• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    Nad chodícím pásem jsem pod svůj standing desk taky přemýšlel, ale nemám už v pracovně moc místa. Tak jsem to vyřešil tak, že stůl povysunu ještě výš a zašoupnu pod něj rotoped, kde mám naštěstí tu přední část s řidítky výškově stavitelnou. Sice zase sedím, ale aspoň nějak se hejbu a je to znát: nemám hned po hodině sezení nutkání někam vypadnout se projít / rozhýbat. Záda to ale předpokládám odnáší stejně.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ANT_39: Stojanek na jar z lega rikas?

    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    CERMI_FOX: Jo, obcas se mi stane, ze si musim odskocit z lega udelat stojanek, co drzi zbytkovej jar vzhuru nohama, nebo tak neco.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ANT_39: a ty u toho nepřemýšlíš, jak by šel sestrojit strojek na skládání prádla nebo omývač neskladného nádobí, co nejde v myčce? A řešení celosvětových praocvních problémů jde na vedlejší kolej. Máš na to nějakej trik?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VOY: Jo, skladani pradla, umyvani nadobi. Tyhle repetitivni, jednoduchy cinnosti jsou na premysleni super. Plus mas potom poskladany pradlo a umyty nadobi!
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VOY: u me to tak nefunguje, je to brána k prokrastinaci - kouknu z okna a začnu přemýšlet nad věcma, co se na zahradě (ne)povedly a co je třeba udělat. Jdu si pro vodu do kuchyně a zkontroluju, jak kvasí pivo. Nebo začnu přemýšlet nad tím, co uvařit další víkend. V kanclu mě pak něco vždycky zastaví skoro vždycky, když se zvednu ze židle :)
    Obdivuju, že jsou lidi, kteří dělají jednoduché věci, aniž by je to vytrhlo z focusu.

    Meetingy jsou samozřejmě jiná věc, většinou to stačí sledovat na půl ucha a u toho meju nádobí nebo si uklizim na stole :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VOY:
    > nemusim jen sedet a poslouchat, ale delam rukama nejakou bezmyslenkovitou cinnost jako skladani pradla nebo utirani prachu

    To Ti teda zavidim, to je prakticke. To me tyhle cinnosti totalne vytrhnou z kontextu. Maximalne tak nekam jit, sam. A nebo vareni si kafe :-)

    JARDABEREZA: Jo jo, to delam take. Skopim operadlo, dam nohy na stul a "premyslim". Pak se po par hodinach probudim a jdu domu :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOLCON: Ja teda doufam ze stale existuji (mam jich par v supliku, snad tam jeste jsou). Protoze jinak jsem bez prace :-)
    VOY
    VOY --- ---
    KOLCON: Pravda, naming things lze na LLM uspesne delegovat.
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    Vstavani nemusi narusit flow, ja casto kdyz narazim na neco co je potreba promyslet, tak si k tomu stoupnu a treba ziram z okna

    Pokud pro nekoho je stani/chozeni moc, tak zdravi prospesny je uz jenom stridat ruzny zidle, aby ta poloha nebyla porad stejna
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    JARDABEREZA: Od dob chatgpt žádné složité problémy neexistují
    VOY
    VOY --- ---
    CERMI_FOX: Tak trosku se protahnout u toho se nemusis z hluboke prace vynorit, muzes premyslet dal, trochu se protahnout zada a pokracovat dal. Vetsinu casu o problemu stejne spis premyslis nez ze bys neco aktivne psal, ne?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CERMI_FOX: Asi záleží... já když např. řeším složitý problém, tak pro mě je přirozené od počítače vstát, lehnout si na zem a dát si nohy na židli a zavřít oči... nevím proč to dělám, ale možná mi to pomáhá, že se mi dostané víc krve do mozku :-D Myslím, že nějaké protahování na "autopilota" není problém, když tě z toho pracovního tranzu nic neruší. Nebo se cca každou hodinu jdu natáhnout na minutu na postel. Případně občas pochoduji po místnosti sem a tam :-D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SULTHAN: každých 15min vstát? Vzhledem k tomu, jak dlouho trvá se dostat do plného soustředění a k počtu jiných vyrušení, to už toho moc za ten den nenaprogramuješ, ne?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Nemůžu si vzpomenou na zdroj, ale psali tam, že dlouhodobé stání taky není úplně ideální... asi to znáte, když hodinu a půl někde stojíte začnou bolet nohy chcete si sednout. Když hodinu a půl jdete, tak to člověku ani nepřijde. Nebo alespoň já to tak mám.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Ano, naprostá většina lidí neumí ani správně stát a dýchat. Pak je těžké řešit s nimi správné posilování, správnou techniku běhu, chůze atd. Základem je naučit se správně stát a dýchat. A právě dlouhodobý návyk sedět je jednou z hlavních příčin. Hodně se na to zaměřuje tzv. funkční trénink. Základní princip je ale prostě v tom, aby hmotnost těla držela hlavně kostra a rovnoměrně.

    Osobně bych jako první krok doporučil často vstávat a protahovat. Např. každých 15 minut vstát a 30-60 sekund protahovat.
    VOY
    VOY --- ---
    SULTHAN: Zakopany pes je mysli si v tom spravnym drzeni tela. To ja zjevne spravny nemam a tak vysledek mych experimentu s ruznymi standing desky vetsinou byla spis bolest zad nez to ze bych si je zamiloval. Spravny reseni by zrejme bylo nejdrive stravit hodne casu kompenzacnim cviceni, mobilizaci a protahovanim a pak bych mohl uvazovat, ze nasadim standing desk a chozeni pri praci. Nemohu se ale ubranit dojmu, ze nejeden clovek propadne pokuseni preskocit fazi nudneho cviceni a rovnou se vrhne misto toho do nakupu stolu a pasu.

    Pokud by slo o stranku hubnuti tak tam jsem opet presvedceny, ze spravny reseni je spis zmenit navyky a dobre jist nez vymyslet jak moct cely den chodit u pocitace. Protoze jak jsem si pro sebe overil prilis mnoho cukru proste neprecvicis.

    Nicmene asi nejsme prilis ve sporu.
    VOY
    VOY --- ---
    JARDABEREZA: Uznavam, ze to tak mohlo vyznit, nicmene do nikoho se konkretne nenavazim. Zaroven mi prijde, ze to je takovy pokus o jednoduche reseni komplexniho problemu pomoci dalsi technologicky hracky. To je neco k cemu jsem spis skepticky, ale na druhou stranu si dovedu predstavit, ze treba behem meetingu to svuj smysl muze mit. Lepe se mi soustredi kdyz nemusim jen sedet a poslouchat, ale delam rukama nejakou bezmyslenkovitou cinnost jako skladani pradla nebo utirani prachu. Dovedu si predstavit, ze chuze na millu by v tomhle chuzi venku nahradit mohla
    SATAI
    SATAI --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam