• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Koho trochu zajímá kosmonautika a astronomie, může si subscribnout výborný agregátor ze zahraničních zdrojů, který je tuzemského původu - @spaceinfo@libera.site - vůbec nechápu, proč to má jen 4 sledující, kvalita automaticky vybíraných odkazů je velmi vysoká, samo o sobě to ušetří hodiny pročítání Twitteru (pokud vás tedy tohle téma zajímá).

Pokud rádi hlasujete v anketách a nechcete si kvůli tomu platit Twitter Blue (protože pro řadové uživatele ankety už nově nebudou přístupné - prý), tak zkuste @ankety@spondr.cz :-)

Další příklad Fediverse mimo Mastodon je feed @node9@node9.org - node9 si pamatuju už z dřívějších časů českého Internetu, byl to nějaký komunitní webhosting. slogan "sustainable media" se mi líbí, odpovídá i mým záměrům s https://f.cz/ :-) (takže kdo nevíte, kde ve Fediverse si vytvořit první účet a všechyny ty zajímavé věci začít followovat, tak můžete u nás... budeme protahovat životnost multimediálních souborů ve federované cache přes 3 měsíce - protože proč ne, když místo je a přetížené to není...)

Network effect zvítězí na lží a nenávistí - počet uživatelů Mastodonu celosvětově překročil 10 mega (a v souvislosti s tím, jak Twitter bude utahovat šrouby, začnou být tihle uživatelé i aktivní...což zatím moc nejsou-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mike Masnick ✅: "It's happening... More followers here on Mastodon…" - Mastodon
    https://f.cz/@mmasnick@mastodon.social/110063217123010024
    LUDO
    LUDO --- ---
    TOM: no z tychto experimentov megakorporacii s otvorenym systemom som tak nejak vytriezvel po tom co zarezali XMPP na Facebooku aj na Googli, zrusenie Google Readera atd.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    TOM: nejake tipy, co tim sleduje? vidinu prebrani uzivatelu, co zdrhli z twitteru? nova "ziva" voda do upadajicich socek (instagram / fb)? obchazeni regulaci ("je to decentralizovany, my s tim nic delat nemuzeme")?
    TOM
    TOM --- ---
    Zuckerberg chce asi experimentovat?
    Exclusive: Meta mulls a Twitter competitor codenamed ‘P92’ that will be interoperable with Mastodon
    https://www.moneycontrol.com/news/business/startup/meta-mulls-a-twitter-competitor-codenamed-p92-that-will-be-interoperable-with-mastodon-10223961.html/amp
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Měli jsme na f.cz opět problémy s Error 500 a ani se nešlo přihlásit. Pomohl reboot, ale tentokrát admin zkusím zvýšit limit na počet současně otevřených souborů ve VPS.
    IDLE
    IDLE --- ---
    Včera jsem zjistila, že existuje víc možností, jak "vyrobit" diskusní skupinu pro mastodon/activitypub. Doteď jsem znala akorát "fóra", která umí Friendica - má na to speciální typ účtu. Včera jsem našla dva servery, které jsou na vytváření skupin zaměřené. Princip ovládání je všude víceméně stejný: Když chceš sledovat diskusi v dané skupině, sleduj daný účet. Když chceš do skupiny něco nasdílet, zmíníš ten účet v příspěvku a on to nasdílí všem, kteří ho sledují. Mně by to docela vyhovovalo na tematické diskuse (řešit specifické záležitosti s lidmi, které to zajímá, aniž bych musela všechny znát a sledovat, a když to nasdílím jen té skupině, tak tím nemusím otravovat svoje kamarády, které to třeba až tak nezajímá).

Guppe Groups
    https://a.gup.pe/
    Tady se zjevně skupina vytvoří prostě tím, že ji člověk začne používat - zmíní ji v příspěvku.

chirp.social: Groups for the Fediverse
    https://chirp.social/
    Tady se skupina výslovně zakládá a zakladatel ji pak může i nějak spravovat, řídit, kdo to smí sledovat.
    DOOSH
    DOOSH --- ---
    Pro iOS vyšla nová mastodon appka Mammoth, která odstraňuje dilema volby serveru, protože mají vlastní server moth.social. A dají se v ní taky sledovat ostatní instance. Hlavní investorem se stala Mozilla.

Mammoth — A beautiful Mastodon app
    https://getmammoth.app/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nevím, co je social.treehouse.systems, ale chci tam mít účet, hned po doméně social.linux.pizza :-) Když nic jiného, tak všichni musí uznat, že domény, na kterých bují fediverse, jsou daleko zábavnější, než těch pár komerčních freemailů a socek :-) (a vyhledávání je stejně pro losery...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: spíš že si napíšeš Twitter účet do bia na Mastodonu. tam na to byla vysloveně feature...

ale bez Twitter API se to logicky dělat nedá.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ONDRA_99: Takže fungovala, jenom jinak, než bys chtěl.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    IDLE: Nemeli. Ja vim proc to nefungovalo. Jen rikam ze bych osobne tyhle veci vubec nesdilel protoze proste jsou prakticky k nicemu kdyz to najde jen neco a ne vsechno.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ONDRA_99: Tyhle aplikace ale spolíhají na to, že si dotyčný ten mastodoní účet napíše do bia na twitteru, jinak to nemá šanci zjistit. Mělí to tam napsané?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: I predtim btw nefungovala. Jsem to schvalne zkusil a naslo to presne 0 lidi. Pritom jsem o 3 vylozene vedel ze na mastodonu ucet maji. ;)
    DOOSH
    DOOSH --- ---
    DOOSH:
    IDLE: tak jsem blokování hashtagů objevil v nastavení pod Filtry. Na webu to funguje, nicméně implementace v aplikacích pokulhává. V nativní appce to nefunguje, v jiné od třetí strany zase ano, v jiné zase ne, některé mají asi vlastní řešení...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MINER: ona byla taková dobrá aplikace, https://www.movetodon.org/

Jenže ta se pochopitelně rozbila, když Elon zablokoval API Twitteru pro aplikace 3.stran :-)
    MINER
    MINER --- ---
    DOOSH: Ano. Mastodon.social.
    Zkoušel jsem najít ty, co mám na Twitteru, ale je jich tam 10, a aktivní jsou 4, slovy čtyři. Neni to diakritikou. Prostě tam nejsou.
    DOOSH
    DOOSH --- ---
    MINER: ad jazyky. Nevím, jak je to na úrovni instance, jestli můžeš zakázat jazyky. Lidi postujou v různých jazycích, takže jsem byl třeba na mezinárodní instanci, kde mi v lokální timeline jeli ve velkém příspěvky ve španělštině, japonštině atd. Svým osobním nastavením je prostě schovám a uvidím jen příspěvky v jazycích, kterým rozumím.

Pak je na osobní zodpovědnosti uživatele nastavit příspěvku jazyk, ve kterém ho dává. Pokud budu např. postovat anglicky, výchozí jazyk mám ale češtinu a nepřepnu to, tak to jiný uživatel, který má češtinu zakázanou neuvidí (možná jenom v osobní timeline, nemám zkušenost)

ad spam: zatím je ho tam zcela minimálně, alespoň teda v mých timelinách. Když už se objevil nějaký anonymní user postující shit, tak jsem mu nastavil mute. Ale to se mi zatím stalo opravdu výjimečně.

ad hlavní instance: to myslíš mastodon.social? to jsme u dříve diskutovaného "jak někoho najít". Nevím, koho tam jako hledáš.
    IDLE
    IDLE --- ---
    MINER: Jazyk normálně podstatný není, ale vybavuju si, že některé silně moderované instance chtěly, aby člověk psal jazykem, kterému moderátoři rozumějí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam