• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    TMA
    TMA --- ---
    Co jsem měl možnost porovnat, tak mí ne-IT známí by sice rádi měli IT platy, ale ve svém oboru. Je to podobné jako neochota se za prací stěhovat.

    Kdysi jsem pohovoroval k nám do teamu absolventy. Udělal jsem jim test, abych si udělal obrázek o tom, jak myslí. Test měl několik sekcí a v každé několik otázek. Byl konstruován tak aby za tu hodinu nešel stihnout. Otázky měly klesající důležitost v rámci sekcí a sekce klesající důležitost, chtěl jsem vidět, co si vyberou k odpovědi. Jestli pojedou podle hodnoty otázek, tj. A1, B1, C1, D1, E1, A2, B2, ... nebo popořadě A1, A2, A3, ... Některé pozdější otázky byly extra jednoduché, takže odpověď skoro nezabrala čas, ale za málo bodů.

    No, bylo to dost tristní. Pokud si vzpomínám, nikdo nejel podle hodnoty otázek, i když to bylo hned na začátku napsáno.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Není to takový nějaký syndrom podvodníka?

    Impostor syndrome - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Impostor_syndrome
    Belief that it is not right or fair to be in a better situation than a friend or loved one
    Syndrom podvodníka: Počkej, až na to přijdou • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2021/35/pockej-az-na-to-prijdou

    Ale co si budem, programování / IT je vesměs bullshit job s minimálním, ne-li záporným společenským přínosem, pokud člověk nedělá na nějakém vědeckém pracovišti.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DEFILA: mám kamarádku chemicku/vědkyni, říkala, že od nich často IT firmy naverbuji chemika, slíbí mu 2-3x plat a práci chemickou s nějakým počítačovým aspektem, že které se nakonec ukáže běžná IT práce.

    že prý mají s těmi chemiky dobrou zkušenost, že jsou chytrý a naučí se to..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SPIKE411: no a sou to pak schopni dělat? potkávás takových hodně?
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    E2E4: ne přímo na programování, ale do IT korporat cíleně.
    Mel jsem v temu i lidi s PhD z chemie, jelikož jim po škole nabídli 850E/mesic a "za to přece pracovat nebudou". Byl to korporat, tak se tam podobní celkem schovali, několikrát změnili pozici a ač doteď moc netuší, co dělají, tak se mají finančně dobře - ale tohle byla vina korporatu :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    IXTREMIST: vetsina lidi si imho nestezuje na svoji praci/pozici/plat. Spis na ten pocit, ze okolo sebe vidime spoustu lidi, o kterych si myslime, ze by za svoje know-how meli taky brat mnohem vic. S tim souvisi castecna socialni exkluze, kdy zijeme mimo financni realitu nasich vlastnich kamaradu a rodin. A socialni exkluzi ze sveta lidi, na kterych ti zalezi, ti vejir bankovek nevynahradi.

    napr. se svyma nejblizsima kamaradama se nemuzu o pracovnim trhu bavit moc otevrene. Oni pusobi dojmem, ze jsou cely den v zaprahu a nezastavi se (a ja jim to verim), zatim co ja se muzu pul dne jen tak tocit na zidli, nikoho to moc nezajima a i pres to mam 2-3x vic nez oni. Stejne jako na me nevericne koukaji, za kolik bereme absolventy bez jakekoliv praxe. Napr. ted jsme na pozici "sitovy technik" vzali cloveka, ktery nevi co je to paket/switch/router, nevystudoval zadny IT, neco z oboru ma jako samouk a proste mu verime, ze se to douci za pochodu, protoze jsme uz nikoho jinyho nesehnali. A to za takovy nastupak, ze to kamaradum mimo IT nemuzu otevrene rikat, protoze v jejich realite je takovy plat sci-fi i pres to, ze maji X let praxe a patri mezi nejlepsi v ramci jejich firem.

    Primichejte k tomu imposter syndrom (ktery je afaik v IT docela bezny) a vetsina lidi se zakladni empatii se imho jednou za cas zamysli, ze by si prali i pro ostatni lidi, aby byli adekvatne ohodnoceny, za to co umi.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    E2E4: Absolventky a absolventi programátorských bootcampů?
    VOY
    VOY --- ---
    JANFROG: Moje zkusenost je takova, ze na kazdem nasem treninku (FANG, ale ne G) rikali, abychom nespolehali na to, ze nekdo zna nejakou hru. Kdyz mas na interview nekoho z Taiwanu nebo Indie tak to nemusi znamenat, ze treba vi co jsou piskvorky nebo clobrdo ;) Co popisujes mi prijde spis jako smula na interviewera nez nutne systemovy problem. A samozrejme zadny puzzle type questions, ale ty se ani v tom G nedavaji uz hodne let pokud vim.

    DAVIDOWITCH: Na druhou stranu od tebe bych ocekaval, ze mu je zmergujes a bude to O(n) ;-).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WOJTISHEK: hlavně naše civilizace je už dneska založena na počítačich, software a internetu, a to čím dál víc a on tu práci přecijen nemůže delat každej, takže se holt lidí musí předplacet..

    ale taky to považuji za nezaslouženě - prostě jsme měli štěstí. nebo znáte někoho, kdo se dal na programování "protože to nese" ?
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    RDT-20220815-2210401855671471548883432
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    WOJTISHEK: asi tak. Jediná spravedlnost je smrt. Té se dostane všem stejně.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    Jsou tady zajimave pohledy na finance, v ramci ohodnoceni programatoru. Nezapomente vsak na to, ze stale se jedna o trh, tedy setkani nabidky s poptavkou a poptavka po programatorech je z pohledu aktualni doby velmi vysoka. Navic si nemyslim, ze by nejak tato poptavka pominula.

    Chapu urcity pocit v tom, kdy se drahe polovicky venuji necemu mnohem odbornejsimu, nez my. Na druhou stranu univerzalnost naseho odvetvi (jednou programuju pro banku, potom pro startup venujici se cestovani, nasledne pro zdravotnictvi) je v danem ohodnoceni take zahrnuta. Oproti tomu odbornosti zde zminene, se vsim respektem a obdivem, jsou casto zamereny jednim smerem.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: Hele.. myslím že využijí práva nevypovídat. Radši. 😀
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    KOJA: Zeptal sem se, furt stejný, jen víc dělají přes videokonference.
    Ale teda dotazy na kanály v NYC a tenisaky v autobuse byly z několika zdrojů označeny za urban legend. (Ale já třeba nedávno dostal jako příklad Google otázky jak rychle zmergovat dva quad tree. Respektive, otázku přesně si nepamatuju, ale pro mě očividně vedla na tohle. Dal mi to člověk na pohovoru u NVIDIA, když sem se divil že sem nedostal žádnou takovou.. tak mi hodil svojí z doby kdy byl v googlu)
    ROMI
    ROMI --- ---
    NAVARA: tak ja jsem zarny priklad, ale neverim, ze bych vydrzel dobu naseho ranniho standupu :) nekteri lidi jsou proste ukecany :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DEFILA: to jsme na tom podobně. Manželka Mgr. z 'Informační studia v knihovnictví' - knihovní systémy, katalogizace, práce s online databázemi knih atd., všechno odborná činnost vyžadující VŠ vzdělání, a nedosáhne ani na medián. Já, maturant se státnicí z angličtiny a 5 lety nedokončeného Bc. studia co, když to přeženu, "jen sedí u klávesnice, píše kód a dělá klik klik myší". Taky mi to přijde vnitřně velmi nespravedlivé. Zvládla při práci a pak s první dcerou udělat školu a Mgr. státnice, pak druhé dítě, celou mateřskou a rodičovskou pořád pracovala v obou a katalogizovala z domova, aby z toho nevypadla atd., sebevzdělávala se... no a má peníze pod mediánem, přitom by si zasloužila 2x víc. Ale i tak by měla pořád míň, než já.
    KOJA
    KOJA --- ---
    DAVIDOWITCH: Me by docela zajimalo jestli google timhle stylem vede pohovory porad. Pred 5 lety tam chtel skoro kazdy a tak si nejakou aroganci a absurditu asi mohli dovolit a stejne nabrali dobre lidi.
    Dneska (resp nez vetsina MAGA zacala plasit s hiring freeze) mi situace prijde trochu jina a aspon u nas vyznamna cast lidi chape, ze kandidati si taky vybiraji. Nikdo nechce delat s lidma kteri se chovaji jako pitomci uz na pohovoru.
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    GOSHEWAN: tohle je super reflexe :)
    ad plat - ano, resil jsem podobny boj - "proc bych mel brat tolik" - ac uz jsem delsi dobu manager a ne programator, tak pozice, ktere mi projdou nejakym sytem jsou velmi stedre ohodnocene; dlouhou dobu jsem resil vnitrni konflikt - jelikoz moje manzelka je hydrobiolog (a narozdil ode me vedec) a jeji financni ohodnoceni je pod realnou schopnosti zaplatit najem za byt v Praze.
    Dlouhodobe nechapu proc (respektive chapu financni tok konkretniho odvetvi), ale vnitrne mi to prijde spatne - pokud jsi dobry v oboru XY, tak za to mas byt financne odmenen.
    Z pohledu rodiny ano - muj plat nam pomahl postavit dum a nejak nas financne zabezpecit, ale stale si myslim, ze moje zena je chytrejsi nez ja, akorat jeji obor neni finance tak ohodnocen jako ten muj.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROMI: Ne všichni programátoři se při planku břichem opírají o zem :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DAVIDOWITCH: MSSQL taky indexuje sloupce od 1 🤦‍♂️
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam