• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    RUDOLF: Já hlavní problém vidím, že přehnaná očekávání v rychlosti konečného produktu. Protože to je přeci jen "rozšíření" PoC. Další věc je údržba takového produktu ve svém životním cyklu.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    RUDOLF: To mě přivádí na myšlenku jestli ten proof of concept pak třeba nepohoří na tom, že funkce bude sice relativně ok, ale v dalších aspektech to může být na hovno a někdo z toho pak vyvodí mylný závěr :-D Třeba u toho demo toolu jsem vůbec nepochopil UI, jak to použít a v jaké fázi mi to má ukázat výsledek. Ale tak třeba se to dá taky nějak ošéfovat, když víš co si pohlídat.

RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    JARDABEREZA: ex-kolega markeťák, dělá teď za prachy PoC pomocí generative AI. Je levnější než vývojář. Jasně komunikuje očekávání, že to PoC může vždycky zhořet. Ale dá se tím vyladit produkt, než se dá dohromady budget na stabilní řešení. Zatím mu to funguje, včetně přednášek o AI. Jakmile/jestli ty genAI tooly dokážou udělat a udržovat kód, spousta lidí s nápadem si nejen udělají PoC ale možná to dost dlouho zvládnou bez investic programátora, což může dost nabourat určitý segment trhu, nebo naopak vytvořit větší poptávku:-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Z jiného soudku... právě jsem dělal nacenění zákazníkovi. Před rokem nebo dvěma po mě chtěl jednu featuru. Nebyl jsem si jistý, jestli to zvládnu a pokud ano bude to moc drahé. Neumí programovat, ale před týdnem mi ukazoval prográmek v C++, který dělal to co chce a nechal si to vygenerovat přes AI a prý jestli to naimplementuji a nacením. :-D Když jsem si to zkoušel u sebe, tak mi to nějak nefugnovalo, ale když mi to ukazoval ve videohovoru, tak to vypadalo fajn. On neví jak to funguje. Já nevím jak to funguje... ale poslal jsem mu návrh ceny. S podmínkou, že to bude dělat přesně to samé jako jeho demo a pokud to bude chtít opravit můžu si účtovat něco navíc. ...člověk se furt něco učí :-D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CERMI_FOX: Vůbec. Prostě normální oběd. Stejně musíš každý den něco sníst :-D A byla to menší firma do měsíce měli hotovo :-D

JINX: Škoda že Elon před Zuckem vycouval. Mohla to být sranda.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JARDABEREZA: a po roce kazdodenniho zrani v hospode vozili sefove svoje pandero na trakari? :-)
    JINX
    JINX --- ---
    Matně si vzpomínám že jsem před více než 10 lety zaznamenal jednu firmu která měla team building v thaibox gymu. Třeba to zaujme ty co si potřebují s některými kolegy něco vyříkat :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JARDABEREZA: Dělali jsme to i ob-level, ale teď už je nás moc, nemluvě o posledním zplošťování
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AXTHEB: Mě přišlo i fajn, když šéfové zvali zaměstnance na obědy. Vždycky po jednom, dobře se najedli a probrali jak to jde, co nejde atd. Je to drobnost co nestojí moc času a peněz a může to dost pomoc. Ale chce to inteligentní šéfy, kterým se lidi nebojí svěřit. Některé firmy je mají a některé ne.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Nám HR zavedlo team buildingy stylem "máte prachy na člověka na kvartál, nepřesouvá se to, tady je formulář pro teambuildingové akce, musí ho podepsat team lead nebo vám nepůjčíme kreditku". A funguje to nadmíru výtečně.
    My bychom bez toho už asi neměli team leada, protože si svoje frustrace nechával pod pokličkou, ale po cestě ze stejků na mojí výtku, že vypadá poslední dobou nějak unaveně z něj vypadlo, že to není úplně únava spíš nasrání, docela se rozpovídal, nějaké věci se pak posunuly a je líp.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    KOLCON: v jedne firme, docela male (asi 40 lidi), kdyz nabrali HR reditelku, tak zacala resit ruzne team buildingy, skoleni a babrani se ve vztazich a skoncilo to az ve chvili, kdy par klicovych lidi odeslo - od te chvile jsme se aspon na cas vratili jen k obycejnym pokecum v hospode:)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    ADAMIRA: HR ti ale firemní kulturu neudělá. Nebo aspoň ne takovou jakou by sis představoval.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JARDABEREZA: Genius, Billionaire, Playboy, Philanthropist! :)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    VONTRIX: Ja jsem na podobnou otazku odpovedl "Chtel bych byt stastny a zdravy." Chvili tam sedeli a nevedeli co na to rict a pak rekli jen neco jako, ze mam dobre nastavene priority:)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ADAMIRA: Já nevím jestli je tam z mé strany sarkasmus... spíše jenom menší pachuť. :-D Spousta firem se ohání firemní kulturou, ale neumí to uvést do praxe. V téhle to ale fungovalo bezvadně. Byla radost tam pracovat. Opravdu. Oni to měli jako strategii, která je podle mě legitimní, ale samozřejmě jako všechny má svoje důsledky. Základ myšlenky cca: máme krabicové řešení a pro každého zákazníka to nějak nastavíme, popřepínáme, ohneme na míru atd. Každý pracovník má jasně definované úkoly a postupy, uděláme to jako pásovou výrobu a ty postupy jasně definujeme aby se je každý mohl naučit. Díky tomu můžeme zaměstnat levnou pracovní sílu s nižší kvalifikací resp. studenty, kteří si potřebují přivydělat.

Z pohledu studenta víš, že jako prodavač v Decathlonu/Lidlu by sis vydělal stejně, možná víc. Ale taky víš, že tu práci nebudeš dělat furt a jako programátor máš lepší kariérní cestu než prodavač v Lidlu. A samozřejmě pracovní prostředí je mnohonásobně lepší a máš hned relevatní profesní zkušenosti. Když to máš v režimu "brigáda", tak ani na fulltime by to nepokrylo životní náklady. A personalistka ti vysvětluje, že by sis měl vysokou školu dodělat. Ale nezmíní, že to chce protože ti můžou ještě další dva roky platit odměnu která nepokryje tvoje životní náklady :-D

K těm důsledkům... u pásové výroby nemáš moc kontakt se zákazníkem. Nemáš moc porozumění pro jeho individuální potřeby. Prostě to nasekáš podle zadání co přijde z jiné části pásové výroby a jedeš dál. A v zadání třeba může chybět informace jestli to je B2B nebo B2C a nikdo se na to nebude ptát. Studenti dělají přirozeně chyby. A dělají i kontrolu kvality. Na kontrolu kvality je předepsaný čas a pokud tím trávíš moc dlouho, dostaneš pak menší odměnu, takže je finančně výhodnější nedělat kontroly moc důkladné :-D

No a na pásovou výrobu pořád potřebuješ nějaké experty, kteří ji hlídají a optimalizují. Jenže studenti odjedou za lepším a kvalifikované zaměstnance možná už nebaví řešit pořád problémy spojené s prací těch nízkokvalifikovaných a mají větší ambice?

Myslím, že dnes dělají software už jenom okrajově.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KLEINZACH: Tohle jsem zkoušel v malém a je to velká legrace. Jako koníček dobrý, ale plat bych na to nevsadil.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JARDABEREZA: to jsem tak střelil od boku to číslo, samozřejmě záleží na spoustě věcech :)

"Když budeš outsourcovat HR na externí firmu, tak těžko budeš prodávat firemní kulturu jako největší benefit, lidi tomu nebudou věřit"

Tak o tom žádná :) ty to možná bereš tak nějak sarkasticky, ale ono to tak opravdu je. Když má někdo "dedikovanýho" HR pracovníka tak je to za mě opravdu velké plus. Já jsem zažil firmy, kdy HR byla "side job" nějaký vedoucí pozice a dotyčný/dotyčná permanentně neměli čas, nechtělo se jim něco řešit atp. a nikdo vejš třeba neni (minimálně není k dispozici) takže to vytváří velice nepříjemný situace :)

Já jsem teda ale asi trošku vyjímka, upřímě řečeno, při hledání poslední práce mě plat zajímal jako poslední - jasně, mám nějaký minimum pod který jsem nešel, ale jsou pro mě mnohem důležitiější věci podle kterejch jsem se rozhodoval (ale neživím nikoho krom sebe, kdybych byl otec samoživitel tak asi mluvím jinak).
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KLEINZACH: Good luck.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ADAMIRA: Když budeš outsourcovat HR na externí firmu, tak těžko budeš prodávat firemní kulturu jako největší benefit, lidi tomu nebudou věřit. O to víc když chceš lidem nabídnout všechno možné (firmení kulturu), ale nikoliv dobrou výplatu. :-D

Vůbec nevím kde je ten limit pro HR a jak nastavit co všechno by měli obsáhnout. Dalo by se polemizovat nad tím, že kdyby všichni měli fulltime tak místo 100-120 lidí tam bude třeba 50-60. Nebude tam tolik lidí co řídí lidi :-D V počtu 60 lidí, kdyby tam každý vydržel průměrně dva roky, tak cca každých 12 dní řešíš obsazení jedné pozice. Kdyby to bylo pět let, tak cca jednou za měsíc. A pak administrativa, různé školení, zjistit jak si lidi stojí, kdo koho nemá rád a proč... :-D ...vlastně si umím představit, že těch 30 lidí asi dává smysl jako takový práh.
    SATAI
    SATAI --- ---
    KLEINZACH: přijde mi to jako nesvatá kombinace velmi zdravé s velmi nezdravou myšlenkou...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JARDABEREZA: no to už je dost lidí, tam už se dostáváme IMHO do stavu, kdy by případná komunikace s externí firmou, ke který by se outsorcovalo HR, stála nakonec většinu času nějakýho zaměstnance, takže nakonec vyjde líp rovnou někoho na to HR najmout

IMHO tohle lze řešit bez HR ve firmách s tak max 30 zaměstnancema
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ADAMIRA: cca něco kolem 100-120 lidí co si pamatuji. Ale ber to tak, že hromada lidí to měla ke studiu na částečný úvazek. Ale ti dobří zaměstnanci napříč odděleními to měli jako full time job.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam