFILA: a dobres udelal, ja to udelal a chyba to byla :) ty 4 roky mi uz nikdo nevrati.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOJA: Nejsem Iraven, ale funguje to u nas stejne (Productboard, B2B SaaS, uhh…~10 let?)
    KOJA
    KOJA --- ---
    IRAVEN: Tyjo, to zni jako celkem osviceny pristup! Muzes rict jak jste velka firma a jak stare jsou vase projekty?
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    MLEKAR_STEIN: no, zalezi na firemni strategii a kulture. u nas se treba s technickym dluhem normalne pracuje. snizovani dluhu a ruzne zmeny architektury normalne planujeme soucasne s byznys pozadavky. a technicky dluh nemusi byt vzdycky spatny, jako klasicky financni dluh ho muzes pouzit jako paku pro vyvoj novych features.
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    DRUDRIGER2: no, za to klepani fakt respekt, to ani driv moc lidi neumelo :)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    Taky pridam...
    popri programovani vcelarim uz 4 rokem a musim uznat ze parada.
    Tento rok sem zacal vice kosit kosou(umim si naklepat).A mam opet male policko brambor...
    Ale jako odpocinkovej zaklad teda beru behani.... to mi vzdy totalne procisti hlavu...
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    CERMI_FOX: tak v tom litam asi taky... uz mam vybavenou dilnu a vyrabim ruzny nesmysly, knihovny, regaly, botniky... ale cekam, ze to nejhorsi asi jeste prijde 😅
    MUXX
    MUXX --- ---
    ALMAD: My mame v korporatu nakazano, ze vsechno musi fungovat. Vysledek je vicemene ten, ze se nesmi sahat na nic dokud to funguje. Takze se nic moc nedela. A kdyz pak prijdes, ze chces pridat prachy, tak ti reknou, ze kdyz nic nedelas, tak za co chces pridat. Hlava 22. Ale mozna jsem to cely jenom nejak nepochopil…
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOLCON: Me prijde ze jeste vic se tam dari lidem co zvladnou zjistit, o co sefstvu skutecne jde (coz byva neco jineho, nez co rikaj).
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOJA: KOC256: Tak bohuzel se nic nedozvim, typek neprijel - jedine vysvetleni co jsem dostal je "COVID restrictions" :-( Bleh.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    KOLCON: Je tak, obecně mívá střední mngmt největší tendence k vyhoření, přesně z těch důvodů co jsi napsal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam