• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    PETER_PAN: Presne! Casto slychavam jak manazeri jsou jen darmozrouti (viz "3 produktivni zivi 10 neproduktivnich") ale dobrej manazer je dulezitej a zaslouzi si dobre penize stejne jako dobrej programator. Problem je, ze dobrej manazeru je pomalu (stejne jako dobrej lidi jinych profesi).

    S cim nesouhlasim je ze to je problem specificky pro R&D. Je to problem zcela typicky pro akademickou sferu, s tim souhlasim (mam s tim sve zkusenosti)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MUXX: Jak jsem tu jiz psal [PETER_PAN @ Programovani 40+] , nejsem programator, ale delam R&D.

    Jak bych to teda jeste zobecnil, ze nejdulezitejsi je kvalita project managmentu. To obsahuje i to co pises: ...v dobrym tymu s dobrym sefem/majitelem.
    To obsahuje i vlastne jeden z nejvetsich problemu v R&D ktere referuji i programatori i lide co delaji v automotive strojarinu, nebo lide v life science jako ja: prenaseni prace teamu na jednotlivce. Takove to kdyz na tebe vsechno pada a musis si udelat uplne vsechno sam, vc. maintanance neceho podruzneho. Nemuzes se venovat primarnimu ukolu, ale mezi prsty ti proteka hromada tekuteho hnoje co ma spravne udelat nekdo jinej, nebo treba i ty sam v ramci jineho ukolu - na ktery je ale cas a nekoliduje s tim soucasnym. Tohle vsechno je problem project managmentu.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MUXX: hele asi jak kdo, mě některé věci došli až tak za cca 4 roky, holt asi jsem pomalejší ;).

    Vždy je to o tom v jakém prostředí pracuješ, jestli tvůj přímý šéf je rozumný člověk a vycházíš s ostatními. To je základ, pokud ne, tak je to na okamžitou změnu.
    MUXX
    MUXX --- ---
    DELVIT: Dva roky me prijde tak akorat, aby clovek pochopil jestli ta firma stoji za to.


    Jinak ja jsem zkusil za 20 let firmy od 20 do 100k zamestnancu a zjistil jsem, ze mi asi nejvic zalezi na tymu a sefovi. I ty nejvetsi sracky se daly prezit za prumerny penize v dobrym tymu s dobrym sefem/majitelem. Ale pracovat se zmrdy a vohnouty mi nestalo za zadny penize a nemel jsem problem odejit jinam za min penez.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Zakaznicky vyvoj vystihuje jeho nemecky preklad - Kundenentwicklung.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MIKEE: to samo si může každý zadefinovat, jak potřebuje on sám..To samo není na snížení příjmů na dalších x-let. To bys potřeboval násobek tak 10-15x více.

    EMBI: 2 roky je dost krátce. Jestli se ti tam bude líbit i po 10+ letech, tak to bude zajímavé. Talže střední firma, tak to ještě nějaké věci mohou fungovat
    EMBI
    EMBI --- ---
    DELVIT: 2 roky. 4500 zamestnancu, 450k zakazniku B2B. 2 offices kde je RnD (Praha [cca 450 lidi] & Armenie). Zbylych 34 zemi jsou jen sales & customer support.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JANFROG: na tohle bych ti odpovedel nezavisle na tom zda mas deti nebo ne a co mas za zamestnani; aneb jak pravi otrely znamy rceni - vyssi prijmy, vyssi vydaje
    co ja doved usetrit kdyz sem bral figu borovu a ted kdyz se podivam za kolik kravin clovek utraci aniz by musel, tak se mi chce vzdycky blejt, vykaslat se na tenhle obor a jit radsi jezdit za par susni nekam s lokalkou do hor.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    DELVIT: ok, to mi ale prijde dost malo na to aby sis pak mohl dovolit si znacne snizit prijem na dalsich 15 let jak naznacuje QWWERTY, pokud je rezerva = financni polstar, tak to je neco do ceho z principu veci nechces sahat.. proto rikam rezerva a rezerva
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MIKEE: rezeva je pokrytí 6-9 měsíců provozu a všech nákladů.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOOMIX: no to zajisté, ale ti jaksi nejsou :)
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    JANFROG: tak asi je rezerva a rezerva :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DELVIT: kdyby nás bylo o 3-4 programátory víc, tak by to bylo v klidu :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOOMIX: Tak u vás mě to přijde pekelbé celé...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Tyjo, v 50 splacenou hypoteku asi mit nebudu. Ale je fakt ze sem kupoval pozde, az v 38 (takze vesmes dost na hrane toho kdy cloveku jeste daj 30 let)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JANFROG: kdyz to zvladaji rodiny, co maji deti a oba dohromady berou okolo 50k? + pocitam, ze tou dobou uz ma takovy clovek splacenou hypoteku, etc...

    LARS_GUNNER: imho variabilni praci muzes najit i v ramci korporatu .. ale je to dost o stesti no
    my napr. delame udrzbu sitovych prvku a jednu dobu jsme byli v situaci, kdy jsme si kazdy rok sahli na novy kusy HW v rozdilnych segmentech site
    vytvari to trochu schizofreni situaci - na jednu stranu si konecne nekdo uvedomil, ze neni dobry, kdyz se ruzny hardware od jednoho vendora chova kazdy jinak a zacala nejaka unifikace. na druhou tim ztracime tu variabilitu a trochu padame do rutiny. a ted si vyber :))

    a jinak souhlas - pokud si clovek zvykne na 70k cashflow, tak pak nema narok se divit
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    QWWERTY: No nevim, pokud jsi bral 100k, je ti 50 a mas deti, tak moc rezervu nemas :-)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    QWWERTY: Ja nevim, ma situace to neni. Me zakaznicky vyvoj bavi, protoze se to hodne meni. Stereotyp zatim nepotrebuji. Vychazim z toho, co mam kolem sebe. Lidi si naberou dve hypoteky, pujcku na auto, maj minimalni cashflow 70k mesicne a pak se divej, ze by mohli mit problem.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LARS_GUNNER: pokud jsi bral 100k a je ti 50, tak tou dobou mas uz snad dostatecnou rezervu, aby jsi nekde tech 10-15 let doklepal za min, ale zaroven si nasel neco, co te bude aspon trochu bavit, ne? i kdyby treba mimo IT
    ofc otazkou je, kdo bude ochotnych te v tom veku nabrat, ale osobne u "moc se u toho nepotit" zaroven predpokladam, ze clovek si tak nejak udrzuje prehled v oboru a uci se novy veci a ne, ze za ty prachy cely dny motal palcema a cetl facebook
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    DAVIDOWITCH: Produktovy vyvoj muze byt na druhou stranu trochu past. Najednou zjistis, ze je ti padesat, programovat uz te nebavi, si zvyklej brat sto litru a moc se u toho nepotit a co ted s tim... Takhle znamej na SAP programovani vytuh, mel sve klidne teple mistecko, ale s prodejem firmy ho vylili a najednou zjistil, ze zvykat si na horsi je... no proste horsi. :)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    LARS_GUNNER: To by se obcas hodilo, as it is, mam problem i s kolegama ktery chteji promotion na seniora a.. nejsou uplne tak schopny jak by potrebovali. A ted jim to rekni, zejo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam